Αναβάθμιση των νοσοκομείων, ενίσχυση υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού και ποιότητας υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνει ο ένας από τους πέντε στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας για το 2024. Η «μεταμόρφωση» του ΕΣΥ αποτελεί κεντρικό πυλώνα της μεταρρύθμισης στην υγεία, η οποία -όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις και διά στόματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση για το τρέχον έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, στο σχεδιασμό προβλέπεται η ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός δομών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, η προσέλκυση, πρόσληψη και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και στελεχών, η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και της ικανοποίησης των πολιτών και η ανάπτυξη προϋποθέσεων και δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνιας φροντίδας.
Ειδικότερα, στην επιτελική σύνοψη του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης 2024 του υπουργείου Υγείας, προς την επίτευξη του 3ου κατά σειρά στόχου (αναβάθμιση των νοσοκομείων, ενίσχυση υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού και ποιότητας υπηρεσιών υγείας), περιλαμβάνονται 11 δράσεις, στις οποίες εντάσσονται επιμέρους έργα:
1. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και της βιώσιμης διαχείρισής τους, μέσω της αξιοποίησης & αναβάθμισης των νοσοκομειακών υποδομών
Έργα
Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός τουλάχιστον 80 Νοσοκομείων και 58 ΤΕΠ Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα
Κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δομών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, ασφάλειας του προσωπικού και των πολιτών. Το έργο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις υποδομές των νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακά αποδοτικής ανακαίνισης κτιρίων.
Ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία»
Η ίδρυση και η κατασκευή κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. "Σωτηρία" θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καρκίνο και στην αυξημένη ζήτηση τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα. Το έργο θα καλύψει τη δημιουργία νέου τμήματος ακτινοθεραπείας, νέων υποδομών για τη στέγαση των εξωτερικών ιατρείων, των κέντρων κλινικής αριστείας και των μονάδων εξειδικευμένης φροντίδας.
Ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση των Εργαστηρίων Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας και Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου»
Το έργο προβλέπει τη δημιουργία νέων κτιρίων για τη στέγαση των Εργαστηρίων Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας και Αιματολογικής Κλινικής, για να συμβαδίζει η παροχή υπηρεσιών με τις αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας σε ασθενείς με κακοήθεις αιματολογικές ασθένειες και την αυξανόμενη ζήτηση για σύγχρονες θεραπείες. Προβλέπεται επίσης η κτιριακή αναβάθμιση για τη μεταφορά των εργαστηρίων και της μονάδας ημερήσιας φροντίδας.
Ίδρυση Μονάδας Χημειοθεραπείας και Κέντρου Αναφοράς για τον Καρκίνο του Μαστού στο Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου»
Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Γ.Ν. "Έλενα Βενιζέλου" θα πραγματοποιηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναμόρφωση μέρους της κτιριακής υποδομής, προκειμένου εγκατασταθεί μονάδα χημειοθεραπείας και κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο του μαστού, στο οποίο θα παρέχονται ολιστικές υπηρεσίες υγείας, από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, καθ'όλα τα στάδια, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρακολούθηση, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
2. Αξιολόγηση και ανασχεδιασμός των νοσοκομειακών υπηρεσιών και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης των νοσοκομείων
Έργα
Δημιουργία Εθνικού Χάρτη Υγείας
Ανάπτυξη Τεκμηριωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας του πληθυσμού, και επίτευξη βέλτιστης κατανομής των υπηρεσιών υγείας με ταυτόχρονη αποδοτική χρήση των πόρων.
Ανάπτυξη Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ)
Όπως αναφέρεται, η ανάγκη να αναπτυχθούν έγκυρα και αξιόπιστα πρότυπα ποιότητας είναι επείγουσα, καθώς οι πάροχοι της φροντίδας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν πιο συστηματικούς τρόπους για την προτυποποίηση της φροντίδας με στόχο την αξιολόγηση της ποιότητάς της αλλά και της συγκριτικής αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ των διαφορετικών παρόχων. Στόχος αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη προτύπων ποιότητας (για συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας), πολιτικών και διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση των προτύπων ποιότητας (οδικό χάρτη για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας), συγκεκριμένων κριτηρίων για την ορθή και επιτυχή εφαρμογή των προτύπων ποιότητας, καθώς και του πλαισίου/μεθοδολογίας για τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγησή τους.
Αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και διοίκησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με στόχο την βελτίωση της δημόσιας Νοσοκομειακής Φροντίδας της χώρας και προώθησης ενός προτύπου διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας των δομών, με στόχο τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή κουλτούρας στη διοίκηση των νοσοκομείων
3. Οργάνωση και λειτουργία των υγειονομικών περιφερειών
Έργο
Αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των υγειονομικών περιφερειών
Εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και διοίκησης των υγειονομικών περιφερειών με στόχο την βέλτιστη αποδοτικότητα και διακυβέρνηση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, με ταυτόχρονη διοίκηση και οργάνωση που θα αποσκοπεί στην υιοθέτηση σύγχρονης κουλτούρας διοίκησης βάσει της διεθνούς εμπειρίας.
4. Αναδιαμόρφωση και ενίσχυση της λειτουργίας των ΤΕΠ και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ για παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας
Έργα
Ανασχεδιασμός τρόπου εφημέρευσης των ΤΕΠ
Εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την πρότυπη λειτουργία της εφημερίας των Νοσοκομείων και πιλοτική εφαρμογή.
Δημιουργία βάσεων πρωτογενούς διάσωσης και αεροδιακομιδών
Με στόχο την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών για λήψη της απαραίτητης φροντίδας σχεδιάζεται η υποστήριξη των Αεροδιακομιδών στην Ελληνική Επικράτεια επ’ ωφελεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας.
Αναδιαμόρφωση επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας
Αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, μέσω αναβάθμισης και ψηφιοποίησης του οργανισμού, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απόκριση / εξυπηρέτηση επειγουσών καταστάσεων.
5. Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και των στελεχών υγείας του ΕΣΥ
Έργα
Προσέλκυση και πρόσληψη 6.500 επαγγελματιών υγείας και παραϊατρικού προσωπικού
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό (κυρίως ιατροί, νοσηλευτές), κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής προσωπικού σε δομές ΕΣΥ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
Αξιολόγηση και επιλογή διοικητών νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών
Εκσυγχρονισμός της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής διοικητών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών βάσει ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων.
6. Ενίσχυση της εκπαίδευσης ιατρών και νοσηλευτών
Έργο
Πιστοποίηση ιατρών και νοσηλευτών στη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων και τη στήριξη τραυματία για την υποστήριξη της ζωής
Στόχος είναι οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ να λαμβάνουν άμεση φροντίδα παραμένοντας στα ΤΕΠ χωρίς να μετακινούνται από ιατρείο σε ιατρείο. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η πιστοποίηση των επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν στα ΤΕΠ, στη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων, από τη στήριξη τραυματία και τη διαχείριση ατόμου με αναφυλακτικό σοκ, μέχρι τον εμφραγματία και εκείνον που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
Εκπαίδευση και πιστοποίηση των νοσηλευτών επιτήρησης λοιμώξεων
Πρόγραμμα εκπαίδευσης / διαπίστευσης των Νοσηλευτών Επιτήρησης Λοιμώξεων, το οποίο προσφέρεται μέσω της Νοσηλευτικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιστοποίηση ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών που εμπλέκονται στη φροντίδα ατόμων και των οικογενειών τους με χρόνιες, περιοριστικές ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες (ανακουφιστική φροντίδα παιδιών και ενηλίκων).
Πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αρχές της Ανακουφιστικής φροντίδας, για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας από επαγγελματίες υγείας και λοιπά μέλη της διεπιστημονικής ομάδας.
7. Αναδιαμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης και επενδύσεων για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες και κεντρικοποίηση προμηθειών υγείας
Έργα
Αναδιαμόρφωση του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών
Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του εθνικού συστήματος υγείας, της ικανότητας των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας στη χώρα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε τρέχουσα και μελλοντική απειλή, ανεξάρτητα από τη φύση ή την αιτιολογία της, είναι απαραίτητη η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και η δημιουργία στρατηγικού σχεδίου για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του τομέα της υγείας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση/ενίσχυση των δεξιοτήτων των στελεχών της Διοίκησης και της υλοποίησης της Πολιτικής για την Υγεία ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις επιλεγόμενες πολιτικές και να παρακολουθούν τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Διενέργεια Κεντρικών Διαγωνισμών
Εφαρμογή κεντρικών διαγωνισμών για τις προμήθειες στα Νοσοκομεία, με στόχο την αύξηση του επιπέδου νομιμότητας και του βαθμού ελέγχου των αγορών.
Άρση της παράβασης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες προμηθευτές των νοσοκομείων
Παρακολούθηση χρηματοδότησης νοσοκομείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας. Ο γενικότερος σκοπός είναι τα πάσης φύσεως οικονομικά θέματα και η εξεύρεση ενός δίκαιου τρόπου κατανομής του αποθεματικού λοιπών πιστώσεων.
8. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και φροντίδας υγείας, καθώς και αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των ληπτών
Έργα
Πρόγραμμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής
To GRIPP-SNF είναι ένα πρωτοποριακό Πανελλήνιο Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής. Πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο (2021-2026) που στοχεύει να μετατρέψει δέκα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα σε κόμβους βέλτιστων πρακτικών για την Πρόληψη & τον Έλεγχο των Λοιμώξεων.
Βελτίωση του χρόνου λήψης αναγκαίας φροντίδας στις υπηρεσίες υγείας
Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η διασφάλιση της έγκαιρης φροντίδας και θεραπείας προϋποθέτουν τη μείωση στο χρόνο λήψης θεραπείας σε επείγουσες καταστάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και κάθε άλλη ιατρική πράξη.
Ανάπτυξη προτύπων, διαδικασιών, πολιτικών και δεικτών ποιότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών υγείας
Όπως επισημαίνεται, η διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχές της πολιτικής για την υγεία και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την επίτευξη καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας.
Εκσυγχρονισμός διαδικασίας μεταμοσχεύσεων οργάνων και ιστών
Επικαιροποίηση του πλαισίου των μεταμοσχεύσεων, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των ασθενών, με την ταυτόχρονη κατοχύρωση της συναίνεσης κατόπιν ενημέρωσης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προς όφελος των συμπολιτών που το έχουν ανάγκη.
Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ)
Η δημιουργία ΜΑΦ για ΑΕΕ σε -19- Νοσοκομεία ΕΣΥ ανά τη χώρα, στοχεύει στη βελτίωση της ανταπόκρισης, τη μείωση της θνητότητας, της διάρκειας νοσηλείας καθώς και στην αύξηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας για την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, μέσω της εφαρμογής σύγχρονης και εξειδικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Σύσταση, Οργάνωση και Λειτουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος Το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου θα ρυθμίσει τα ζητήματα οργάνωσης σύστασης και λειτουργίας, για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών στα οποία εμπλέκονται πολυτραυματίες ασθενείς, από εξειδικευμένα και επαρκώς εξοπλισμένα Κέντρα αναφοράς για το τραύμα, που θα βρίσκονται σε δομές υγείας σε όλη τη χώρα.
9. Διαμόρφωση ειδικότερου θεσμικού πλαισίου για τη μετανοσοκομειακή και μακροχρόνια φροντίδα υγείας και την κατ’ οίκον νοσηλεία
Έργα
Προαγωγή μη παρεμβατικού (φυσικού) τοκετού
Παροχή υπηρεσιών μη παρεμβατικού τοκετού μέσω κέντρων φυσικού τοκετού.
Υπηρεσίες κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας –«Μαίες στο Σπίτι»
Ανάπτυξη κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας για την παροχή υπηρεσιών στην οικία τους σε έγκυες, λεχωίδες και νεογνά.
Δημιουργία συστήματος νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι
Αναμένεται να ωφελήσει τον ασθενή, το νοσοκομείο, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η παροχή των υπηρεσιών γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στον ασθενή, με λιγότερο κόστος, αποσυμφορίζονται οι υφιστάμενες δομές, βελτιώνεται η ποιότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας και μειώνεται ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων που συχνά οδηγεί σε επιπλοκές, συνεχιζόμενες νοσηλείες και τελικά στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας.
Διαμόρφωση πλαισίου για ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας
Στόχος είναι η ενεργοποίηση και διαμόρφωση του πλαισίου όπως περιγράφεται στο ν. 5007/2022 σύμφωνα με τον οποίο η ανακουφιστική φροντίδα είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση και παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες ή με χρόνια εξελικτικές ασθένειες. Η ανακουφιστική φροντίδα παρέχεται σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών, στους οποίους απευθύνεται, και διακρίνεται σε γενική και σε εξειδικευμένη ανακουφιστική φροντίδα.
Αναβάθμιση και δημιουργία σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
Παροχή ολοκληρωμένης, έγκαιρης και υψηλής ποιότητας φροντίδας αποκατάστασης, που θα μπορεί να υποστηρίζει και να προωθεί την ανεξαρτησία και την ευημερία των ατόμων και να διευκολύνει την ανάπτυξη ή/και διατήρηση των δεσμών τους σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας.
Δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για χρόνιες Παθήσεις
Κατόπιν πραγματοποίησης μελέτης, θα δημιουργηθούν κέντρα αναφοράς για χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης), στα οποία οι ασθενείς θα παρακολουθούνται από το σύνολο των επαγγελματιών υγείας, που απαιτούνται βάσει της ασθένειάς τους, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους, μέσα από την ολιστική και διεπιστημονική αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.
10. Προώθηση των κλινικών μελετών με στόχο την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας
Έργα
Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Κλινικών Μελετών σε Νοσοκομεία όλης της χώρας
Διαμόρφωση των προϋποθέσεων και των αρχών λειτουργίας των γραφείων κλινικών μελετών των νοσοκομείων.
Ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος για κλινικές μελέτες
Διαμόρφωση εκπαιδευτικής παρέμβασης προς το διοικητικό προσωπικό και τους επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων σχετικά με τις κλινικές μελέτες.
Καθορισμός στόχου κλινικών μελετών
Το έργο θα αφορά τον καθορισμό του ελάχιστου στόχου επίτευξης διενέργειας κλινικών μελετών ανά νοσοκομείο λαμβάνοντας υπόψη λειτουργικά στοιχεία και την εξειδίκευση κάθε νοσοκομείου ή κλινική.
Σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας
Το Εθνικό Μητρώο Βιοϊατρικής Έρευνας όπως αυτό προβλέπεται στο Άρθρο 27 της ΥΑ Γ5α/59676 (ΦΕΚ Β’ 4131/2016) θα αποτελέσει τον εθνικό κόμβο για τη Βιοϊατρική Έρευνα στη, Ελλάδα, υπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της αναβάθμισης της θέσης της χώρας ως κέντρο διεξαγωγής Βιοϊατρικής Έρευνας.
11. Ολιστική Αντιμετώπιση του Καρκίνου
Έργο
Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Σκοπός είναι να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση πολιτικής για τον καρκίνο και την διασφάλιση των βέλτιστων υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες-ασθενείς. Το Εθνικό Σχέδιο θα καταρτιστεί με ορίζοντα 4ετίας από ειδική Επιτροπή και θα εδράζεται σε βασικούς πυλώνες αναφοράς για τον καρκίνο όπως, η πρόληψη και διάγνωση, η θεραπεία, η ενίσχυση των ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών, η αποκατάσταση, το follow up, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η έρευνα. Την παρακολούθηση υλοποίησής του θα παρακολουθεί ειδικό Συμβούλιο.