Σημαντική αύξηση κατά 23% παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19, αλλά και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ήταν τριψήφιος ο αριθμός των θανάτων. Αυξήθηκαν, επίσης, τα νέα κρούσματα, εντούτοις σημειώθηκε μικρή υποχώρηση στο δείκτη μεταδοτικότητας.
Οι ειδικοί διαβλέπουν ένα νέο κύμα της επιδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο, με τα επικρατούντα στελέχη δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς -όπως τονίζουν- δεν είναι ικανά να ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας.
Άλλωστε η εμπειρία από το πανδημικό κύμα του καλοκαιριού καταδεικνύει ότι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων δεν «μεταφράζεται» σε αντίστοιχη πίεση στα νοσοκομεία.
Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας (σχεδόν 80%) έναντι του ιού, τη διαπιστωμένη προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της σοβαρής νόσου Covid-19 και τη διαθεσιμότητα αντι-ιικων φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων προφυλακτικής ένδειξης των ασθενών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έφερε προ ημερών προσαρμογή στα νέα δεδομένα του τρόπου λειτουργίας των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων
Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) -η οποία βασίζεται σε επιδημιολογικά μοντέλα- προβλέπει αύξηση στα κρούσματα μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, με τον 7ήμερο κινούμενο μέσο όρο να φτάνει τα 516 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, σε 17 από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη (18/10), κατά την περίοδο 10-16 Οκτωβρίου 2022, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν συνολικά 55.242 (5.295 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (51.184), ενώ το 21% των περιστατικών ήταν επαναλοιμώξεις.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η εικόνα που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική διασπορά του ιού στη χώρα, καθώς αρκετοί είναι οι πολίτες που ενώ κάνουν self test στο σπίτι τους, όταν θετικοποιηθούν δεν μεταβαίνουν σε φαρμακεία, δημόσιες δομές, ή σε επαγγελματίες υγείας για να επαναλάβουν το τεστ και να καταγραφούν στα μητρώα του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ, μόνο 1 στα 4 κρούσματα δηλώνεται, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι οι μολύνσεις είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες από αυτές που καταγράφονται.
Εισαγωγές και εξιτήρια
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.351 (έναντι των 1.102 την προηγούμενη εβδομάδα). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 193 ασθενείς την ημέρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (157,3).
Μικρή περαιτέρω αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των εξιτηρίων. Από τα νοσοκομεία εξήλθαν συνολικά 968 ασθενείς (ή 138 άτομα κατά μέσον όρο την ημέρα), σημειώνοντας αύξηση 10%.
Διασωληνωμένοι και νεκροί
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έως το τέλος της εβδομάδας ήταν 74, έναντι των 62 την αμέσως προηγούμενη. Παρά το γεγονός, πάντως, πως στην Ελλάδα δεν παρατηρείται και αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (Γερμανία, Ιταλία κ.α.), η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει, υποδηλώνοντας μία αυξητική τάση.
Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 107 θάνατοι ασθενών COVID-19 (έναντι 109 την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αντιστοιχεί σε 10 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, παρουσιάζει οριακή μείωση (-5%), σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες του ECDC εκτιμούν ότι, σε 9 από 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αύξηση θα σημειωθεί και στους θανάτους, οι οποίοι θα αγγίξουν τους 7,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.