Φάρμακα: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την κατανομή των 300 εκατ. στους επιμέρους προϋπολογισμούς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάρμακα: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την κατανομή των 300 εκατ. στους επιμέρους προϋπολογισμούς
Και επισήμως ορίζεται πλέον η κατανομή των 300 εκατ. ευρώ στα 3 κανάλια του φαρμάκου, τα οποία θα μπουν εμπροσθοβαρώς ως «ένεση» στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Και επισήμως ορίζεται πλέον η κατανομή των 300 εκατ. ευρώ στα 3 κανάλια του φαρμάκου, τα οποία θα μπουν εμπροσθοβαρώς ως «ένεση» στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ σήμερα, Δευτέρα (13/5), τα 300 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν στις τρεις κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης όπως είχε ήδη ενημερώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης τα θεσμικά όργανα του κλάδου:

• 80 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία κοινότητας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
• 100 εκατ. ευρώ στα Φ.Υ.Κ. των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
• 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα

Όπως διευκρινίζεται στην Απόφαση μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2024, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το εν λόγω έτος θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2024.

Σε αυτά θα συνυπολογισθεί η προσαύξηση των 300 εκατ. ευρώ. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ιδίου έτους.

Δέσμευση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό αφορά σε δεσμεύσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και ειδικότερα στους στόχους που τίθενται για την απομείωση του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές του ποσού της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος).

Ο εξορθολογισμός του clawback έχει ενταχθεί ως δέσμευση στο RRF, στο οποίο εμπίπτει και η θεσμοθέτηση των ποσών απομείωσής του από το 2022 και μετέπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, και με έτος αναφοράς το 2020, έχουν τεθεί όρια στην υπέρβαση της δαπάνης, πέραν των οποίων -εκτός των φαρμακευτικών εταιρειών- καθίσταται υπεύθυνο και το Κράτος. Το νομοθετημένο ποσό για το 2024 είναι 300 εκατ. ευρώ, τα οποία μπαίνουν νωρίτερα στον προϋπολογισμό, παρότι με βάση τη σχετική δέσμευση θα μπορούσαν να εκταμιευτούν μέσα στο 2025, με τη μορφή συμψηφισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Σήμερα τα πρώτα SMS για τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων της Περιφέρειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider