Καρδιαγγειακά νοσήματα: Νέα μελέτη «αποκαλύπτει» τις ώρες που πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Νέα μελέτη «αποκαλύπτει» τις ώρες που πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο
Μια νέα επιστημονική μελέτη συσχετίζει τις ώρες που καταναλώνονται τα γεύματα μέσα στην ημέρα με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια νέα επιστημονική μελέτη συσχετίζει τις ώρες που καταναλώνονται τα γεύματα μέσα στην ημέρα με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease, με 18,6 εκατ. ετήσιους θανάτους το 2019, εκ των οποίων περίπου 7,9 εκατ. οφείλονται στη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη αυτών των ασθενειών. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής των δυτικών κοινωνιών έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση του βραδινού φαγητού αργά ή η παράλειψη του πρωινού.

Εκτός από το φως, ο ημερήσιος κύκλος πρόσληψης τροφής (γεύματα, σνακ κ.λπ.) που εναλλάσσεται με περιόδους νηστείας συγχρονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς των διάφορων οργάνων του σώματος, επηρεάζοντας έτσι τις καρδιομεταβολικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η χρονοδιατροφή αναδύεται ως ένα σημαντικό νέο επιστημονικό πεδίο για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του χρόνου πρόσληψης τροφής, των κιρκάδιων ρυθμών και της υγείας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 103.389 συμμετέχοντες στην κοόρτη NutriNet-Santé (79% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 42) για να μελετήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ των προτύπων πρόσληψης τροφής και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Για να μειώσουν τον κίνδυνο πιθανής προκατάληψης, οι ερευνητές υπολόγισαν έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων σύγχυσης, ιδιαίτερα κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες (ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.), ποιότητα διατροφής, τρόπο ζωής και κύκλο ύπνου.

Αποκαλυπτικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, καταδεικνύουν ότι το πρώτο γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα (όπως όταν παραλείπουμε το πρωινό), σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με τον σχετικό κίνδυνο να αυξάνεται κατά 6% ανά ώρα καθυστέρησης.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που τρώει για πρώτη φορά στις 9 π.μ. έχει 6% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο από κάποιον που τρώει στις 8 π.μ. Όσον αφορά στο τελευταίο γεύμα της ημέρας, όταν αυτό καταναλώνεται αργά (μετά τις 9 μ.μ.) συνδέεται με 28% αύξηση στον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό σε σύγκριση με το δείπνο πριν τις 8 μ.μ., ιδιαίτερα στις γυναίκες. Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια νυχτερινής νηστείας – το διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, υποστηρίζοντας την ιδέα της κατανάλωσης του πρώτου και του τελευταίου γεύματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αυτά τα ευρήματα, τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν από πρόσθετες επιστημονικές μελέτες, υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο του χρόνου των γευμάτων στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Όπως προκύπτει, η υιοθέτηση της συνήθειας να τρώμε νωρίτερα το πρώτο και το τελευταίο γεύμα με μεγαλύτερη περίοδο νυχτερινής νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμβολιασμός: Το πιο αποδοτικό μέτρο πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων και και κοστοβόρων ασθενειών

ΠΟΥ: Να απαγορευτούν οι ατμοποιητές και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις

Healthflix: Εντός του 2024 η τηλεόραση για την υγεία - Πώς θα λειτουργεί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider