Χρυσοχοΐδης: Διαρκές και ακανθώδες ζήτημα τα οικονομικά της Yγείας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης: Διαρκές και ακανθώδες ζήτημα τα οικονομικά της Yγείας
Στην οικονομική παράμετρο του τομέα της υγείας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης ΧρυσοχοΪδης, κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη το 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Στην οικονομική παράμετρο του τομέα της υγείας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης ΧρυσοχοΪδης, κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη το 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, ότι τα οικονομικά της υγείας είναι ένα διαρκές και ακανθώδες ζήτημα και ζητούμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες παραμέτρους (όπως η πανδημία) και συντεταγμένες (όπως η τεχνολογική πρόοδος και εξέλιξη, τα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες) και επισήμανε τη σύνδεση των συστημάτων υγείας με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση των αλλαγών στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, οφείλεται κυρίως σε ελλείμματα πολιτικής και αναφέρθηκε στις σπατάλες και τον ανορθολογισμό των προηγούμενων δεκαετιών, σε αντιπαραβολή με την υπερβολική μείωση των δαπανών -που έφθασε σε επίπεδο στέρησης- της τελευταίας δεκαετίας, ακραίες και άδικες πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Κάνοντας μία αποτίμηση της 40χρονης πορείας του ΕΣΥ περιέγραψε τη νέα υγειονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, τις χρόνιες παθήσεις και τις συννοσηρότητες, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα του σακχαρώδους διαβήτη, της άνοιας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών κ.α.

Με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα, τόνισε ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να εστιάζει στην παρακολούθηση και την αποτροπή της εξάπλωσης των χρόνιων νοσημάτων και προανήγγειλε για τον σκοπό αυτό τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας για όλες τις χρόνιες παθήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη επικεντρώθηκε σε τρία σημεία:

Αναβάθμιση του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων, με στόχους, ακριβείς προϋπολογισμούς που θα είναι έτοιμοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, τα οποία θα οδηγήσουν σε ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων. Τόνισε όμως ότι αυτή η εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέφει στις αμοιβές του προσωπικού.
Ευελιξία στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από συνεργατικές λύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες.
Ενίσχυση στο προσωπικό με ιδιαίτερη αναφορά στις 270 θέσεις πανεπιστημιακών γιατρών που στόχο έχουν το brain gain.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στον τομέα του φαρμάκου χρησιμοποιώντας παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που αυτή τη στιγμή επενδύουν στην παραγωγή δραστικών ουσιών στην Ελλάδα και υπογράμμισε το ρόλο που η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παίξει στην εκβιομηχάνιση της χώρας με τη χρήση των εργαλείων του επενδυτικού clawback και του RRF.

Αγαπηδάκη: «Επαναθεμελίωση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν το πρωί της Τρίτης, 5 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επίκουρος καθηγητής ΠαΔΑ Κώστας Αθανασάκης, και ο επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Χρήστος Λιονής. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με θέμα «Η ‘Νέα Δημόσια Υγεία’ και η πρόκληση της εφαρμογής της». Η στρατηγική της «Νέας Δημόσιας Υγείας» και στη χώρα μας συνίσταται σε ένα σύστημα που επιδιώκουμε να είναι ολοκληρωμένο και να ενσωματώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Δημόσια Υγεία, με τους επαγγελματίες υγείας στην κοινότητα, παρέχοντάς τους τα εργαλεία και ένα οργανωμένο σύστημα ώστε να λειτουργήσουν.

Ο στόχος του υπουργείου είναι να προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό τα επικαιροποιημένα εργαλεία που χρειάζεται και να δημιουργήσει μια δομή στο σύστημα που να επιτρέπει στους επαγγελματίες της ΠΦΥ να κάνουν τη δουλειά τους, είπε η κ. Αγαπηδάκη. Μίλησε για «επαναθεμελίωση της ΠΦΥ» σε απόλυτη σύμπνοια με τη Δημόσια Υγεία. Όπως η ίδια επεσήμανε, στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία αλλά και στρατηγική διαχείριση των υλικών όσο και των ανθρώπινων πόρων. Για τον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό, το υπουργείο θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδόμηση της ΠΦΥ σε συνδυασμό με τη Δημόσια Υγεία, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της χώρας. Το όραμα της «Νέας Δημόσιας Υγείας» είναι βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, καταπολέμηση των ανισοτήτων και εργαζόμενους στην ΠΦΥ που να λαμβάνουν ικανοποίηση από την εργασία τους, κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider