«Αλλαγή εποχής» η επίσκεψη Ντράγκι στην Αθήνα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αλλαγή εποχής» η επίσκεψη Ντράγκι στην Αθήνα
Η ΕΚΤ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Τι αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών για την ανάληψη της προεδρίας από τη Λαγκάρντ.

Σήμερα το απόγευμα καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας με αυτή την ιδιότητα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών πιστώνουν την επίσκεψη του «Σούπερ Μάριο» στην Ελλάδα, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της θητείας του –έναν μήνα πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ– στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο ο Ντράγκι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Η αφορμή της επίσκεψής του, μάλιστα, είναι η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διάσωση του ευρώ σήμερα το βράδυ.

Κατόπιν, ο Ντράγκι θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο οποίο μάλιστα θα παρευρεθούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αύριο, Τετάρτη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει.

Σημειώνεται ότι το μείζον ζήτημα που έχουν ανοιχτό σήμερα οι ελληνικές τράπεζες είναι το σχέδιο «Ηρακλής» (Σχέδιο του ΤΧΣ) το οποίο βρίσκεται προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ως όχημα για ταχύτερη και πιο «ανώδυνη» μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών που προσεγγίζουν σήμερα τα 80 δισ. ευρώ. Το Σχέδιο θα συζητηθεί αναμφίβολα μεταξύ του Ντράγκι και των Ελλήνων αξιωματούχων, όπως και η θητεία του διοικητή της ΤτΕ η οποία λήγει το 2020 και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανανέωσή της προσδοκά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Οι χειρισμοί Ντράγκι στην ελληνική κρίση

Η ΕΚΤ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και η θητεία του (2011-2019) συνέπεσε με την πλέον κρίσιμη περίοδο για την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η κεντρική τράπεζα, σταθερό μέλος της τρόικας και, έπειτα, των Θεσμών, έλαβε ενεργό ρόλο στα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και «συνέγραψε» τα τρία μνημόνια που υπέγραψαν οι εγχώριες κυβερνήσεις.

Δεν ήταν, μάλιστα, λίγες οι φορές που ο Μάριο Ντράγκι έδειξε το σκληρό του πρόσωπο στην ελληνική κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την άρση του waiver τον Φεβρουάριο του 2015 -εν μέσω του ταραχώδους πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- γεγονός που καταδίκασε τη χώρα στον ακριβό δανεισμό του ELA. Και αργότερα, όμως, τον Ιούλιο του 2017, ο Μπενουά Κερέ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επαναφέρει το waiver, ώστε να επωφεληθεί η Ελλάδα από τη φθηνή ρευστότητα του QE, εάν δεν λάβει το Eurogroup μέτρα για τη βιώσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έτσι, παρότι σε έναν χρόνο η Ελλάδα θα έβγαινε από την εποχή των μνημονίων, εξακολουθούσε -και εξακολουθεί- να βρίσκεται εκτός Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Ποιο ρόλο θα παίξει η Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Πιο ενεργό ρόλο στα ελληνικά πράγματα εκτιμούν ότι θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στα ηνία της ΕΚΤ τον προσεχή Νοέμβριο πηγές με γνώση των διαδικασιών. Γνωστή για τις θέσεις της κατά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων -ήδη από τη θητεία της στο ΔΝΤ- η ισχυρή γυναίκα της Φρανκφούρτης αναμένεται να δώσει τον δικό της τόνο στη διαχείριση της ελληνικής μετά-κρίσης.

Ως επικεφαλής της ΕΚΤ, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι θα επιτελέσει τον ρόλο της με αποτελεσματικό και δυναμικό τρόπο, τηρώντας -ή και ξεπερνώντας- την παρακαταθήκη του «whatever it takes» που αφήνει πίσω του ο Ντράγκι. Σε χθεσινή του συνέντευξη στους Financial Times μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι «Η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι μια καταπληκτική επικεφαλής της ΕΚΤ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider