Ασθενής ψάχνει δύο μήνες αναντικατάστατο ψυχιατρικό φάρμακο – Τι λέει εκπρόσωπος του ΠΦΣ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασθενής ψάχνει δύο μήνες αναντικατάστατο ψυχιατρικό φάρμακο – Τι λέει εκπρόσωπος του ΠΦΣ
Σε μια σοβαρή καταγγελία για έλλειψη σε ψυχιατρικό φάρμακο, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, προχώρησε σύζυγος ασθενούς που πάσχει από διπολική διαταραχή.

Σε μια σοβαρή καταγγελία για έλλειψη σε ψυχιατρικό φάρμακο, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, προχώρησε σύζυγος ασθενούς που πάσχει από διπολική διαταραχή.

Όπως αναφέρει, για περισσότερους από δύο μήνες η ασθενής ψάχνει το φάρμακο, που είναι απαραίτητο την θεραπεία της, αλλά δεν μπορεί να το βρει πουθενά. Η δραστική ουσία του είναι το λίθιο και λειτουργεί σταθεροποιητικά στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής. «Αν και στο εξωτερικό διατίθεται κανονικά, στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε», αναφέρει ο σύζυγός της.

Ο ίδιος τονίζει ότι έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με βουλευτές, με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, ακόμη και με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας μέσα από τα social media, ωστόσο, το φάρμακο δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα

Την καταγγελία, η οποία βγήκε στο «φως» το πρωί της Τρίτης (19/3) από τον ΣΚΑΙ, σχολίασε ο ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Τάκης Φράγκος, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει έλλειψη όχι μόνο σε ψυχιατρικά άλλα και σε άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Δυστυχώς δεν είναι ούτε η μόνη περίπτωση, ούτε το μόνο φάρμακο. Στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχουμε μεγάλες ελλείψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φράγκος, αποδίδοντας το πρόβλημα στις υπέρμετρες παράλληλες εξαγωγές, στις μειωμένες εισαγωγές και στα προβλήματα στην παραγωγή.

Ειδικά όσον αφορά στο συγκεκριμένο φάρμακο, με δραστική ουσία το λίθιο, εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπήρχαν δύο σκευάσματα: Το ένα σταμάτησε να κυκλοφορεί, ρίχνοντας το βάρος στο άλλο φάρμακο, του οποίου οι ποσότητες εισαγωγής στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μικρές, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Πάνω από 100 φάρμακα λείπουν από την αγορά. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να μην λείπουν. Στο παρελθόν, όταν είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές, είχαμε μια πάρα πολύ καλή ροή. Μόλις επετράπησαν ξανά οι εξαγωγές, ήρθαμε πάλι στο μηδέν», είπε ο ταμίας του ΠΦΣ.

Όπως ο ίδιος τόνισε ελλείψεις υπάρχουν σε αντιπηκτικά, σε φάρμακα για το διαβήτη και για παθήσεις του ήπατος, σε παιδικές αντιβιώσεις και εισπνεόμενα. «Είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να πεις σε μια μητέρα που έρχεται στο φαρμακείο ότι δεν θα βρει πουθενά το φάρμακο που ψάχνει για το παιδί της», ανέφερε.

«Σε κάποια φάρμακα, η συζήτηση δεν θα έπρεπε να είναι πως θα αντικαταστήσουμε, αλλά πώς θα έχουμε περισσότερα», είπε ο κ.Φράγκος, «βλέποντας» τη λύση στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Η «επίμαχη» άρση απαγόρευσης

Στις 19 Ιανουαρίου ο ΕΟΦ ήρε την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε περίπου 137 φάρμακα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών. Ο ΠΦΣ, ο οποίος διαχρονικά ρίχνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων στις εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, εξέφρασε εξαρχής την αντίθεσή του στην κίνηση του ΕΟΦ, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για επερχόμενες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ωστόσο, τα σκευάσματα που βρέθηκαν εκτός λίστας απαγόρευσης, βάσει των επίσημων στοιχείων, δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

«Χρειάζεται μία εφαρμογή, όπου θα αναφέρει κάθε φαρμακείο τις συνταγές που ζήτησε να εκτελεστούν από αποθήκες με την επωνυμία τους και δεν εκτελέστηκαν λόγω έλλειψης», δήλωνε τότε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Πάντως, για τον έλεγχο των ελλείψεων, το υπουργείο Υγείας, έχει «ποντάρει» στο νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), η παραγωγική λειτουργία του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί το απόθεμα και τη διακίνηση επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Βάσει στοιχείων που παρουσίασε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, στην σχετική πλατφόρμα έχουν μπει και στέλνουν κανονικά δεδομένα ο ΕΟΦ για τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, ο ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακεία του στην κοινότητα καθώς και η ΗΔΙΚΑ. «Παράλληλα, προσπαθούμε να πιέσουμε για την όσο πιο γρήγορη ένταξη των φαρμακαποθηκών. Αυτή τη στιγμή, σε σύνολο 194 φαρμακαποθηκών ή Κατόχων Άδειας Χονδρικής Πώλησης, έχουν μπει στην πλατφόρμα και στέλνουν κανονικά δεδομένα οι 120, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 62%. Έχουμε λίγους, οι οποίοι έχουν μπει αλλά δεν στέλνουν ακόμα δεδομένα», δήλωσε ο κ. Αγγελής, προαναγγέλλοντας αυστηροποιήση των ποινών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: «Κλειδί» ο συνδυασμός έγκαιρης διάγνωσης και ψυχολογικής στήριξης

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Σε εκκρεμότητα η έγκριση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΙΣΑ: Ζητά την απόσυρση διατάξεων του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider