Στα «σκαριά» νέο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας για το ΕΣΥ – Χρηματοδότηση άνω των 7 εκατ.

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «σκαριά» νέο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας για το ΕΣΥ – Χρηματοδότηση άνω των 7 εκατ.
Το νέο BI-Health αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στον οργανωτικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας - BI-Health, το οποίο αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στον οργανωτικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πρόθεση χρηματοδότησης ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, καλώντας τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού (δυνητική δικαιούχος) να υποβάλει σχετική πρόταση στο «ΤΠΑ ΥΓΕΙΑΣ», με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας – BI Health». Σημειώνεται ότι ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει σχετικό έγγραφο, όπως προγραμματική σύμβαση ή έγγραφο αρμοδίου οργάνου για την πρόθεση υλοποίησης του έργου, με τη Γενική Γραμματεία.

Η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (Business Intelligence - BI) περιλαμβάνει ένα σύνολο από εφαρμογές και μεθοδολογίες που έχουν σκοπό τη λήψη διοικητικών αποφάσεων για τη διαχείριση και την ανάπτυξη των διάφορων οργανισμών. Βασικές λειτουργίες του ΒΙ είναι μεταξύ άλλων η συλλογή, αποθήκευση και καθαρισμός δεδομένων, Πίνακες Ελέγχου (Dashboards), κοινή χρήση πληροφοριών καθώς και λεπτομερείς αναλύσεις.

Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον, το οποίο, αν και παραμένει λειτουργικό, δεν πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις του υπουργείου Υγείας.

Αναγκαίος ο τεχνολογικός ανασχεδιασμός

Ειδικότερα, το υπουργείο έχει στη διάθεσή του τοπικά εγκατεστημένο πληροφοριακό πρόγραμμα, που κάνει ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο, συλλέγοντας χειρωνακτικά στοιχεία από τους εποπτευόμενους φορείς του. Παρότι λειτουργικό, το σύστημα είναι τεχνολογικά απαρχαιωμένο και δεν υποστηρίζει την αυτόματη συλλογή δεδομένων. Επιπλέον, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις του υπουργείου, οι οποίες αυξάνονται λόγω της ανάγκης για περισσότερη πληροφορία από διάφορα συστήματα.

Επομένως, θεωρείται επιτακτική ανάγκη ο τεχνολογικός ανασχεδιασμός, με την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος επιχειρηματικής ευφυΐας και διαχείρισης, για τη συλλογή δεδομένων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, από την επεξεργασία των οποίων θα παρέχεται σύγχρονη και χρήσιμη επιτελική πληροφόρηση.

Για τους παραπάνω λόγους, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, θα χρηματοδοτηθεί το νέο «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας - BI-Health», που θα είναι ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα και θα υποστηρίζει τις δράσεις διαρκούς Διοικητικής Πληροφόρησης του υπουργείου Υγείας.

Το BI-Health αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στον οργανωτικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών διοικητικής πληροφόρησης, της αποδοτικότερης διαχείρισης των πόρων και του πιο λεπτομερούς ελέγχου των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, Το σύστημα θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και τα εργαλεία που δίνει η χρήση του h-cloud της ΗΔΙΚΑ, ενώ θα ακολουθεί τις οδηγίες του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα δεδομένα Υγείας σχετικά με τη χρήση πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων υγείας.

Η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται με την παρούσα πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 7.130.000 ευρώ.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ΠΣ ΕΠΑ έως την 28/02/2025. Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Στις ράγες το σχέδιο του ΥΠΕΝ για «γκάζι» στην αποθήκευση

Ποιες προκλήσεις βάζουν «τρικλοποδιά» στην εστίαση – Αβέβαιη η επόμενη μέρα για τους επιχειρηματίες

ΔΕΗ: Στα 15,94 λεπτά ανά kWh το πράσινο τιμολόγιο τον Σεπτέμβριο – Μείωση 3% 

gazzetta
gazzetta reader insider insider