«Πυρά» εκτοξεύουν οι γιατροί κατά του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, εξαιτίας της διάταξης του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με «άγονες» προκηρύξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες γιατροί που δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της κυβέρνησης να στελεχώσουν το ΕΣΥ στα 15 νοσοκομεία που προκηρύσσουν θέσεις και καταλήγουν συνεχώς «άγονες», κινδυνεύουν με στέρηση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση την Τρίτη (23/7), δηλώνοντας πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις «επαίσχυντες» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Αφού επισημαίνει την ευθύνη του υπουργείου για την επικρατούσα κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας, ο ΠΙΣ, καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών, από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μιλώντας την Τετάρτη (24/5) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα προκαλέσουν πρόβλημα και στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας πως, αν αφήσει ένας ιδιώτης που απασχολείται για παράδειγμα σε διαγνωστικό κέντρο τις υποχρεώσεις του για να πάει στο ΕΣΥ, θα υπάρξει πρόβλημα παντού. «Αυτό θα λειτουργήσει κι ως αντικίνητρο για να πάνε νέοι γιατροί, ακόμα και ως ιδιώτες στην περιφέρεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), θα παραθέσει σήμερα, Πέμπτη (25/7), έκτακτη συνέντευξη τύπου με θέμα: «Η στάση της ιατρικής κοινότητας απέναντι στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών και την άρση της συνταγογράφησης».
Στην ενημέρωση των ασθενών στρέφονται οι παθολόγοι
Με στόχο την ενημέρωση των ασθενών για το πώς έχει η κατάσταση, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), προτείνει τη διάθεση σχετικού εγγράφου στα παθολογικά ιατρεία, το οποίο απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα, «συνθέτοντας» τη δική τους εκδοχή για το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει.
Στο προτεινόμενο έγγραφο αναφέρεται ότι οι παθολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν επειδή έχουν επιλέξει να ζουν και να εργάζονται εκτός νοσοκομείων, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας και πολλαπλών εφημεριών. Επίσης, μετά την πολύχρονη αποχή από την νοσοκομειακή πρακτική, νιώθουν ανασφαλείς να εργαστούν νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο. Τονίζουν, ακόμα, ότι η αύξηση των αποδοχών από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και «βλέπουν» την ουσιαστική λύση στη σωστή οργάνωση και στελέχωση, «που απαιτούν χρόνο, πολιτική βούληση και όραμα».
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), τονίζοντας πως η Πολιτεία για άλλη μία φορά, χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την «πολύτιμη» σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, «που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς» καθώς και την αφαίρεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «ως οπλοστάσιο επιστράτευσης».
Γεωργιάδης: Εις βάρος του ασθενή η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Κατά την ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του ΠΙΣ να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζοντας τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση αυτή στους ασθενείς. Επίσης κάλεσε τους ιατρικούς συλλόγους να μην προχωρήσουν σε αυτήν την κινητοποίηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά.
«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα μπουν σε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή και θα πρέπει να πάνε σε μία δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν», ανέφερε ο Υπουργός. Και πρόσθεσε:
Εθελοντικά στα νοσοκομεία γιατροί σε τρεις περιοχές
Παράλληλα, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, δηλώνοντας ότι ήδη σε τρεις περιοχές οι γιατροί δέχτηκαν να συνδράμουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.
«Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, το πολύ τετράμηνη, αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά, που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».
Ειδικά όσον αφορά στην επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, ο Υπουργός τόνισε:
«Η ρύθμιση είναι ένας κρίκος μίας συνολικής πολιτικής. Πρώτα θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα, αυξάνουμε το επίδομα της νησιωτικότητας, αυξάνουμε τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Επαναλαμβάνω, όμως, η ρύθμιση αυτή ακόμα και αν κάποτε εφαρμοζόταν, που από ό,τι φαίνεται τώρα δεν θα χρειαστεί, η ανάγκη να εφαρμοστεί θα είναι πάντοτε προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα. Δεν είναι απόφαση του Υπουργού αλλά μίας ολόκληρης διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχει πάντοτε και ο οικείος ιατρικός σύλλογος εκφράζοντας τη γνώμη του ή την πρότασή του για κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, τόσο μεγάλης σύγκρουσης».