Εντός του Ιανουαρίου τα πρώτα SMS για δωρεάν καρδιαγγειακό έλεγχο - Οι δικαιούχοι

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εντός του Ιανουαρίου τα πρώτα SMS για δωρεάν καρδιαγγειακό έλεγχο - Οι δικαιούχοι
Περιλαμβάνει τη διενέργεια εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ)

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων SMS για δωρεάν εξετάσεις που αφορούν στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η δράση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», αφορά σε 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Περιλαμβάνει τη διενέργεια εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιατρική επίσκεψη, καθώς και καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των οριζόμενων δικαιούχων.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της τροπολογίας, με τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων», που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, σκοπός της δράσης είναι η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η συλλογή σχετικών πληθυσμιακών δεδομένων.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με σύγχρονους όρους. Με το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, επιχειρείται η επένδυση σε όλα εκείνα που έμεναν επί τόσα χρόνια στο περιθώριο και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκ ευρώ», ανέφερε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική Επικράτεια και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είναι ηλικίας από 30 έως και 70 ετών.
  • Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
  • Η διακίνηση και εκτέλεση άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων θα γίνεται στο πλαίσιο της άυλης συνταγογράφησης και η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι μηδενική.

Οι φορείς υλοποίησης της δράσης, οι ειδικότεροι όροι και τα διαδικαστικά στάδια υλοποίησής της, η χρονική διάρκεια και οι καλυπτόμενες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η διαδικασία

Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν εξετάσεις με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό θα μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδοθεί το σχετικό παραπεμπτικό και, στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τα 4 πρώτα προγράμματα

Στο πλαίσιο του πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου έχουν εκπονηθεί τα πρώτα 4 προγράμματα. Εκτός από αυτό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, έχουν επίσης αναπτυχθεί ένα Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, που αφορά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό, ένα Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και περιλαμβάνει τεστ παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, και ένα Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, που απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών και περιλαμβάνει κολονοσκόπηση.

Το 2023 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικό Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Υγείας εντάσσεται και Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος, σε πολίτες υψηλού κινδύνου, με πιλοτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ήδη, με την υλοποίηση του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπισθεί πάνω από 3.800 γυναίκες με ευρήματα. Όπως έχει τονίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος του προγράμματος δεν είναι απλώς να αυξηθούν οι γυναίκες που κάνουν εξετάσεις, αλλά να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού έως το 2030.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αλλαγή έτους με πολλά κρούσματα «βλέπει» για την Ελλάδα το ECDC

Ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι: Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα - Τι θα περιλαμβάνει

Ιώσεις στα παιδιά: Επιπτώσεις στην υγεία του αναπνευστικού μέχρι και την ενηλικίωση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider