Ισχυρή πτώση καταγράφει το πετρέλαιο την Παρασκευή καθώς η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από τις ταραχές της περασμένης χρονιάς υπέρ της δημοκρατίας, σε μια κίνηση που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον.
Οι σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουάσινγκτον να ασκεί έντονη κριτική στην Κίνα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο μεταξύ, στις ευρωπαϊκές αγορές, ο φόβος ενός δεύτερου κύματος COVID-19 μετριάζει τα θετικά αποτελέσματα από τη χαλάρωση του lockdown και την άνοδο της ζήτησης για καύσιμα.
Στην πρόσφατη έκθεσή του ο ΙΕΑ αναφέρθηκε στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 40 δολάρια, μία απότομη ανάκαμψη που καταγράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα διαρκέσει.
Οι ειδικοί από τον κλάδο της Ιατρικής προειδοποιούν ότι το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες από την επέκταση του εθνικού lockdown ενώ κάνουν λόγο για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, κάτι το οποίο ασκεί πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Το ζήτημα ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων σίγουρα ρίχνει μια σκιά στο άμεσο - και μακροπρόθεσμο - μέλλον του πετρελαίου, αλλά υπάρχει επίσης το ζήτημα της αποθήκευσης πετρελαίου. Σίγουρα, οι τιμές βελτιώθηκαν από τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της ζήτησης, αλλά βελτιώθηκαν κυρίως λόγω των χαμηλότερων εκθέσεων παραγωγής και της γενικής αισιοδοξίας ότι τα πράγματα τελικά θα βελτιωθούν. Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που βρίσκονται στην αποθήκη.
«Κοιτάω πού είμαστε σήμερα. Ο λόγος που είμαστε ενθουσιασμένοι είναι ότι ξεπερνούμε τα χειρότερα», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Bank of America, Francisco Blanch, στο CNBC αυτή την εβδομάδα. «Αλλά δεν είμαστε έξω από το δάσος», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή το μεσημέρι (13.05 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 5,57% στα 32,03 δολάρια και το μπρεντ κατά 4,46% στα 34,45 δολάρια.