Στην τρίτη φάση του μοντέλου που έχει εκπονηθεί για την προσέλκυση γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, προχωρά η Πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές, όπως η Αττική.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον Real fm ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 4,5 εκατομμύρια πληθυσμού σε 3.500 πλέον γιατρούς, ωστόσο η κάλυψη δεν είναι πλήρης.
«Δεν έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η κάλυψη του πληθυσμού είναι γύρω στο 52%-53%, άρα χρειάζεται να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα.
Ανοίξαμε τις ειδικότητες και την άλλη εβδομάδα έχουμε συναντήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους, διότι θα αποδεχτούμε μία σειρά από προτάσεις που έχουν κάνει, προκειμένου βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η προσέλευση», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Όπως ο ίδιος τόνισε, το μοντέλο που έχει εκπονηθεί, σε συνεργασία με τον με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο το Θεμιστοκλέους, θα μπει στην τρίτη φάση, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτών. Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη του έτους, που είναι και η πιλοτική εφαρμογή, θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα ακόμα 700 με 800 γιατροί και η κάλυψη του πληθυσμού θα φτάσει γύρω στο 70%, που είναι και ο αρχικός στόχος. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, για να είναι στην πλήρη λειτουργία ο θεσμός χρειάζονται γύρω στους 5 χιλιάδες γιατρούς.
«Επειδή είναι ένα σύστημα per capita, δηλαδή κατά άτομο, τα χρήματα που δίνουμε, μεσοσταθμικά, είναι στις 66 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Άρα μιλάμε για ποσά τα οποία είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά.
Μπήκαν 1.300 ιδιώτες στους 4.000 που μπορούσαν να μπουν, δηλαδή έχει μπει άνω του 30%. Το πρόβλημα των γιατρών -περισσότερο των ιδιωτών- για να μπουν, είναι που αυτό λύνουμε τώρα. Ζητούσαν να υπάρχει κι ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο, ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής.
Άρα θεωρούμε ότι ο προσωπικός γιατρός με αυτές τις παρεμβάσεις θα λειτουργήσει πλήρως. Στους δύο μήνες ζωής του έχουμε 4,5 εκατομμύρια πολίτες και 3.500 γιατρούς. Όταν ο προσωπικός γιατρός, ως θεσμός ,υπάρχει από την ίδρυση του ΕΣΥ και η πιο φιλόδοξη προσπάθεια, που είχε γίνει επί κυρίου Ξανθού, μέσα σε 4 χρόνια συγκέντρωσε 1.000.200 πολίτες και 700 γιατρούς.
Άρα καταλαβαίνετε ότι είναι η πρώτη που ο θεσμός λειτουργεί. Και ήδη έχουν κλειστεί 1.100.000 ραντεβού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι, επειδή είναι στην αρχή του ο θεσμός, θα υπάρχουν και πολίτες που μπορεί να κλείσουν ραντεβού στον ενάμισι μήνα. Ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση που συνεχώς θα βελτιώνεται.
Ιδιώτες και μερική απασχόληση στο ΕΣΥ
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και εντοπίζεται σε δυο κατηγορίες.
Η πρώτη είναι σε ειδικότητες που ούτως ή άλλως είναι προβληματικές, όπως αναισθησιολόγοι και ακτινοδιαγνώστες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμα και σε ειδικότητες που δεν έχουν πρόβλημα, κυρίως σε νησιωτική περιοχή ή στην επαρχία.
«Άρα είναι ένα διπλό πρόβλημα. Ειδικότητες που απουσιάζουν και περιοχές. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα -και είδατε το νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει βγει στη διαβούλευση- πέρα από την αύξηση του 10% που κάναμε, δίνουμε δυο δυνατότητες:
Η μια δυνατότητα είναι η μερική απασχόληση, άρα να μπορούν εκεί που οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και δεν πηγαίνει κόσμος να προκηρύσσονται και με μερική απασχόληση, για να μπορούν να δουλέψουν στο ΕΣΥ και ιδιώτες με part time.
Και το δεύτερο, που έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις, ως μια ιδεολογική κουβέντα, ότι προκειμένου να είναι πάλι ελκυστικό το ΕΣΥ και να προσελκύσει γιατρούς, να υπάρχει και η δυνατότητα, με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ήπιου ιδιωτικού έργου, μια φορά την εβδομάδα. Ώστε οι γιατροί που μπαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας να έχουν και αυξημένο μισθό, όπως γίνεται, αλλά να ξέρουν ότι έχουν και μια δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό», είπε ο κ. Πλεύρης.
Και πρόσθεσε:
«Η πρώτη δυνατότητα που δίνουμε είναι να μπορούν να μπαίνουν γιατροί με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Σας φέρνω ένα πραγματικό παράδειγμα: στην Κω έχουμε παθολόγους και παιδιάτρους ιδιώτες και οι προκηρύξεις που κάνουμε για να καλυφθούν οι θέσεις βγαίνουν άγονες. Οπότε ή μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο ότι βγαίνουν άγονες ή ενδεχομένως να αυξάναμε τους μισθούς σε επίπεδο Κύπρου που δεν υπάρχουν αυτές οι δημοσιονομικές δυνατότητες.
Και αυτό το οποίο επιλέγουμε είναι να βγαίνουν μερικής απασχόλησης. Άρα ένας ιδιώτης γιατρός εκεί, προσέξτε, μόνο εκεί που είναι άγονη η θέση, όχι δηλαδή στην Αθήνα που καλύπτονται οι θέσεις, να μπορεί να πάει για μερική. Η μερική απασχόληση θα έχει όρους: Θα είναι 3 μέρες την εβδομάδα ή 2 μέρες την εβδομάδα. Οπότε, αυτές τις δυο μέρες ή τις τρεις θα είναι στο νοσοκομείο και τις άλλες μέρες θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο».