Διακοπή καπνίσματος: Πολύτιμο εργαλείο η νέα «φυτική» θεραπεία – Πώς λειτουργεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διακοπή καπνίσματος: Πολύτιμο εργαλείο η νέα «φυτική» θεραπεία – Πώς λειτουργεί
Οι αριθμοί μιλάνε για 6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο που οφείλονται στο κάπνισμα.

Tο κάπνισμα δεν είναι απλώς μια βλαβερή ή ενοχλητική συνήθεια, αλλά χαρακτηρίζεται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια χρόνια αρρώστια, μια πολύ σοβαρή απειλή κατά της υγείας και της ζωής. Οι αριθμοί μιλάνε για 6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο που οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ με βάση τις στατιστικές 80.000 – 100.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν, κάθε μέρα, να καπνίζουν. Από αυτούς οι μισοί περίπου θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, MD FCCP FERS, Καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στυλιανό Λουκίδη, μία από τις κύριες αιτίες εισαγωγής σε νοσοκομείο σε κάθε εφημερία είναι πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα. Πρόκειται συνήθως για άτομα 50-60 ετών, εκ των οποίων το 90% είναι καπνιστές.

«Οι 2 στους 3 καπνιστές θέλουν να σταματήσουν και έχουν μετανιώσει που ξεκίνησαν. Οι μισοί από αυτούς κάνουν προσπάθειες να το σταματήσουν, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε οριστικό αποτέλεσμα. Όλο και περισσότεροι μάλιστα καταφεύγουν στις «εναλλακτικές» μορφές καπνίσματος με το πρόσχημα ότι είναι λιγότερο βλαβερές γιατί δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από τη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη, η φαρμακευτική ουσία του καπνού που παγιδεύει τον καπνιστή με τρόπο παρόμοιο με όλες τις γνωστές ναρκωτικές ουσίες», τόνισε ο καθηγητής σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024, για την παρουσίαση της νέας φυτικής προέλευσης θεραπείας διακοπής του καπνίσματος (κυτισινκλίνη) της Win Medica.

Και πρόσθεσε: «Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση και ριζική θεραπεία αυτής της χρόνιας εθιστικής νόσου! Η διακοπή του καπνίσματος απαιτεί ισχυρή απόφαση, πρόγραμμα και σχεδιασμό, ψυχολογική και ενίοτε φαρμακευτική υποστήριξη. Τα ιατρεία καπνίσματος έχουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη γνώση να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους καπνιστές που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ή πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες όπως η κυτισινκλίνη αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιατρών να πετύχουν τον δύσκολο στόχο της οριστικής διακοπής του καπνίσματος».

Η «ταυτότητα» της θεραπείας

Το Tokovys® που περιέχει τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη, είναι ένα φυτικό αλκαλοειδές με χημική δομή και δράση παρόμοια με της νικοτίνης. Ενδείκνυται για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα. Δρα εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς (α4β2) και ανταγωνίζεται τη νικοτίνη, την οποία σταδιακά την εκτοπίζει λόγω της ισχυρότερης δέσμευσης. Αυξάνει μέτρια τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης, με διάρκεια θεραπείας τις 25 ημέρες.

Το σχήμα της θεραπείας περιλαμβάνει:

• 6 δισκία από την 1η έως την 3η ημέρα της θεραπείας,
• 5 δισκία από την 4η έως την 12η ημέρα
• 4 δισκία από την 13η έως την 16η ημέρα
• 3 δισκία από την 17η έως την 20η ημέρα
• Έως 2 δικία από την 21η έως την 25η ημέρα

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το άτομο που καπνίζει θα πρέπει να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα το αργότερο την 5η ημέρα της θεραπείας. Το κάπνισμα δεν πρέπει να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι ήπιες.

Με βάση στοιχεία από ανάλυση που παρουσίασε η κ. Γιώτα Κουφάκη, Ιατρική Διευθύντρια της εταιρείας, από τα άτομα που ακολούθησαν τη θεραπεία με το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο διατίθεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής εδώ και 60 χρόνια, πέτυχαν να διακόψουν το κάπνισμα μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωσή της σε ποσοστό 60%. Το κόστος της ολοκληρωμένης θεραπείας ανέρχεται σε 60 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Diaverum: Πολυεθνική με έδρα το Άμπου Ντάμπι πίσω από την εταιρεία που εξαγόρασε έξι κλινικές στην Ελλάδα

Νοσοκομειακό clawback: Έκτακτα μέτρα για την «ελάφρυνση» των εταιρειών με νοσοκομειακά φάρμακα

Φαρμακεία: Νέες υπηρεσίες για την πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών και του καπνίσματος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider