Προσωπικός γιατρός: «Κολλημένες» οι εγγραφές γιατρών – Στον... αέρα η πλήρης εφαρμογή του θεσμού

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: «Κολλημένες» οι εγγραφές γιατρών – Στον... αέρα η πλήρης εφαρμογή του θεσμού
Τα επιτελεία της Αριστοτέλους έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το μεγάλο εγχείρημα, εξετάζοντας διάφορα σενάρια για την παροχή κινήτρων στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Εν αμφιβόλω τίθεται η πλήρης εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού, εξαιτίας της ανεπαρκούς συμμετοχής γιατρών στο σύστημα. Μάλιστα, μέσα σε έναν μήνα, όχι μόνο δεν υπάρχει αξιοσημείωτος αριθμός εγγραφών, αλλά εμφανίζονται και μειωμένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στην ιστοσελίδα prosopikos.gov.gr, την 1η Νοεμβρίου, το σύνολο των εγγεγραμμένων γιατρών ήταν 3.333, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα ήταν 3.324.

Η μείωση εμφανίζεται στους γιατρούς του Δημοσίου, οι οποίοι στο τέλος Νοεμβρίου ανέρχονταν σε 2.227, έναντι των 2.251 πριν από σχεδόν έναν μήνα, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται στους ιδιώτες (1.097 έναντι των 1.083).

Η ένταξη στο σύστημα 10 παθολογικών ειδικοτήτων, στα μέσα Οκτωβρίου, δεν φαίνεται να έχει αποφέρει αποτέλεσμα, καθώς οι επιπλέον εγγραφές κινήθηκαν σε διψήφια νούμερα.

Πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανέρχονται στους 3.400, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα όλες οι συμβάσεις.

Η πλήρης ανάπτυξη του θεσμού ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του 2023, ωστόσο, οι γιατροί που έχουν εγγραφεί δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπουργείου Υγείας, απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί για να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός, η επίτευξη του στόχου φαίνεται απίθανη. Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σενάριο ότι κάθε γιατρός θα εξαντλήσει το όριο, αναλαμβάνοντας 2.000 πολίτες, εντούτοις, σύμφωνα με πηγές από τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι πολίτες που αναλαμβάνουν οι περισσότεροι γιατροί δεν υπερβαίνουν τους 1.200-1.300.

«Πάγωσαν» οι κυρώσεις

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα το «πάγωμα» της εφαρμογής των ποινών για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι, η ενεργοποίηση των οποίων ήταν προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου.

Δεδομένου ότι οι εγγραφές έχουν σχεδόν καλύψει την τρέχουσα διαθεσιμότητα του συστήματος σε περιοχές όπως η Αττική, η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που μπορεί μεν να είναι πρόθυμοι να εγγραφούν, αλλά δεν βρίσκουν γιατρό. Επί του παρόντος, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών καλύπτει μόνο του 70% του πληθυσμού.

Με αυτά τα δεδομένα, η πλήρης εφαρμογή του θεσμού φαίνεται να βγαίνει εκτός προγραμματισμού, την ώρα που οι Θεσμοί πιέζουν για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

«Όχι» από τους γιατρούς, «ναι» από τους πολίτες,

Στην τελευταία αξιολόγησή τους, οι Θεσμοί αναφέρουν ότι στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα για την πλήρη επίτευξη των στόχων».

Σύμφωνα με την έκθεση, η διάθεση του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει μέχρι στιγμής συναντήσει θετική ανταπόκριση από τον πληθυσμό και οι στόχοι για εγγραφή ασθενών που προβλέπονταν για τον Οκτώβριο 2022 επιτεύχθηκαν και μάλιστα ξεπεράστηκαν. Ωστόσο, η στελέχωση παραμένει μία πρόκληση. Παράλληλα, καλούν τις ελληνικές αρχές να εργαστούν πάνω σε ένα σύνολο μέτρων, με στόχο την κάλυψη τυχόν κενών που απομένουν για τη βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Τα επιτελεία της Αριστοτέλους έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτή τη δυσεπίλυτη εξίσωση και να ολοκληρωθεί το μεγάλο εγχείρημα, εξετάζοντας διάφορα σενάρια για την παροχή κινήτρων στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Οι πιθανότητες, όμως, να επιτευχθούν οι στόχοι και μάλιστα εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, δεν φαίνεται να είναι με το μέρος τους.

Σημειώνεται ότι «ψήφο εμπιστοσύνης» στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είχαν δώσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 4.659.422 πολίτες, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52,5% των δικαιούχων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (38,4%) αφορά σε άτομα ηλικίας 17-49 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών (35,8%) και τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών (25,8%). Παρότι οι πολίτες άνω των 70 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που κάνουν μεγαλύτερη χρήση του συστήματος Υγείας, καταλαμβάνουν το μικρότερο ποσοστό, στην πλειονότητά τους είναι εγγεγραμμένοι (70,8%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Στενάζουν» τα παιδιατρικά νοσοκομεία: Συρροή παιδιών με γρίπη - Αναμονές μέχρι και 8 ώρες

Συμπτωματολογία μετά από COVID-19: Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Όμικρον και Δέλτα

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων 2-4 μέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider