Long flu όπως long covid – Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και από τη γρίπη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Long flu όπως long covid – Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και από τη γρίπη
Νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, όπως και η Covid 19, η εποχική γρίπη δεν είναι απλά μία οξεία νόσος, αλλά έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, όπως και η Covid 19, η εποχική γρίπη δεν είναι απλά μία οξεία νόσος, αλλά έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19, έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα που περιγράφει λεπτομερώς την ικανότητα του ιού να επιτίθεται σε πολλαπλά συστήματα οργάνων, οδηγώντας δυνητικά σε ένα σύνολο διαρκών και συχνά ανασταλτικών προβλημάτων υγείας που είναι γνωστά ως μακρά COVID. Τώρα, νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη μπορεί επίσης να υποστούν μακροπρόθεσμες, επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς τους.

Η νέα μελέτη που συγκρίνει τους ιούς που προκαλούν την COVID-19 (Sars Cov2) και τη γρίπη αποκάλυψε, επίσης, ότι τους 18 μήνες μετά τη μόλυνση, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν είτε για COVID-19 είτε για εποχική γρίπη, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και προβλημάτων υγείας σε πολλά όργανα. Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφανιζόταν 30 ημέρες ή αργότερα μετά την αρχική μόλυνση.

«Η μελέτη καταδεικνύει τον υψηλό αριθμό θανάτων και απώλειας υγείας μετά από νοσηλεία είτε με COVID-19 είτε με εποχική γρίπη», δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης Ziyad Al-Aly, MD, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος για την υγεία ήταν υψηλότερος μετά τις πρώτες 30 ημέρες από τη μόλυνση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει την COVID-19 ή τη γρίπη μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες ασθένειες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν, στις 14 Δεκεμβρίου, στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

«Μακρά Covid» VS «μακράς γρίπης»

Η στατιστική ανάλυση διήρκεσε έως και 18 μήνες μετά τη μόλυνση και περιελάμβανε μια συγκριτική αξιολόγηση των κινδύνων θανάτου, εισαγωγών στο νοσοκομείο και 94 δυσμενών καταστάσεων για την υγεία που αφορούσαν τα κύρια συστήματα οργάνων του σώματος.

«Μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών για την COVID-19 έναντι της γρίπης επικεντρώθηκε σε ένα βραχυπρόθεσμο και στενό σύνολο καταστάσεων υγείας», είπε ο Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Η νέα μας προσέγγιση συνέκρινε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μιας τεράστιας σειράς καταστάσεων. Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα μιας “μακράς γρίπης”», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να διαπιστώσουν εάν και σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι με γρίπη έχουν επίσης μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους. «Η απάντηση είναι ότι τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη οδήγησαν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και η μεγάλη στιγμή ήταν η συνειδητοποίηση ότι το μέγεθος της μακροπρόθεσμης απώλειας υγείας επισκίασε τα προβλήματα που υπέφεραν αυτοί οι ασθενείς στην πρώιμη φάση της μόλυνσης. Η μακροχρόνια COVID είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα πρόβλημα υγείας όπως η COVID και η μακροχρόνια γρίπη είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα πρόβλημα υγείας όπως η γρίπη», ανέφερε ο Al-Aly.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε ο συνολικός κίνδυνος και ο θάνατος, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και η απώλεια υγείας σε πολλά συστήματα οργάνων είναι σημαντικά υψηλότεροι μεταξύ των ασθενών με COVID-19 από ό,τι μεταξύ εκείνων που είχαν εποχική γρίπη. «Η μία αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ότι η γρίπη ενέχει υψηλότερους κινδύνους για το αναπνευστικό σύστημα από την COVID-19», είπε. Και πρόσθεσε: «Συγκριτικά, η COVID-19 είναι πιο επιθετική και δεν κάνει διακρίσεις, καθώς μπορεί να επιτεθεί στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να χτυπήσει οποιοδήποτε σύστημα οργάνων και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει θανατηφόρες ή σοβαρές παθήσεις που αφορούν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα».

Ηπιότερη η γρίπη

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πληροφορίες που αφορούσαν 81.280 ασθενείς(διάφορων ηλικιών, φυλών και φύλων) που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 κάποια στιγμή, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2022, καθώς και 10.985 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για εποχική γρίπη κάποια στιγμή, από την 1η Οκτωβρίου 2015 έως τις 28 Φεβρουαρίου, 2019.

Όσον αφορά στους δύο ιούς, η κατάσταση του εμβολιασμού του ασθενούς δεν επηρέασε τα αποτελέσματα. Όσοι ανήκαν στην ομάδα της COVID-19 νοσηλεύτηκαν κατά τις περιόδους προ παραλλαγής Δέλτα, Δέλτα και Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου μελέτης των 18 μηνών, οι ασθενείς που είχαν COVID-19 αντιμετώπισαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους με εποχική γρίπη. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου οκτώ περισσότερους θανάτους ανά 100 άτομα στην ομάδα της COVID-19 από ό,τι μεταξύ εκείνων με γρίπη.
Παρόλο που η COVID-19 έδειξε μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας υγείας από την εποχική γρίπη, η μόλυνση με τον οποιονδήποτε ιό ενέχει σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας και ασθένειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η COVID-19 εμφάνιζε αυξημένο κίνδυνο κατά 68% των καταστάσεων υγείας που εξετάστηκαν σε όλα τα συστήματα οργάνων (64 από τις 94 ανεπιθύμητες εκβάσεις για την υγεία που μελετήθηκαν), ενώ η γρίπη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στο 6% των συνθηκών υγείας (έξι από τις 94 ) – κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.

Επίσης, σε διάστημα 18 μηνών, οι ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο καθώς και εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Για κάθε 100 άτομα σε κάθε ομάδα, υπήρχαν 20 περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εννέα περισσότερες εισαγωγές στη ΜΕΘ για την COVID-19 από ό,τι για τη γρίπη.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη μείωσης του κινδύνου νοσηλείας για αυτούς τους δύο ιούς ως τρόπο ανακούφισης του γενικού βάρους της απώλειας υγείας στους πληθυσμούς», δήλωσε ο Al-Aly. «Τόσο για τον COVID-19 όσο και για την εποχική γρίπη, οι εμβολιασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηλειών και θανάτου. Η βελτιστοποίηση της απορρόφησης του εμβολιασμού πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας παντού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: 48 θάνατοι από COVID-19, 59 διασωληνωμένοι - 4 σοβαρά κρούσματα γρίπης

«Φουντώνουν» γρίπη και κορονοϊός – «Καμπανάκι» για εμβολιασμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider