Ταμείο Ανάκαμψης: Οι δράσεις που θα αλλάξουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Οι δράσεις που θα αλλάξουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται 42 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 2,17 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί οριζοντίως στη δημόσια υγεία, πέραν της covid τα τελευταία χρόνια.

Τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αλλάξουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, παρουσίασε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ορέστης Καβαλάκης, από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable, που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι.

Όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται 42 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 2,17 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη οριζοντίως για τη δημόσια υγεία, πέραν της covid τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Καβαλάκη, τα έργα και οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στη δημόσια υγεία επικεντρώνονται στις εξής κατευθύνσεις: «Υποδομές και εξοπλισμός δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης Σπύρος Δοξιάδης, κατ'οίκον νοσηλεία και περίθαλψη, clawback και μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Όπως ο ίδιος τόνισε, τα έργα αυτά αποτελούν βασική προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι προτεραιότητα και από πλευράς πόρων, αφού διατίθενται άνω των 2 δισ. ευρώ, αλλά είναι και προτεραιότητα κυρίως από πλευράς συμβολής του Ταμείου στην καθημερινή ζωή των πολιτών, καθώς θα βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε.

Εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

«Βασική μας επιδίωξη είναι σε συνεργασία με τη βιομηχανία αλλά και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, να βελτιώσουμε το περιβάλλον και να έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία να χτίσουμε μια καλή πολιτική για το φάρμακο στη χώρα μας», επεσήμανε από την πλευρά της η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σημειώνοντας πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας». Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, η κ. Καρποδίνη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση τρέχει παράλληλες δράσεις και στο κομμάτι αυτό και πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ, επειδή έχει στη διάθεση του πολλά δεδομένα, αλλά δεν τα αξιοποιεί επαρκώς, έχει ως βασικό στόχο να εκσυγχρονιστεί μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό έτσι ώστε να δίνει πραγματικά στοιχεία για την υγεία».

Τέλος, η κ. διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, σημείωσε πως «πρέπει να χτίσουμε μια πολιτική ελέγχου της συνταγογράφησης, να αντιμετωπίσουμε την πολυφαρμακία στη χώρα μας, να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη και να καταφέρουμε, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, να έχουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική. Να δίνουμε τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Επανεκκίνηση του συστήματος υγείας, με ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού

Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής

Θεμιστοκλέους: Καινοτομία και τεχνολογία καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider