Σημαντική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
Σε δείγμα εφήβων της Αττικής, το 20% των συμμετεχόντων είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του σε ηλικία μικρότερη ή ίση των 16 ετών.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ), τα οποία αφορούν σε όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που έγινε σε δείγμα εφήβων της Αττικής, το 20% των συμμετεχόντων είχε ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή του σε ηλικία μικρότερη ή ίση των 16 ετών. Από τους εφήβους αυτούς, το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών και το 33% στα 15.

Τα ΣΜΝ δεν κάνουν διακρίσεις, συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν. Αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά από τον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Φυσικά, και στα νοσήματα αυτά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η ενημέρωση του πληθυσμού για τους τρόπους πρόληψης των ΣΜΝ είναι μεγάλης σημασίας.

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Στα κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες αυτές όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV). Η πρόσφατη, στην Ελλάδα, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV –εκτός από τα κορίτσια– και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας», αναφέρει η κ. Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Ν. «Αντρέας Συγγρός», Ταμίας του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

Καμπάνια από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία διεξάγει καμπάνια πρόληψης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τα ΣΜΝ. Η επιλογή για τη διεξαγωγή της καμπάνιας τον μήνα Ιούνιο μόνο τυχαία δεν έγινε, καθώς ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ξεγνοιασιά και σημαίνει για όλους διακοπές, πάρτι και νέες γνωριμίες.

«Τα ΣΜΝ αφορούν όλο τον σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπεριφοράς. Γι’ αυτό εμείς, ως ΕΔΑΕ, διεξάγουμε αυτήν την καμπάνια γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να αφυπνίσουμε το κοινό. Καθώς δε παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής μειώνεται, είναι ουσιώδες να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε ειδικότερα τους νέους μας».

Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι το: [ Κονδυλώματα ] Δεν είναι πέτρωμα. [ Έρπης ] Δεν είναι πλανήτης.[ Τέρμινθος ] Δεν είναι ελληνικό νησί.[Άγνωστες λέξεις;]ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟ.ΟΧΙ ΛΕΞΙΚΟ.

Όπως τονίζει η κα Νικολαΐδου «Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση των ΣΜΝ και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους».

Η καμπάνια διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider