Μηνιγγίτιδα: Ευνοϊκές οι συνθήκες για την ανάπτυξη της νόσου – Τι αναφέρει καθηγητής του ΕΚΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μηνιγγίτιδα: Ευνοϊκές οι συνθήκες για την ανάπτυξη της νόσου – Τι αναφέρει καθηγητής του ΕΚΠΑ
Η σύνδεση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι δυο κρίσιμες παράμετροι. Τα sos συμπτώματα.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα περιστατικά μηνιγγίτιδας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εκ των οποίων ορισμένα είναι και θανατηφόρα. Οι αυξημένες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, από την άλλη πλευρά, που αποτελούν χαρακτηριστικό της μετά Covid εποχής, διαμορφώνουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της νόσου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, η σταδιακή αύξηση των περιστατικών μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης μετά Covid περιόδου. Φαίνεται, όμως, ότι συνδέεται και με την παράλληλη αύξηση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, που επίσης παρατηρείται τα χρόνια μετά την πανδημία – και τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, λόγω εποχής.

Η σύνδεση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis), ένα βακτήριο που αποικίζει τον ρινοφάρυγγα ασυμπτωματικών ατόμων - φορέων. Η επιδημιολογία της είναι περίπλοκη και υπάρχουν χρόνιοι φορείς που δεν νοσούν και άτομα που μόλις εκτεθούν θα νοσήσουν.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο τα ποσοστά αποικισμού ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως 24-37% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών.

Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται με την άμεση στενή επαφή από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.

«Με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Επομένως, η ακεραιότητα και η καλή υγεία του βλεννογόνου του στόματός μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας. Αν όμως έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η δομή του επιθηλίου ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, όπως και ο επιθηλιακός φραγμός να έχει διασπαστεί και έτσι τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή κάποια μικρόβια ενδέχεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκληθεί μηνιγγίτιδα», αναφέρει ο Καθηγητής.

Οι δυο κρίσιμες παράμετροι

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να εισχωρήσει στο ρινοφαρυγγικό επιθήλιο του ατόμου, να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όπως μικροβιαιμία, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία ή και μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Είναι γνωστό διεθνώς ότι υπάρχουν κεραυνοβόλες μορφές μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων της μηνιγγίτιδας (25-30%) είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρά ταύτα, η εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι κρίσιμες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου», καταλήγει ο κ. Τσακρής.

Τα sos συμπτώματα

Υπενθυμίζεται ότι η χαρακτηριστική τετράδα των συμπτωμάτων που θα πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες άμεσα στον γιατρό περιλαμβάνει:

  • τον πυρετό,
  • την αυχενική δυσκαμψία,
  • το μειωμένο επίπεδο συνείδησης.
  • το εξάνθημα.

Άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση των πανδημιών «τώρα ή ποτέ»

Γεωργιάδης: Πάμε για νέο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2025

Νοσοκομειακό clawback: Ξεκινά ο 2ος κύκλος αποστολής σημειωμάτων για το 2023– Τι παραμένει με ερωτηματικό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider