Σχέδιο «θωράκισης» του συστήματος υγείας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σχέδιο «θωράκισης» του συστήματος υγείας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
«Αυτοψίες» στα νοσοκομεία και σχεδιασμός παρεμβάσεων.

Τη «θωράκιση» του συστήματος υγείας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των έκτακτων καταστάσεων που αυτή συνεπάγεται έχει δρομολογήσει το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας την παγκόσμια ενεργοποίηση που επιτάσσουν τα νέα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο, προχώρησε στη σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για τα Νοσοκομεία της Ελληνικής Επικράτειας, απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, με συντονίστρια τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας, στο πλαίσιο του αντικειμένου της, θα συνεργάζεται με τις Υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τους εποπτευόμενους από τα εν λόγω Υπουργεία φορείς και με εμπειρογνώμονες, και τα πορίσματα - προτάσεις της θα κατατίθενται στους αρμόδιους Υπουργούς.

«Αυτοψίες» στα νοσοκομεία και σχεδιασμός παρεμβάσεων

Μετά από αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις, πριν από μία εβδομάδα, η Ομάδα Εργασίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συνάντησή της, προκειμένου να θέσει στο «μικροσκόπιο» τις προτεραιότητές της. Το πρώτο κομμάτι του σχεδίου αφορά στις τεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, κυρίως σε υποδομές. Σε πρώτη φάση, η Ομάδα εξετάζει την ετοιμότητα των νοσοκομείων σε διάφορες κρίσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Για το σκοπό αυτό, ήδη, μετά από αίτημα του υπουργείου Υγείας, κλιμάκια της Πυροσβεστικής επισκέπτονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας για «αυτοψίες». «Πιστεύουμε ότι οι αυτοψίες θα έχουν ολοκληρωθεί και στα 127 νοσοκομεία της χώρας μέχρι τα μέσα - τέλη Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πάμε να χωρίσουμε τις παρεμβάσεις σε “μικρού”, “μεσαίου” και “μεγάλου” μεγέθους, έτσι ώστε μετά να πάμε στοχευμένα να εξασφαλίσουμε από την πλευρά μας τη χρηματοδότηση, είτε από την ΥΠε, είτε από το νοσοκομείο, με αύξηση του προϋπολογισμού, χρηματοδοτικό εργαλείο ή ΕΣΠΑ. Όλο αυτό θα γίνει κεντρικά», ανέφερε η Λίλιαν Βιλδιρίδη από το βήμα του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Νοεμβρίου 2023, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, και με τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα Νέο Ε.Σ.Υ».

Αυτήν την περίοδο επεξεργάζονται και τα σχέδια ετοιμότητας για επιμέρους κρίσεις, όπως π.χ. πλημμύρες. Την περασμένη Δευτέρα, τοποθετήθηκαν όλα τα νοσοκομεία και όλες οι δομές υγείας σε έναν google map, ο οποίος προωθήθηκε στην Πυροσβεστική, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες δομές παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

«Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία αποτελεί πλέον ένα ξεχωριστό κομμάτι στο φάσμα των πολιτικών υγείας. Οπότε, εκεί, προφανώς και θα δούμε, σε συνεργασία με την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό και γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, ίσως μια επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών Νοσοκομείων «Περσέας», που να ανταποκρίνεται στο σχέδιο που έχουμε για τις καταστροφές αλλά και γενικότερα ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να θωρακίσουμε το σύστημα», ανέφερε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας. Και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να υπάρχει το επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να μην καθυστερούμε επί των διαδικασιών. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μία συνολική προσπάθεια έτσι ώστε να μειωθούν και οι παράγοντες που δημιουργούν αυτές τις επιπτώσεις».

Κατά την παρέμβασή της, η κ. Βιλδιρίδη, εξήρε το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφέροντας ότι πάντα το Υπουργείο ζητάει την άποψη των ασθενών για μεταρρυθμίσεις και νομοθετικά έργα. Δίνεται, όπως τόνισε, ιδιαίτερη έμφαση από το υπουργείο στην πρόληψη και στο ταξίδι του ασθενούς για τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος. Στις άμεσες παρεμβάσεις, στις οποίες συγκαταλέγεται και η κατ' οίκον νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς με το πρόγραμμα «οίκοθεν» στον Άγιο Σάββα, θα ζητηθεί η άποψη της Ένωσης για αντίστοιχα προγράμματα άλλων θεραπευτικών κατηγοριών. Παράλληλα, όπως ανέφερε, σε συνεννόηση και με άλλα Υπουργεία, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα κάλυψης ειδικοτήτων με άγονες προκηρύξεις, όπως των αναισθησιολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοΐδη στο Insider: Το σχέδιο για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας

Μαγιορκίνης: Κλιματική αλλαγή και δημογραφικό απειλούν άμεσα τα συστήματα υγείας

Κλιματική αλλαγή: Η έκθεση που «αποτυπώνει» την τρομακτική πραγματικότητα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider