Mpox: Η Ταϊλάνδη επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους του ιού στην Ασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mpox: Η Ταϊλάνδη επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους του ιού στην Ασία
Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού mpox εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, με τη νόσο να εξαπλώνεται σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές.

Ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού mpox εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, με τη νόσο να εξαπλώνεται σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές. Νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική, κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Ο ασθενής που βρέθηκε θετικός στην κλάση Ib στην Ταϊλάνδη ήταν ένας Ευρωπαίος άνδρας που έφτασε στην Μπανγκόκ την περασμένη εβδομάδα από την Αφρική, σύμφωνα με το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών του υπουργείου Υγείας. Οι αρχές εντόπισαν 43 στενές επαφές του ασθενούς και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Ο ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο στις 15 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την άφιξή του στην Μπανγκόκ. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι η παραλλαγή είναι κλάση Ib. Η Ταϊλάνδη αναφέρθηκε σύντομα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων

Το νεότερο στέλεχος - με ποσοστό θνησιμότητας 3% - έχει εξαπλωθεί σε αρκετές αφρικανικές χώρες και φέρεται να έχει σκοτώσει περισσότερους από 500 ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Παιδιά και έφηβοι είναι επιρρεπείς να νοσήσουν, με τα γνωστά θανατηφόρα κρούσματα να ξεπερνούν το 60% μεταξύ των ασθενών κάτω των 5 ετών.

Σε αντίθεση με ένα προηγούμενο στέλεχος που ξέσπασε το 2022, το οποίο εξαπλώθηκε κυρίως μέσω σεξουαλικά ενεργών ομοφυλόφιλων ανδρών, η τρέχουσα παραλλαγή που προκαλεί πληγές, οι οποίες περιέχουν υγρό, και εξαπλώνεται μέσω όλων των ειδών της σεξουαλικής δραστηριότητας και άλλων στενών σωματικών επαφών.

Χώρες από την Κίνα έως την Ινδία και το Πακιστάν - πολλές από τις οποίες είναι πυκνοκατοικημένες - έχουν ενισχύσει την παρακολούθηση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Optima - Έρχεται νέο re-rating

Ποιος ήταν ο Βρετανός μεγιστάνας που ανασύρθηκε νεκρός στο ναυάγιο της Σικελίας

Κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου

gazzetta
gazzetta reader insider insider