ΕΣΥ: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΣΥ: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη - Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών
Το νέο σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» αναμένεται -μεταξύ άλλων- να φέρει σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Προς δημόσια διαβούλευση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Πέμπτη, 20/10, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, που υπογράφει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Το νέο σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» αναμένεται -μεταξύ άλλων- να φέρει σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τις διαρροές, μία από τις πιο καίριες αλλαγές είναι ότι θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε κλινικές του ιδιωτικού τομέα ή στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά σε όλες τις ειδικότητες, ωστόσο το υπουργείο φέρεται να στοχεύει κυρίως στις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, κάνοντας τις θέσεις πιο ελκυστικές, με την παροχή στους γιατρούς της δυνατότητας να αυξήσουν τις αποδοχές τους.

Δεν είναι σαφές, όμως, εάν προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι η κατάργηση της εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστοτέλους βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση του νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς διαβούλευση εν μέσω κινητοποιήσεων των υγειονομικών, προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία σε άγονες περιοχές, όπου δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον στις προκηρύξεις θέσεων, την εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στις νοσηλευτικές μονάδες, στο πλαίσιο του αγροτικού ιατρείου, αλλά και αλλαγές στην πρόσληψη των γιατρών ΕΣΥ, με διενέργεια της συνέντευξης ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.

Τέλος, επαναφέρει τη θέση του συντονιστή διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ σε συγκεκριμένες κλινικές και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς, ενώ παράλληλα προβλέπει αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως στους ιατρικούς κύκλους εκφράζονται ήδη έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές που θα φέρει η αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.

Κατεβάζουν ρολά τα νοσοκομεία της περιφέρειας – Στάση εργασίας στην Αττική

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μονιμότητα και καλύτερους μισθούς.

Για σήμερα, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική κινητοποίηση, με 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας στην Αττική, από τις 8.00 μέχρι τις 15.00, πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, στις 8:30 π.μ., και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα νοσοκομεία, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μισθούς «πείνας», τονίζοντας ότι οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ 12 κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας.

Παράλληλα, τονίζει ότι πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, που σύστησε το ίδιο το υπουργείο για την ένταξή των υγειονομικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Η Ομοσπονδία ζητά μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των νοσοκομείων και δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα νοσοκομεία για τους 6.000 εργαζομένους που βρίσκονται υπό το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, επισημαίνοντας ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ένα χρόνο το «άδικο» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- μέτρο,Α που «στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 υγειονομικών κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» για άρση της αναστολής, πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε και επαναξιολογείται το μέτρο, εφόσον το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας Covid-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυξάνονται νοσηλείες και διασωληνωμένοι – Υποκαταγραφή των κρουσμάτων

Υπ. Υγείας – ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας – Στα 700 εκατ. το κονδύλι

Προσωπικός γιατρός: «Ανοιχτά» 1.000.000 ραντεβού 

gazzetta
gazzetta reader insider insider