Προς την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προπαραβατικής και της παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών και εφήβων κινείται το υπουργείο Υγείας, όπως δείχνει αναρτημένη πρόθεση χρηματοδότησης που υπογράφει ο αρμόδιος Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σκοπός είναι η επέκταση λειτουργίας δύο Κέντρων Ημέρας (ΚΗ), για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την έκρηξη βίας και παραβατικότητας, φαινόμενο που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις σε παιδιά και εφήβους.
Συγκεκριμένα, αφορά στην επέκταση της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ένα Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα και ένα Κέντρο Ημέρας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους ανηλίκους με αποκλίνουσα συμπεριφορά, τόσο σε επίπεδο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της αποκλίνουσας συμπεριφοράς σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσω της επέκτασης λειτουργίας αυτών και την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων.
Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες θα παρέχονται σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, μέσω εκπαίδευσης της κοινότητας στην οποία διαβιούν οι ανήλικοι και τα ενδιαφερόμενα μέρη για θέματα ισότητας, όλων των μορφών βίας και ρατσισμού, ρητορικής μίσους, ομοφοβίας, εκδήλωση επικίνδυνης συμπεριφοράς, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο με την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου Μοντέλου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παραβατικότητας.
Ειδικότερα, με την ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης, ο Υπουργός, καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ ΥΓΕΙΑΣ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 3.1 «Υγεία - υποδομές, εξοπλισμός», με τίτλο «Επέκταση Λειτουργίας Κέντρων Ημέρας για την Παροχή Εξειδικευμένων Υπηρεσιών για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Νεανικής Παραβατικότητας».
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι η “ΙΑΣΙΣ" ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται, επίσης, όσοι φορείς έχουν συνάψει σχετικό έγγραφο -προγραμματική σύμβαση ή έγγραφο αρμοδίου οργάνου για την πρόθεση υλοποίησης του έργου- με τους παραπάνω αναφερόμενους.
Tο Υπουργείο Υγείας προτίθεται να χρηματοδοτήσει αφενός την επέκταση της λειτουργίας των ΚΗ, αφετέρου την υλοποίηση παρεμβάσεων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανηλίκους με παραβατική συμπεριφορά. Ενδεικτικά, οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
• Λειτουργικά έξοδα ΚΗ
• Κόστος για την δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών, οδηγών και πλατφόρμας που σχετίζεται με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις
Η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται με την εν λόγω πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 31/12/2025.
Ειδική γραμμή τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες και βοήθεια
Παράλληλα, σε λειτουργία έχει ήδη τεθεί η νέα ειδική 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων, που υλοποιείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τη γραμμή «10201» που ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και «έχει στόχο να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του.
«Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο και ευάλωτο. Γι’ αυτό και η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί συνεχώς, όλο το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι, μέσω του 10201, εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application για κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ανήλικοι να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια.