Τζανάκης: «Η λοίμωξη RSV είναι μία φοβερά θανατηφόρα νόσος στους ενήλικες»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζανάκης: «Η λοίμωξη RSV είναι μία φοβερά θανατηφόρα νόσος στους ενήλικες»
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό, ο οποίος οδηγεί σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών (15-20%) και απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή υγειονομική δαπάνη.

Ιδιαίτερα υψηλή είναι η θνητότητα από τη νόσο του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV) σε ηλικιωμένους ενήλικες, με το ποσοστό των νοσηλευομένων που χάνουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης να προσεγγίζει το 10%.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό, ο οποίος οδηγεί σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών (15-20%) και απαιτεί ιδιαίτερα υψηλή υγειονομική δαπάνη, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, πολύ σημαντικές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές επιπλοκές, όξυνση των υφιστάμενων συννοσηροτήτων και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τα παραπάνω επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, ενόψει και της συνύπαρξης του RSV με τον κορονοϊό και τη γρίπη το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, τα συμπτώματα, τη διαχείριση αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει η λοίμωξη από RSV παγκοσμίως, στα εθνικά συστήματα υγείας, ιδίως για ασθενείς άνω των 60 ετών, ασθενείς με συννοσηρότητες, αλλά και ανοσοκατεσταλμένους.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε, ο ρυθμός μεταδοτικότητας του ιού είναι από τους πιο υψηλούς, όπως και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το μολυσμένο άτομο τον μεταδίδει. «Αν φέρει κάποιο μέλος τον ιό μέσα στην οικογένεια είναι σχεδόν αδύνατο να τον αποφύγουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντάς ότι τα συμπτώματά του δεν διαφέρουν από αυτά των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, επομένως είναι αδύνατο να διαγνωστεί κλινικά και απαιτούνται ειδικές μοριακές εξετάσεις.

«Είναι μια φοβερά θανατηφόρα νόσος. Δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες που να προκαλούν θάνατο στο 10% αυτών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Ούτε η μικροβιακή πνευμονία δεν έχει τόσο μεγάλη θνησιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιο επικίνδυνος από γρίπη και κορονοϊό

Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις της λοίμωξης RSV με αυτές της γρίπης, ο καθηγητής, τόνισε ότι στον RSV είναι αυξημένη κατά 50% η χρήση των υπηρεσιών υγείας, κατά τρεις φορές η πρόκληση πνευμονίας, κατά έως 70% οι παροξύνσεις του άσθματος και της ΧΑΠ και κατά 30% οι νοσηλείες νοσηλείες και οι θάνατοι.

«Οι ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον RSV και σε σχέση με τον κορονοϊό. Αφενός γιατί ο κορονοϊός είναι πιο εύκολο να καταπολεμηθεί και με τη χρήση των αντιικών φαρμάκων, αφετέρου γιατί η διαδρομή του κορονοϊού -και δευτερευόντως της γρίπης- είναι πλέον ηπιότερη γι’ αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με τον RSV», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την σημασία της πρόληψης της νόσου μέσω του εμβολιασμού:

«Πρέπει να περάσει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία, να την ευαισθητοποιήσουμε και κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τους ιθύνοντες να δουν τους φακέλους που έχουν υποβληθεί για τα εμβόλια αυτά με θετικό τρόπο», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Τα κόστη για τη νοσηλεία των ασθενών με RSV είναι τεράστια και η Πολιτεία οφείλει να τα λάβει υπόψη της. Γιατί για κάθε νόσηση και εισαγωγή στο νοσοκομείο που θα προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, ενδεχομένως να εξοικονομηθούν χρήματα για να πληρωθούν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες εμβόλια έναντι του RSV».

Το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να πάρει τιμή στο τέλος του έτους και να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2024. Η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 85% και αυξάνεται με την άνοδο της ηλικίας, ενώ η διάρκεια της κάλυψης που παρέχει είναι τουλάχιστον ένα έτος.

Προτεραιότητα η θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου εμβολιασμού ενηλίκων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, Antonino Biroccio, αναφέρθηκε στη αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην εξάλειψη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και της αντιμετώπισης της Covid-19, ενώ εστίασε στους λόγους για τους οποίους ο εμβολιασμός ενηλίκων διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας και την εστίαση στην πρόληψη με όχημα τον εμβολιασμό, σημείωσε πως η θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου εμβολιασμού ενηλίκων θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για τα όλα τα συστήματα της Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι ζούμε σε κοινωνίες οπού οι πληθυσμοί γηράσκουν, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. αυτή τη στιγμή οι ενήλικες άνω των 60 ετών ξεπερνούν πλέον τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί (από 12% σε 22%), φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Από την πλευρά της, η Government Affairs & Market Access Director της GSK Ελλάδος, Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση στον χρόνο που απαιτείται σε σχέση με άλλες χώρες για την πρόσβαση του πληθυσμού σε νέα εμβόλια, ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο να προτυποποιηθούν και να διασυνδεθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη των νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τη Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Επιπλέον, ανέδειξε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας που αποκόμισε η χώρα από την πανδημία, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα εθνικά εμβολιαστικά μητρώα, αλλά και να τεθούν συγκεκριμένοι εμβολιαστικοί στόχοι προκειμένου να προάγεται η λήψη καλά ενημερωμένων αποφάσεων. Επιπλέον, επισήμανε τη συλλογική δράση που απαιτείται από όλους τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένα άρτιο και τεκμηριωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό με απτά οφέλη για την κοινωνία.

Μείωση στα κόστη για τα υγειονομικά συστήματα

Ο Εμπορικός Διευθυντής Εμβολίων Ενηλίκων της GSK Ελλάδος, Ηλίας Λένας, επισήμανε πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, δύναται να αποδοθούν από 4 ως και 52 ευρώ στα συστήματα υγείας, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή της GSK στην ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, με την εταιρεία να διαθέτει παγκοσμίως πάνω από 20 εμβόλια και 23 νέα εμβόλια να βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η GSK διαθέτει 18 εμβόλια, καλύπτοντας τα λοιμώδη νοσήματα που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ενώ σημείωσε πως στο τμήμα εμβολίων της GSK στη χώρα μας απασχολούνται περισσότεροι από 50 άνθρωποι, στις δύο, διακριτές πλέον, εμπορικές διευθύνσεις για τη διάθεση παιδιατρικών εμβολίων και εμβολίων ενηλίκων. Παράλληλα, επισήμανε πως στη χώρα μας, η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά είναι αρκετά πιο υψηλή από αυτήν των ενηλίκων, γεγονός που υποδηλώνει το μεγάλο περιθώριο βελτίωσης που υπάρχει σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης ενηλίκων.

Η Vaccines Medical Lead της GSK Ελλάδος, Ειρήνη Μιτσίκη, παρουσίασε την αξία του δια βίου εμβολιασμού και εστίασε στα διαθέσιμα δεδομένα, που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων συγκριτικά με το κόστος νόσησης και περίθαλψης, καθώς και τις εκατομμύρια ζωές που σώζονται ετησίως από εμβόλια ενηλίκων για ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα Α και Β. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στους λόγους που τα συστήματα υγείας οφείλουν να επενδύουν σε ένα σωστά δομημένο και πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων ενηλίκων, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που έχει ο υγιής γηράσκων πληθυσμός και οι κοινωνίες εν γένει, και συγκεκριμένα καλύτερη ποιότητα ζωής, μειωμένα κόστη υγειονομικής περίθαλψης, διατήρηση παραγωγικότητας και ευημερία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε, πώς και με ποιο εμβόλιο – Συστάσεις από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Κίνδυνος αποχώρησης ξένων φαρμακευτικών εταιρειών από την Ελλάδα

ΕΟΔΥ: 53 θάνατοι από COVID-19 και 36 διασωληνωμένοι - Ένας θάνατος από γρίπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider