Αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα του κορονοϊού, που σε συνδυασμό με τις ιώσεις και την εποχική γρίπη, προκαλούν συμφόρηση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, με τις αναμονές να φτάνουν μέχρι και τις 8 ώρες.
Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται περί τους 1.400 ασθενείς με Covid-19, εντούτοις, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις μονάδες.
Στο επίκεντρο υγειονομικών αρχών και επιστημόνων βρίσκεται ο κορονοϊός, δεδομένου ότι προκαλεί προς το παρόν περισσότερες νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους από την εποχική γρίπη. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι από Covid-19 φτάνουν τους 60-70 εβδομαδιαίως, ενώ από τη γρίπη παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.
Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι παρά την αυξημένη δραστηριότητα του κορονοϊού, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στην υφιστάμενη ανοσία αλλά και στη χρήση των αντιικών φαρμάκων. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς παρουσιάζουν ηπιότερη συμπτωματολογία και οι νοσηλείες είναι επί το πλείστον ολιγοήμερες. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό είναι μεν ένα θετικό στοιχείο, επισημαίνουν, ωστόσο, ότι με τα διαθέσιμα μέσα σήμερα οι «σκληροί» δείκτες θα έπρεπε να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό έναντι της Covid, που κινούνταν μη ικανοποιητικά επίπεδα επίπεδα.
«Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές ούτε στους θανάτους. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Κυριακή (7/01) στον ΣΚΑΙ. Και πρόσθεσε: «Όμως, τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία».
Από το Φεβρουάριο η αποκλιμάκωση
Οι ειδικοί αναμένουν να γίνει ορατό το αποτύπωμα των εορτών στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εντός των επόμενων 2 εβδομάδων, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στο τέλος του μήνα, ενώ από το Φεβρουάριο θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποκλιμακώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας βρίσκεται υπό κατάρτιση σχέδιο για τα νοσοκομεία, καθώς αναμένεται μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών το επόμενο διάστημα.
«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Δεν υπάρχει ζήτημα. Να ακούν, όμως, οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών», επεσήμανε ο Υπουργός.
Γεωργιάδης: Οργανωμένα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία
Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να έχει το δικό του αντίκτυπο στη διασπορά του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων στα σχολεία.
«Ο ΕΟΔΥ έχει βγάλει ήδη από την Πέμπτη τις οδηγίες, βάσει των οποίων πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Είναι πολύ απλές, είναι πολύ κατανοητές, είναι πολύ ξεκάθαρες. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας είναι αρίστη. Η αναπληρώτρια Υπουργός, κυρία Αγαπηδάκη, παρακολουθεί το θέμα πάρα πολύ στενά η ίδια. Η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και αν οι γονείς διαβάσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσουν, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας την Κυριακή.
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
• Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.
• Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
• Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
• Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
• Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
• Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
ΙΣΘ: Άκρως επιβεβλημένη η χρήση της μάσκας
Nα λαμβάνονται όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, ώστε να μην κινδυνεύσουν κι άλλες ζωές, καλεί με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, της εποχικής γρίπης και των άλλων ιώσεων.
«Η υγιεινή των χεριών, ο συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, ο περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα, η πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων καθώς και η συνεχής χρήση μάσκας, ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, παραμένουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Νίτσας, προσθέτει ότι «τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τόσο για τους γιατρούς και εργαζόμενους στην υγεία όσο και για το γενικό πληθυσμό, είναι απαραίτητα ακόμη περισσότερο, πριν και μετά τις εορταστικές περιόδους», σημειώνοντας ότι ο ιός επανήλθε δριμύτερος λόγω της μακράς περιόδου ύφεσης αλλά και της εμφάνισης νέας υποπαραλλαγής, πιο μεταδοτικής, όπως αποδεικνύεται από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ Νίτσας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, «οι συνάνθρωποι μας, κυρίως με υποκείμενα προβλήματα και κάποιας ηλικίας, δεν πρέπει να χαλαρώνουν. Ο ΙΣΘ πολλές φορές έχει τονίσει ότι ο ιός είναι εδώ και οφείλουμε ως ιατρική κοινότητα να το υπενθυμίζουμε συνεχώς». Οι δε γιατροί τόσο του Ε.Σ.Υ. όσο και του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε εγρήγορση και ζητούν «καλύτερο συντονισμό στα μέτρα προστασίας των δομών υγείας, με περισσότερους ελέγχους και λιγότερες επισκέψεις συγγενών και φίλων σε θαλάμους»
Ο ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι και η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν κίνδυνο και γι' αυτό εμβολιάζονται. Σημειώνεται ότι η εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων από 18 ως 24 Δεκεμβρίου 2023 κατέγραψε τρία νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ στην ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα εικοσιένα με πέντε θανάτους. Από τις 25 ως 31 Δεκεμβρίου 2023 καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά́ κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ́ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι.
«Καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων για τη νόσο covid -19 και τη γρίπη παραμένει χαμηλή, η χρήση της μάσκας κρίνεται άκρως επιβεβλημένη», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Photo: Shutterstock