Φάρμακα: Από 1 έως και 5 ευρώ οι ανατιμήσεις - Παραδείγματα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάρμακα: Από 1 έως και 5 ευρώ οι ανατιμήσεις - Παραδείγματα
Το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για εκατοντάδες σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%, φτάνοντας ακόμα και στο 448%.

Αντιμέτωποι με επιπλέον επιβαρύνσεις στον τομέα της υγείας βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι πολίτες της Ελλάδας, μετά την αύξηση της συμμετοχής στα γενόσημα και το «χαράτσι» 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ήδη από χθες, Δευτέρα (26/8), ισχύει το νέο Δελτίο Τιμών, το οποίο περιλαμβάνει ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 850 φαρμακευτικά σκευάσματα, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη ή κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά λόγω της χαμηλής τιμής τους.

Το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για εκατοντάδες σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%, φτάνοντας ακόμα και στο 448%. Εντούτοις, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ.

Μεταξύ των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των ανατιμήσεων εντάσσονται σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης (αντιβιώσεις, αντιυπερτασικά, σκευάσματα για το θυρεοειδή, αγχολυτικά κ.ά.) καθώς και σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις.

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα σε λιανική τιμή:

Amoxil: 4,81 ευρώ από 3,5 (+37,43%)
Augmentin: 7,48 ευρώ από 5,94 (+25,93%)
Cefacloril: 6,12 ευρώ από 3,90 (+56,92%)
Stedon: 1,53 ευρώ από 1,20 (+27,50%)
Amikacin:41,27 ευρώ από 33,50 (+23,19%)
Procef: 11,64 ευρώ από 9,23 (+26,11%)
Zitamin: 15,62 ευρώ από 9,54 (63,73%)
Orlobin 88,56 από 38,04 (+132,81%)
Zovirax: 8,45 ευρώ από 6,43 (+31,42%)
Ceclor: 7,06 ευρώ από 4,49 (+57,24%)
T3: 6,92 ευρώ από 2,30 (+200,87%)
Tavor: 2,19 ευρώ από 1,76 (+24,43%)
Clexane: 41,19 ευρώ από 38,90 (+5,89%)
Lasix: 2,7 ευρώ από 1,96 (+37,76%)
Apotel: 5,61 ευρώ από 3,85 (+45,71%)
Salospir: 2,08 ευρώ από 1,17 (+77,78%)
Dalacin 10,14 ευρώ από 6,06 (+67,33%)

Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας

Για τις ανατιμήσεις αυτές, το υπουργείο Υγείας επικαλείται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και εγγυάται ότι έγιναν με αυστηρά κριτήρια προς όφελος των ασθενών αλλά και του Δημοσίου.

«Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν σε μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επιπλέον, αφορούσαν κυρίως σε οικονομικές θεραπείες, που το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών διασφαλίζονται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε.

Ο ΕΟΦ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι οι ελλείψεις και οι αποσύρσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων αφενός ταλαιπωρούν τους ασθενείς, αφετέρου επιβαρύνουν τον κρατικό μηχανισμό, που θα πρέπει να καταφεύγει σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών υπό συνθήκες πίεσης χρόνου.

«H Πολιτεία αποφάσισε, λόγω των πολυετών καθηλώσεων των τιμών και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών (που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων και των αποσύρσεων από την αγορά), να προχωρήσει στην εξέταση των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων με συγκεκριμένα κριτήρια», τονίζει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία κατατέθηκαν αιτήματα αναπροσαρμογής τιμής, εξετάστηκαν με τα ίδια κριτήρια, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τη μοναδικότητά τους, την τιμή τους, τα στοιχεία διακίνησής τους και τα επίπεδα τιμών τους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

«Οι συγκεκριμένες αναπροσαρμογές τιμών έχουν πρώτον ως στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της αποφυγής φαρμακευτικών ελλείψεων και δεύτερον την εξοικονόμηση των οικονομικών πόρων μέσω αποφυγής φθηνότερων προϊόντων και αντικατάστασής τους από νέα ακριβότερα», τονίζει.

Από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα συχνά να διοχετεύονται σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές ή να αποσύρονται από την αγορά, προκαλώντας ελλείψεις. Βάσει της τιμολογιακής πολιτικής της χώρας μας, ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου ορίζεται ο μέρος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που σημαίνει ότι η τιμή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος είναι τουλάχιστον η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρωζώνη, ενώ όταν βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο είναι η χαμηλότερη. Στα προηγούμενα Δελτία Τιμών, ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έχουν λάβει τιμές κάτω από το Μέσο Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη, συνιστώντας μία μεγάλη στρέβλωση στην αγορά.

Επισημαίνεται ότι κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις τιμών, παρά μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο ΕΟΦ μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Το ανεπαρκές μπάτζετ και οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις

Ο καθηλωμένος ουσιαστικά προϋπολογισμός για φάρμακα, η αυξανόμενη κατανάλωση και η αδυναμία εξορθολογισμού της δαπάνης έχουν εκτοξεύσει τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος, όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό, προκαλώντας μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να διατηρήσουν φάρμακα στην αγορά και δη τα πιο φθηνά, τα οποία λόγω των ασφυκτικών συνθηκών ωθούνται σε απόσυρση.

Η φαρμακοβιομηχανία κρίνει απαραίτητη την αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και την εφαρμογή μίας σειράς διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους. Ο κλάδος αναγνωρίζει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανακοινωθεί ή έχουν ήδη γίνει δυσανάλογα πολλές παρεμβάσεις, ωστόσο αναμένει μία επιτάχυνση προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες τιμές από σήμερα σε εκατοντάδες φάρμακα - Πώς θα επηρεάσουν τους πολίτες

Γεωργιάδης: Με αυστηρά κριτήρια οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων - Παραδείγματα σκευασμάτων

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας δρόμου για δάνεια 2,8 δισ. ευρώ έως τον Νοέμβριο – Συσκέψεις με τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider