Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγράφονται από τις αρχές του νέου έτους όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού των προσωπικών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των γιατρών που αρνούνται να κλείσουν ραντεβού με τους πολίτες με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.
Όπως ανακοίνωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (20/12), μέσω της πλατφόρμας, στην οποία θα φαίνεται η πραγματική διαθεσιμότητα των γιατρών, θα ελέγχονται στο αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες ειδικότητες.
Μάλιστα, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς το σύστημα θα επεκταθεί και στα διαγνωστικά εργαστήρια. Δηλαδή σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα συμβεβλημένα διαγνωστικά θα καταγράφουν τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους πολίτες, ούτως ώστε να μην έχουν το περιθώριο άρνησης για την παροχή των υπηρεσιών με τη δικαιολογία ότι έχουν εξαντληθεί τα ραντεβού, ζητώντας σε ορισμένες περιπτώσεις από τους ασφαλισμένους να καταβάλουν ιδιωτική δαπάνη προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Στο σπίτι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για 120.000 ασθενείς
Παράλληλα, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025, περίπου 120.000 ασθενείς που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι τους, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία της μετάβασης και αναμονής στα φαρμακεία του Οργανισμού. Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, τα φάρμακα θα αποστέλλονται στη διεύθυνση την οποία θα δηλώνουν οι ασθενείς σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, από πιστοποιημένου πάροχο που θα αναδειχθεί μέσα από διαγωνιστική διαδικασία.
Η Θεανώ Καρποδίνη εκτίμησε ότι το Μάρτιο του 2025 θα είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες ώστε να διακινούνται φάρμακα στο σπίτι δυνητικά 110.000 – 12.000 ασθενών, με όλες τις παθήσεις.
Σημειώνεται ότι ήδη περίπου 2.000 πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα λαμβάνουν κάθε τα φάρμακά τους στο σπίτι τους.
Με OTP η επιβεβαίωση συνταγογράφησης
Τέλος, από τον Ιανουάριο ο ΕΟΠΥΥ θέτει σε εφαρμογή το σύστημα επιβεβαίωσης συνταγογράφησης που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί ο ΕΟΠΥΥ για παράνομες συνταγογραφήσεις.
Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα αναπτυχθεί ένα σύστημα OTP (One Time Password), όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι θα αποστέλλεται με sms ένας κωδικός στον πολίτη τη στιγμή που του συνταγογραφεί ο γιατρός είτε φάρμακο είτε εξετάσεις αλλά και τη στιγμή που εκτελούνται οι συνταγές.
Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να εξαλειφθεί το φαινόμενο συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε άλλα ΑΜΚΑ, χωρίς να έχει γνώση ο κάτοχος του ΑΜΚΑ, περιορίζοντας την υπερσυνταγογράφηση.