H πρώτη συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας για την Ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής Έρευνας» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (11/01), στο Υπουργείο Υγείας, με συντονίστρια την Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη. ΄
Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλαπλά, πρώτιστα για τους ασθενείς, καθώς αποκτούν ταχεία και δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, φάρμακα και εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση, με συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση. Οφέλη, όμως, υπάρχουν και για την οικονομία αλλά και για την ερευνητική τεχνογνωσία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο συνέδριο η κ. Βιλδιρίδη, μέσα σε δυο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση κατά 70% των φακέλων που υποβάλλονται στον ΕΟΦ. Το 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σχέση με το 2019, ενώ το 2023 είχαν κατατεθεί 227 φάκελοι για νέα φάρμακα, μόνο έως τις αρχές Νοεμβρίου.
Εντούτοις, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης καθώς σήμερα για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών επενδύονται στην Ευρώπη 44 δισ. ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα απορροφά μόλις τα 100 εκατ. ευρώ.
Τι συζητήθηκε
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας προχώρησε στην παρουσίαση των νομοθετικών παρεμβάσεων στο πεδίο των κλινικών μελετών από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, καθώς και των μέχρι τώρα πεπραγμένων της ομάδας εργασίας, και έθεσε τους στόχους για την περαιτέρω δράση της ομάδας εργασίας.
Στη συνέχεια, τέθηκαν στο τραπέζι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της ομάδας εργασίας κατά την τρέχουσα τετραετία. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα, όπως η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας αποκεντρωμένων κλινικών μελετών, η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας (Ε.Μη.Β.Ε.) που έχει ήδη ενταχθεί στο έργο Ψηφιακής Αναβάθμισης του ΕΟΦ το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Γραφεία Κλινικών Μελετών στα μεγάλα νοσοκομεία
Μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η οργάνωση και στελέχωση των αυτοτελών Τμημάτων Κλινικών Μελετών (Γραφεία Κλινικών Μελετών) στα δημόσια νοσοκομεία. Η Γενική Γραμματέας δεσμεύτηκε να προωθήσει την επικαιροποίηση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και επιταχυνθεί η διαδικασία διενέργειάς τους. Μάλιστα, όπως είχε προαναγγείλει ο τ. Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το Δεκέμβριο, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τη στελέχωση και τη λειτουργία των νέων Γραφείων Κλινικών Μελετών, τα οποία θα δημιουργηθούν στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
«To Υπουργείο Υγείας, από τον Ιούλιο του 2019, είναι σταθερά προσανατολισμένο στη δέσμευση του Πρωθυπουργού να ενισχύσει τη θέση της χώρας στο πεδίο των κλινικών μελετών, λόγω της σημασίας τους τόσο ως αναπτυξιακού μοχλού της οικονομίας όσο και ως παράγοντα αναβάθμισης της υγειονομικής φροντίδας για τους ασθενείς της χώρας. .
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, προσβλέπει στη δημιουργική συνεργασία της ομάδας εργασίας, η πολυσυλλεκτική σύνθεση της οποίας αποτελεί εχέγγυο για την αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την έτι περαιτέρω προώθηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.