Κινητές Ομάδες Υγείας: 10 εκατ. για τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών – Οι νέες αρμοδιότητες

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινητές Ομάδες Υγείας: 10 εκατ. για τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών – Οι νέες αρμοδιότητες
Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ΠΦΥ, με στόχο την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών και τη βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ προτίθεται να διαθέσει το υπουργείο Υγείας για τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ο.Μ.Υ.), με στόχο την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Οι Κ.Ο.Μ.Υ. αναπτύχθηκαν το 2020 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Στόχος ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσης του Sars-Cov-2 και η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η πανελλήνια δράση των Κ.ΟΜ.Υ αφορούσε στη μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, συμβάλλοντας στον ταχύ εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 καθώς και στην υποστήριξη ασθενών και ευπαθών ομάδων, παρέχοντας υπηρεσίες κατ’ οικον.

Διευρυμένες αρμοδιότητες

Με την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 29 του ν.5102/2024 (Α’ 55), οι Κ.Ο.Μ.Υ. απέκτησαν διευρυμένες αρμοδιότητες στην παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• Συνδρομή στο παρεχόμενο έργο του ΕΟΔΥ, όσον αφορά στην επιδημιολογική επιτήρηση μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων, με έμφαση στην καθοδήγηση και παροχή πληροφοριών σε πολίτες και στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή/και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της επιδημιολογικής διερεύνησης των κρουσμάτων μεταδοτικών νοσημάτων, της καθοδήγησης και αρωγής ατόμων με αναπηρία.
Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, μέσω προγραμμάτων προαγωγής της υγείας και πρόληψης του ΕΟΔΥ και φορέων ΠΦΥ, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μείωσης των παραγόντων κινδύνου και τήρησης υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων.
Συνδρομή στο παρεχόμενο έργο του δικτύου ΠΦΥ, σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα του προσωπικού των Κ.ΟΜ.Υ. - ΕΟΔΥ, αναλόγως της επαγγελματικής ιδιότητας του προσωπικού του Οργανισμού.
Υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (κατ’ οίκον εμβολιασμοί) και σε περιόδους πανδημιών.
• Συμμετοχή σε παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων και έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.
• Διενέργεια μοριακών ελέγχων και γρήγορων ελέγχων αντιγόνου (ενδεικτικά COVID-19, στρεπτόκοκκο, γρίπη).

Κάλυψη άμεσων δαπανών

Με τη δημόσια χρηματοδότηση (ΕΠΑ), ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν άμεσες δαπάνες για τη λειτουργία των Κ.Ο.Μ.Υ., στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου τους. Ειδικότερα:

Μισθοδοσίας προσωπικού

Η χρηματοδότηση αφορά στη πλήρη κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των υπαλλήλων που θα απασχολούνται στις Κ.ΟΜ.Υ.(επαγγελματίες υγείας, διοικητικοί, οδηγοί) συμβάλλοντας στην παροχή των παραπάνω υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ναύλωσης και κίνησης οχημάτων

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τις δαπάνες για τη μίσθωση και τη συντήρηση των οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται για τις απαραίτητες μετακινήσεις των Κ.ΟΜ.Υ. καθώς και την προμήθεια των ανάλογων καύσιμων κίνησης.

Προμήθειας εξοπλισμού και αναλωσίμων

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τις δαπάνες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, διαγνωστικών εργαλείων και υγειονομικών αναλωσίμων απαραίτητων για την ασφαλή εκτέλεση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους εργαζόμενους των Κ.ΟΜ.Υ.

Παροχής υπηρεσιών συντονισμού και διαχείρισης του συνολικού έργου

Η χρηματοδότηση αφορά δαπάνες για τον συντονισμό, την εποπτεία και τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα απασχοληθεί στην παροχή των παραπάνω υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του καθώς και την παρακολούθηση της προόδου και αποτελεσματικότητας του συνολικού έργου που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι Κ.ΟΜ.Υ. στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου έργου.

Η προτεινόμενη δράση εντάσσεται στον Άξονα 3.1 «Υγεία - υποδομές, εξοπλισμός» και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ΠΦΥ, με στόχο την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών και τη βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υγειονομικές υπηρεσίες. Το υπουργείο καλεί τον ΕΟΔΥ για την υποβολή σχετικής πρότασης μέχρι το Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εποχική γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν – Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Κινητά τηλέφωνα: Τι δείχνει έρευνα του ΠΟΥ για τη σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Ανησυχητικά ευρήματα για τις διατροφικές συνήθειες και την άθληση των παιδιών στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider