Υπ. Υγείας: Έρχονται επτά Κέντρα Ημέρας για άτομα με Άνοια – Στα 5 εκατ. η χρηματοδότηση

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Έρχονται επτά Κέντρα Ημέρας για άτομα με Άνοια – Στα 5 εκατ. η χρηματοδότηση
Σκοπός είναι η κάλυψη που παρατηρείται στο κενό της φροντίδας υγείας για αυτόν τον πληθυσμό.

Τη δημιουργία επτά Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με Άνοια/ Αλτσχάιμερ, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας με ολοήμερη λειτουργία καθώς επίσης και υπηρεσίες κατ’ οίκον μέσω Κινητών Κλιμακίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε πρόθεση χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης «ΤΠΑ ΥΓΕΙΑΣ», με τη δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται να ανέρχεται σε 5.250.000 ευρώ.

Τα Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, όπως διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ατόμων με προβλήματα μνήμης και άλλες νοητικές διαταραχές. Επίσης, παρέχουν μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών καθώς και δράσεις πρόληψης για την άνοια στην κοινότητα.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη εγκαινιάσει ορισμένα νέα Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Άρτα και το Νέο Ηράκλειο, που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες.

Καθοριστική η ανάληψη πρωτοβουλιών

Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, μίας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας με αυξημένες απαιτήσεις, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η άνοια είναι σήμερα η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους παγκοσμίως, έχοντας, ταυτόχρονα, σημαντικές επιπτώσεις (σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές) τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τους φροντιστές τους, τις οικογένειες και την κοινωνία γενικότερα. Παράλληλα, ο ΠΟΥ παρατηρεί πως η έλλειψη συνειδητοποίησης και κατανόησης της άνοιας εντείνουν τον στιγματισμό και τα εμπόδια στη διάγνωση και τη φροντίδα.

Η σύγχρονη πρόκληση της άνοιας, με πιο συχνή έκφανση τη νόσο Αλτσχάιμερ, αυξάνει σημαντικά τις υγειονομικές δαπάνες που αφορούν τόσο στη θεραπεία και τη φροντίδα του πάσχοντος όσο και την υποστήριξη των φροντιστών του. Σε μία προσπάθεια απόκρισης στις ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων, κρίνεται καθοριστική η ανάληψη πρωτοβουλιών πρόληψης των ψυχικών παθήσεων, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η σχετική εκπαίδευση των πολιτών, με απώτερο σκοπό τόσο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όσο και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Στόχος να καλυφθεί το κενό φροντίδας

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπό της παρούσας Ανακοίνωσης Πρόθεσης Χρηματοδότησης αποτελεί η κάλυψη που παρατηρείται στο κενό της φροντίδας υγείας για αυτόν τον πληθυσμό, μέσω της χρηματοδότησης ενεργειών για την προετοιμασία και την λειτουργία των επτά Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για άτομα με Άνοια/ Αλτσχάιμερ. Τα Κ.Η.Ο.Φ. θα παρέχουν υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας με ολοήμερη λειτουργία αλλά και υπηρεσίες κατ’ οίκον μέσω Κινητών Κλιμακίων.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ΠΣ ΕΠΑ μέχρι την 28/02/2025. Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φάρμακα: Από 1 έως και 5 ευρώ οι ανατιμήσεις - Παραδείγματα

«Σαρώνει» τη χώρα ο Ιός του Δυτικού Νείλου – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Πότε τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν από λοιμώξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider