Αποφασισμένος να βάλει τάξη στο σύστημα υγείας εμφανίζεται ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω των σαρωτικών ελέγχων που διενεργούνται σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτός από τη συνταγογράφηση φαρμάκων και λοιπών προϊόντων το υπουργείο παρεμβαίνει και στο πεδίο των διαγνωστικών εξετάσεων, με βασικό εργαλείο το ατομικό clawback.
«Εμείς κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους οριζόντια και κάθετα, παντού. Γιατί ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να βάλω μία τάξη στο σύστημα. Για τα διαγωνιστικά κέντρα έχουμε κάνει το εξής, που θα αποδειχθεί και πολύ αποτελεσματικό. Έχω εφαρμόσει φέτος μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση: το ατομικό clawback με το οποίο κλείνουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα. Σημειώστε ότι και το clawback των διαγωνιστικών πηγαίνει πια πολύ καλύτερα. Θα έχουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 μονάδες πτώση μετά από μια δεκαετία που μόνο ανέβαινε», δήλωσε ο Υπουργός σε σημερινή του συνέντευξη στο Action 24.
Με βάση το ατομικό clawback, αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες (βιοπαθολογικά, ακτινολογικά κ.λπ.), σε κάθε υποκατηγορία ορίζεται ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους ή αριθμού εξετάσεων, ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Εάν ο μέσος μηνιαίος όρος αιτούμενης δαπάνης του εργαστηρίου ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, υπερβαίνει το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτός θα περικόπτεται (σε ποσό ή αριθμό εξετάσεων) κατά το ποσό της υπέρβασης.
Υπενθυμίζεται ο κλάδος έχει δηλώσει επανειλημμένως την απόγνωσή του για τα υψηλά επίπεδα clawback. Μάλιστα, τη Δευτέρα 14/10/2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πρωτοβάθμιας Υγείας - ΠΟΣΙΠΥ (κατόπιν αιτήματός της), με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με θέμα το clawback.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς η δραματική κατάσταση και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα εργαστήρια, καθώς και η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών με στόχο την εξάλειψη του clawback. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η δυνατότητα κινητοποιήσεων με βάση τα συμπεράσματα της πρόσφατης συνεδρίασης των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΠΙΣ διά του Προέδρου του, ενημέρωσε ότι θα υποστηρίξει τις μαζικές διεκδικήσεις ή κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών.