Εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: «Ναι» στη συμμετοχή στο πρόγραμμα από 7 στα 10 φαρμακεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: «Ναι» στη συμμετοχή στο πρόγραμμα από 7 στα 10 φαρμακεία
Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 41.651.358 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU - Οι τιμές αποζημίωσης των φαρμακοποιών.

Ηχηρό «παρών» δηλώνουν οι φαρμακοποιοί στην πρόσκληση της ΗΔΙΚΑ για τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, που περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Ήδη 7 στα 10 ιδιωτικά φαρμακεία έχουν αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, η οποία πήρε νέα παράταση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τα μέλη του, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι ήδη 6.930 φαρμακοποιοί έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου, για να ενταχθούν στη εν λόγω δράση προληπτικού ελέγχου.

Ο ΠΦΣ παροτρύνει και τους υπόλοιπους φαρμακοποιούς οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη Δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και δεν το έχουν ακόμα κάνει, όπως και όλους όσοι έχουν εκκρεμότητες όσον αφορά στην αποστολή των δικαιολογητικών τους, να το πράξουν άμεσα, μέχρι τη νέα προθεσμία, η οποία έχει ορισθεί από το υπουργείο Υγείας μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, τονίζει ότι πρόκειται για δράσεις πρόληψης που αφορούν όλους τους φαρμακοποιούς και διαβεβαιώνει ότι κανένας δεν θα στερηθεί το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές, εφόσον το επιθυμεί.

Τα τέσσερα στάδια

H Δράση, που υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», εκτυλίσσεται σε τέσσερα στάδια, εκ των οποίων το πρώτο αφορά στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test). Ειδικότερα, η διαδικασία υλοποίησης των δωρεάν προληπτικών ελέγχων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τους δικαιούχους. Η παράδοση στους δικαιούχους της δράσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit), καθώς και η συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων αυτών, γίνεται μέσω των φαρμακείων,
2. επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση, σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test) και, βάσει των αποτελεσμάτων της κλινικής αξιολόγησης, τη διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης,
3. διενέργεια ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής, στην περίπτωση που από τη διαγνωστική κολονοσκόπηση ανευρεθoύν ένας ή περισσότεροι πολύποδες μεγέθους μικρότερου του ενός εκατοστού και
4. διενέργεια βιοψίας, βάσει των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής κολονοσκόπησης.

Οι αμοιβές των φαρμακοποιών

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 41.651.358 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU. Οι τιμές αποζημίωσης των φαρμακοποιών, είναι οι εξής:

• Για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test kit), ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει αριθμό κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και να είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, ποσό που ανέρχεται σε 8 ευρώ πλέον Φ.Π.Α..

• Για τη συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit), ποσό που ανέρχεται σε 3 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ανά δικαιούχο.

• Για την προμήθεια καθαρτικού για την προετοιμασία του δικαιούχου πριν από τη διενέργεια της διαγνωστικής κολονοσκόπησης, ποσό που ανέρχεται κατά ανώτατο όριο σε 13,50 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., ανά δικαιούχο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και η συμμετοχή των δικαιούχων στις εξετάσεις, που διενεργούνται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, είναι μηδενική. Στο πλαίσιο αυτό, τα συμμετέχοντα στη δράση φαρμακεία και πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν επιτρέπεται να λάβουν με οποιονδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνήγορος του Πολίτη: Πόρισμα «καταπέλτης» για τις χρεώσεις των ιδιωτικών υγειονομικών φορέων και τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ

«Σαρώνει» τη χώρα ο Ιός του Δυτικού Νείλου – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Φάρμακα: Από 1 έως και 5 ευρώ οι ανατιμήσεις - Παραδείγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider