Υγεία: 11 μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το 2025

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υγεία: 11 μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το 2025
Τι αλλάζει στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ηλεκτρονική αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους πολίτες. Με sms η δήλωση πρόθεσης δωρεάς οργάνων.

Τριάντα τέσσερις εμβληματικές πολιτικές, εκ των οποίων οι 17 αφορούν σε έργα και επενδύσεις και οι 17 σε μεταρρυθμίσεις, εντάσσονται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας για το 2025, που περιλαμβάνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το νέο έτος.

Σημαντικό «εργαλείο» αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται μία σειρά έργων και μεταρρυθμίσεων, με Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο για το 2025 τα 560.760.400 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του νέου έτους αναμένεται να δούμε σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

1. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

Μέχρι το τέλος του 2025, θα έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, ο πλήρης Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ ) κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην υγεία. Σε συνδυασμό, με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που «τρέχουν», τα δεδομένα των οποίων περνούν αυτόματα στον ΑΗΦΥ, πολύ σύντομα η χώρα θα αποκτήσει έναν πρωτόγνωρο όγκο δεδομένων υγείας, οδηγώντας στη λήψη αποφάσεων με στοχευμένη εφαρμογή στον πληθυσμό, βάσει των αναγκών του.

2. Αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού

Tο 2025 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα ολοκληρωθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα περισσότερα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν γίνει από την ίδρυσή του. Σημειώνεται ότι 93 Νοσοκομεία και 158 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται , με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

3. Ιχνηλάτηση στα ΤΕΠ

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να παρουσιαστεί τo σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και εκτείνεται σε πέντε άξονες.

Eντός του 1ου διμήνου του 2025 προβλέπεται η εφαρμογή της πρώτης ιχνηλάτησης (tracking) των ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, παρέχοντας στις υγειονομικές αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες για να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους.

Ο ασθενής που θα καταφθάνει στα Επείγοντα θα λαμβάνει ένα QR code, το οποίο θα σκανάρεται και θα παρακολουθείται το «ταξίδι» του από ιατρείο σε ιατρείο. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνεται ποιο ιατρείο προκαλεί αναμονές, προκειμένου να αντιμετωπίζεται το εκάστοτε πρόβλημα. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου είναι η μείωση χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ κατά 20% σε σχέση με το έτος 2024. Παράλληλα ανακαινίζονται όλα τα ΤΕΠ και αναμένεται να δούμε μία αισθητά βελτιωμένη εικόνα στο τέλος του 2025.

4. Καθολική εφαρμογή του Προσωπικού Γιατρού

Από τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών, για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικός νόμος προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή του ενήλικου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ανασφαλίστων, έως την 1η Ιουνίου 2025. Όσον αφορά στους ανηλίκους, η εγγραφή είναι υποχρεωτική για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Εντός το έτους θα ενεργοποιηθεί και η δωρεάν πρόσβαση 530.000 παιδιών σε προσωπικό παιδίατρο.

5. Νέος υγειονομικός χάρτης

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να λάβει εντός του 2025 και ο πολυσυζητημένος νέος υγειονομικός χάρτης, ο οποίος θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες σε δομές, προσωπικό, εξοπλισμό, μέτρα και προγράμματα. Ο υγειονομικός χάρτης θα δώσει μια σαφή εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση στο σύστημα υγείας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ανά γεωγραφική περιοχή και την εξοικονόμηση πόρων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει, ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές και συγχωνεύσεις στα τμήματα αλλά και δημιουργία νέων τμημάτων. Ταυτόχρονα, θα δούμε οριζόντιες τροποποιήσεις εντός της διοικητικής οργάνωσης των νοσοκομείων της χώρας καθώς και αλλαγές τμημάτων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

6. Προσλήψεις στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το έτος 2025, αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά ακόμη 4.000 θέσεις, που θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες σε θέσεις για ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Από αυτές, περισσότερες από 700 θέσεις θα αφορούν σε προσλήψεις ιατρών σε νοσοκομεία και περισσότερες από 1.000 θέσεις σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

7. Αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους πολίτες

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας ενός ψηφιακού εργαλείου για τη συστηματική μέτρηση του επιπέδου της ποιότητας των υπηρεσιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης, το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης για το 2025, όχι μόνο θα επιτρέπει, αλλά θα ενθαρρύνει τον λήπτη υπηρεσιών να αξιολογεί του εμπειρία, η οποία θα λαμβάνεται σοβαρά και υπεύθυνα υπόψη στη χάραξη πολιτικών. Με το νέο εργαλείο επιχειρείται η οικοδόμηση ενός συστήματος διαρκούς αλληλεπίδρασης και ανοιχτής επικοινωνίας με τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση ενός πιο σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ.

8. Πλήρης ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής

Μέχρι τέλος του 2025 αναμένεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το Eθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για τρεις βασικές λειτουργίες:
• γιατροί να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους,
• ασθενείς να μπορούν, όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα, να κλείσουν ραντεβού και να εξετάζονται από ειδικευμένο γιατρό,
• ασθενείς να μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι τους και να παρακολουθούνται από απόσταση από τον ιατρό τους (3,5 χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας).

9. DRGs στα νοσοκομεία

Για το 2025 ο σχεδιασμός του Υπουργείου περιλαμβάνει τη διεύρυνση της εφαρμογής του συστήματος των DRGs σε όλα τα νοσοκομεία. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί σταδιακά και με προσοχή, ώστε να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί αρμονικά. Η εφαρμογή των DRGs έχει ως στόχο τη μέτρηση της παραγωγικότητας των νοσοκομείων και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

10. Δότες οργάνων με sms

Εντός του 2025 αναμένεται να αποσταλεί μήνυμα στα κινητά όλων των πολιτών προκειμένου να δηλώσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να είναι δότες οργάνων σώματος. Όποιος επιθυμεί να είναι δότης συμπαγών οργάνων θα κάνει μόνος του την αίτηση, μέσω ενός ενεργού link. Έτσι θα δημιουργηθεί μια καινούρια μεγάλη βάση δεδομένων. Σε συνδυασμό με τους συντονιστές για τις μεταμοσχεύσεις και την απλοποίηση της διαδικασίας που επιτεύχθηκε το 2024, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνεται ότι το 2024 σημειώθηκε ρεκόρ μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, με την Ελλάδα να ανεβαίνει στη θέση 11 στην ευρωπαϊκή κατάταξη, με το μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη να είναι στο 20.

11. Ολιστική φροντίδα μέσω των ΚΟΜΥ

Από τον Ιανουάριο του 2025, αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των νέων Κινητών Ομάδων Υγείας, με διευρυμένα καθήκοντα. Η παρέμβαση θα επιχειρήσει να δώσει «ανάσα» στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου υπάρχει γερασμένος πληθυσμός και πληθυσμός με κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες. Οι Κινητές Ομάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα επισκέπτονται τους πολίτες κατ΄οίκον, προκειμένου να τους παρέχουν ιατρικές αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες, με στόχο την ισότιμη πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας και πρόνοιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δωρεάν φάρμακα: Πώς θα μάθω αν δικαιούμαι

Προσωπικός γιατρός: Οικονομικό κίνητρο εφάπαξ 40.000 ευρώ για πρώτη φορά σε νέους γιατρούς

Clawback: Tο μεγάλο «σουντόκου» στις δαπάνες υγείας- Τι θα γίνει το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider