Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας αλλά και οι οικονομικές πτυχές της υγείας, οι προκλήσεις της φαρμακευτικής πολιτικής και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του συστήματος, αναλύθηκαν στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών με κεντρικό θέμα: «Οι ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας σήμερα το αύριο της υγείας», που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
«Αυτό το συνέδριο αποτελεί θεσμό για τον διάλογο μεταξύ των ασθενών και της Πολιτείας και ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ. Εδώ αναγνωρίσαμε για πρώτη φορά την ανάγκη μιας ενιαίας φωνής των ασθενών», ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή και έδωσε το λόγο σε 9 ασθενείς, που παρουσίασαν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εξετάσεις και φάρμακα, ενώ τόνισαν την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και μείωση της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Τη δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων ασθενών υπογράμμισε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., Νίκος Δέδες. «Στην Ελλάδα, η συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων φτάνει το 33%, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος. Είναι απαραίτητο να υπάρξει εθνική πολιτική για το φάρμακο και συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας», σημείωσε.
Ο Βοηθός Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευθύμιος Τσίγκας, στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα παροχών υγείας, όπου συχνά αντιμετωπίζονται ως πελάτες. «Παρά το μικρό ποσοστό υποθέσεων που χειρίζεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή που αφορούν στην υγεία, τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα είναι μείζονος σημασίας, απαιτώντας αλλαγές στη νοοτροπία και τον τρόπο διοίκησης», επεσήμανε.
Συνεργασία για ένα υγειονομικό σύστημα αντάξιο των αναγκών
Ο καθηγητής, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, περιέγραψε το σύστημα υγείας ως έκφανση του κοινωνικού συμβολαίου, τονίζοντας ωστόσο την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Όπως ανέφερε, κάθε πλευρά—η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς—έχουν συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες, αλλά αυτό το συμβόλαιο συχνά παραβιάζεται. Βλέπουμε ελλείψεις στη φροντίδα, άνιση πρόσβαση, δυσκολίες στην επικοινωνία. Και γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να δούμε πώς οι ασθενείς και οι σύλλογοί τους μπορούν να ενισχύσουν αυτό το κοινωνικό πλαίσιο. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να εστιάσουμε στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, αναφέροντας ότι «ειδικά μετά το 2027 που τελειώνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και θα χρειαστεί να αποπληρώσουμε το χρέος μας, χρειάζεται να δούμε πως το δημογραφικό πρόβλημα, που χειροτερεύει, η κλιματική κρίση αλλά και η ψηφιακή μετάβαση, η οποία συνολικά δημιουργεί πίεση στο σύστημα θα επηρεάσουν.
Με το κλείσιμο του συνεδρίου, πάντως, το μήνυμα ήταν σαφές: η συνεισφορά των συλλόγων ασθενών είναι κομβική σε όλα τα σημεία του συστήματος, από την αξιολόγηση, τη διαπραγμάτευση, τη φαρμακευτική πολιτική, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση μέχρι και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο στην Υγεία. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων και η συλλογική δράση και η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία ενός υγειονομικού συστήματος αντάξιου των αναγκών και των προσδοκιών των πολιτών.
Photο: Shutterstock