Έναν νέο, χιμαιρικό κορονοϊό ανέπτυξαν ερευνητές στο εργαστήριο, από ένωση της παραλλαγής Όμικρον με τον αρχικό ιό, που προκάλεσε την πανδημία Covid-19. To νέο στέλεχος, έχει την υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον και υψηλή θνησιμότητα, παραπλήσια με αυτή του αρχικού ιού.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δημιούργησαν το νέο ιό προσθέτοντας την πρωτεΐνη-ακίδα της Όμικρον στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στη συνέχεια εξέθεσαν τρωκτικά στο υβριδικό στέλεχος για να δουν πως θα αντιδράσουν.
Στόχος της έρευνάς τους ήταν να διαπιστώσουν εάν οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού είναι υπεύθυνες για την ικανότητα της παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει από την ανοσία που επιτυγχάνει ένα άτομο με τον εμβολιασμό ή/και τη νόσηση. Επίσης, εάν ευθύνεται για την μειωμένη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Όμικρον.
Όπως ανακοίνωσαν, το νέο στέλεχος είχε ποσοστό θνησιμότητας 80% σε σειρά πειραμάτων που έκαναν στο εργαστήριο.
Η είδηση έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων επιστημόνων, καθώς ο χιμαιρικός κορονοϊός θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριο με απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινότητα.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια, μη θανατηφόρο λοίμωξη στα ποντίκια, ο κορονοϊός που φέρει την πρωτεΐνη-ακίδα S της Όμικρον προκαλεί σοβαρή νόσο, με ποσοστό θνησιμότητας 80%.
Εντούτοις, το αρχικό στέλεχος, που είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους, είχε θνησιμότητα 100% στα τρωκτικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη-ακίδα S δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει την παθογένεια του ιού στα ποντίκια.
Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Όταν προσκολληθεί σε αυτά, μπορεί στη συνέχεια να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.
Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χιμαιρικός κορονοϊός διαθέτει πενταπλάσια λοιμώδη μόρια, σε σύγκριση με την παραλλαγή Όμικρον.
Αμφιλεγόμενη έρευνα
Οι επιστήμονες δεν ενημέρωσαν για την έρευνά τους το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), το οποίο είναι ένας από τους χρηματοδότες τους και ενημερώθηκε από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.
Η Dr. Emily Erbelding, διευθύντρια του Τομέα Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων του NIAID, τόνισε ότι η αίτηση για χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δεν ανέφερε την συγκεκριμένη έρευνα. Ούτε οι επιστήμονες εξηγούσαν ότι έκαναν πειράματα, με τα οποία θα γινόταν ακόμα πιο επικίνδυνος ο κορονοϊός. «Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα έρευνα διεξήχθη με τρόπο ακατάλληλο ή ανασφαλή. Την διενέργειά της είχε εγκρίνει μία επιτροπή βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είχε επίσης εγκριθεί από την Επιτροπή Δημοσίας Υγείας της Βοστώνης, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.
Η αμφιλεγόμενη έρευνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση άλλων επιστημόνων.
«Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την επόμενη πανδημία που θα γεννηθεί σε εργαστήριο, είναι επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η επίβλεψη των ερευνών με παθογόνα που έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν πανδημία», τόνισε ο Dr Richard Ebright, καθηγητής Χημείας & Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers.
«Αυτή έρευν) θα έπρεπε να είναι απαγορευμένη. Είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά», πρόσθεσε ο καθηγητής Dr. Shmuel Shapira, ο οποίος διατέλεσε διευθυντής στο κυβερνητικό Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας.
Η νέα έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, αλλά έχει αναρτηθεί στον διακομιστή ερευνών βιολογίας bioRxiv