Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ, μέσα στην επόμενη τετραετία. Ήδη, με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, έχει δρομολογηθεί, η ανακαίνιση 80 τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η ανάπτυξη νέων τμημάτων, όπως είναι το Ακτινοθεραπευτικό στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ή η Αιματολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Παράλληλα, προχωρά η ανακαίνιση 157 Κέντρων Υγείας της χώρας, η πλειονότητα των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Όσες μονάδες δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια ή χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ή δε έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Μαζί με τα τρία νοσοκομεία – δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν, οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην ανακαίνιση και δημιουργία νέων μονάδων στο ΕΣΥ ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η χρηματοδότηση της οποίας ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ (80 εκατ. για την δευτεροβάθμια + 60 εκατ. για την πρωτοβάθμια περίθαλψη).
Τα παραπάνω ανέφερε ο ο αρμόδιος Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, από το βήμα του 14ου Pharma & Health Conference, την Τετάρτη (12/7), παρουσιάζοντας τους 3 βασικούς άξονες της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας για το δημόσιο σύστημα, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ.
Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
Ένας από τους δυσκολότερους ίσως άξονες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υφυπουργός, είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με 10.000 προσλήψεις, σε βάθος τετραετίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια η κατανομή να «γέρνει» προς τα πρώτα χρόνια, έτσι ώστε να προστεθεί περισσότερο προσωπικό στα νοσοκομεία και πιο γρήγορα. Όπως ανέφερε, ήδη αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες 7.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στις προτεραιότητες συγκαταλέγονται και οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών.
Ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας
Η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας αποτελεί τον 3ο κεντρικό άξονα και περιλαμβάνει τον ψηφιακό φάκελο (40 εκατ. ευρώ), την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων των νοσοκομείων (140 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία ογκολογικού ηλεκτρονικού φακέλου και την τηλεϊατρική, τομέας που αναμένεται να ενισχυθεί με 800 νέους σταθμούς σε όλη τη χώρα. «Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, αλλά θα επέλθει και σημαντική βελτίωση στο έργο των επαγγελματιών υγείας», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός στο έργο τεσσάρων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε), της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Ειδικά όσον αφορά στο ΕΚΑΒ, τόνισε ότι «χρειάζεται άμεσα και επειγόντως ολική αναδιάρθρωση, με δημιουργία νέων τομέων, ανακατεύθυνση των δυνάμεων, επανεκπαίδευση του προσωπικού και δημιουργία ψηφιακών συστημάτων, έτσι ώστε να φτάσει ή να πλησιάσει και στους χρόνους αλλά και στον επαγγελματισμό το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών».