Προσωπικός γιατρός: Στον… πάγο ο θεσμός – Στάσιμες οι συμμετοχές των γιατρών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Στον… πάγο ο θεσμός – Στάσιμες οι συμμετοχές των γιατρών
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1/11/ 2022 έως τις 10/1/ 2023, μόνο 21 επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα.

Σχεδόν στάσιμη παραμένει η υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι ο αριθμός των γιατρών που απαιτείται για να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων πολιτών δεν φαίνεται να αλλάζει με τις παροχές που ισχύουν σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κυβέρνηση, από την 1η Νοεμβρίου 2022 έως τις 10 Ιανουαρίου 2023, μόνο 21 επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα, εκ των οποίων οι μισοί είναι του Δημοσίου και οι άλλοι μισοί ιδιώτες.

Συνολικά, 3.354 γιατροί συμμετέχουν στο θεσμό, από τους οποίους οι 2.237 είναι του Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και οι 1.137 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος απαιτούνται 5.000 προσωπικοί γιατροί.

Η έλλειψη γιατρών αποτυπώνεται και στις εγγραφές των πολιτών, ο αριθμός των οποίων, κατά την ίδια περίοδο, έχει αυξηθεί κατά 90.152, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων δεν βρίσκουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην εγγραφή τους. Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι πολίτες ανέρχονται σε 5.749.574, εκ των οποίων το 38,5% αντιστοιχεί στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών, το 35,8% στους 50-69 και το 25,7% στους άνω των 70 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα των «ποινών» για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί δεν θα ενεργοποιηθεί πριν από τον Απρίλιο, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Η ελπίδα στους γιατρούς του ΕΣΥ

Η Αριστοτέλους ευελπιστεί ότι μέρος της διαθεσιμότητας των γιατρών θα καλυφθεί μέσω του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με το νέο νόμο ανοίγει ένας βασικός πυλώνας γιατρών παθολόγων που υπάρχει στο σύστημα Υγείας, εκ των οποίων, όσοι επιλέξουν να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν και ως προσωπικοί γιατροί σε περιορισμένο αριθμό πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμες οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει το υπουργείο Υγείας, οι οποίες θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και αναφορικά με το πώς θα γίνουν οι προσλήψεις ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με μερική απασχόληση.

Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου περισσότεροι από 3000 γιατροί του ΕΣΥ, που θα μπορούν να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν και προσωπικοί γιατροί.

Όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, ειδικά για την Αττική -όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα- κι ένα 15% με 20% των γιατρών παθολόγων να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, θα ανοίξουν πολλές παραπάνω θέσεις. Ωστόσο, μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθεί η αντίδραση των γιατρών στα νούμερα.

Αν και πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα θα δοθούν επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς, με τα ισχύοντα δεδομένα, φαίνεται ότι ο θεσμός θα αποτελέσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του επόμενου Υπουργού Υγείας, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρει λύση στη δυσεπίλυτη αυτή εξίσωση, προκειμένου να τεθεί ο θεσμός σε πλήρη λειτουργία, καλύπτοντας το σύνολο των δικαιούχων πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υγείας: Dentist pass σε παιδιά από 6 ως 12 ετών - Τι προβλέπεται

Ψυχική Υγεία: Σε λειτουργία το προσεχές διάστημα 54 νέες δομές

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας σε κρούσματα και νοσηλείες  - Ψηλά στους θανάτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider