Κυρώθηκε η συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου και το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρώθηκε η συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου και το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum

Με ευρεία διακομματική συναίνεση υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB) και του καταστατικού του East Mediterranean Gas Forum. Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΚΙΝΑΛ, με το ΚΚΕ να τάσσεται κατά και τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης να δηλώνουν παρών.

Ο αγωγός IGB βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, με την ολοκλήρωσή του να έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, εκτιμάται το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2021. Φορέας υλοποίησής του είναι η εταιρεία ICGB, στην οποία δίνει το «παρών» η ΔΕΠΑ μέσω της συμμετοχής της στην IGI Poseidon, την οποία έχει συστήσει από κοινού με την ιταλική Edison.

Με μήκος 182 χιλιόμετρα και αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, ο αγωγός θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, με αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα. Μέσω της διασύνδεσης του αγωγού με τον ΤΑΡ και το ελληνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, η Βουλγαρία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αέριο από την Κασπία, το οποίο φτάνει έως την χώρα μας μέσω του αγωγού ΤΑΡ, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Παράλληλα, ο αγωγός αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση και των συστημάτων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Έτσι, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη χώρα μας να αποτελεί «πύλη εισόδου» των ποσοτήτων που θα φτάνουν στις βορειότερες αγορές μέσω του Κάθετου διαδρόμου. Κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσει παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού hub διαμετακόμισης καυσίμου.

Παράλληλα, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, η Ελλάδα γίνεται η πέμπτη χώρα που κυρώνει το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF). Η συμφωνία για το καταστατικό μονογραφήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τα επτά ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας, δηλαδή την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιορδανία και την Ιταλία.

Σκοπός του οργανισμού είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, υπογράμμισε ότι οι δύο συμφωνίες ισχυροποιούν την Ελλάδα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό ρόλο και γεωστρατηγικό της ρόλο, αλλά σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία και τελικά και την τσέπη του νοικοκυριού. Αναφερόμενος στον IGB, σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου προχωράει, καθώς έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 52%, με το 40% του αγωγού να έχει υπογειοποιηθεί ήδη.

Πρόσθεσε ότι ο IGB συμβάλει ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας κόμβος ενεργειακός μεταφοράς φυσικού αερίου, όπου μέσα από αυτή δεν θα περνάει μόνο φυσικό αέριο που θα έρχεται από την Κασπία, αλλά χάρις στην πλωτή δεξαμενή του τερματικού σταθμού που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στην Αλεξανδρούπολη, φυσικό αέριο που μπορεί να έρχεται από οπουδήποτε στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το EMGF φέρνει κοντά χώρες οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν και αντικρουόμενα συμφέροντα αλλά πολλές φορές βρίσκονταν και σε απέναντι όχθες. «Ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του φόρουμ; Είναι η υποστήριξη της δημιουργίας μίας περιφερειακής αγοράς αερίου προς όφελος φυσικά των χωρών – μελών που αποτελούν το φόρουμ. Την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της έρευνας, της παραγωγής και της μεταφοράς αλλά και της κατασκευής των υποδομών του φυσικού αερίου», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider