Για χρόνια, η πετρελαϊκή βιομηχανία προσέλκυσε επενδυτές προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις. Ακόμα και όταν οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, το Big Oil βρήκε τρόπους να συνεχίσει να πληρώνει μερίσματα, παρ' όλο που έπρεπε να τα μειώσει. Τώρα, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα μερίσματα - και τα κέρδη - δεν αποτελούν την πρωταρχική προτεραιότητα. Οι σημερινοί επενδυτές θέλουν άλλα πράγματα από τις επενδύσεις τους σε πετρέλαιο.
Οι αποδόσεις δεν είναι όπως ήταν
Οι αποδόσεις μπορεί να μην είναι όπως ήταν, όμως εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Όμως οι αποδόσεις δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ένας επενδυτής αγοράζει ή παραμένει σε μια εταιρεία πετρελαίου. Η βιωσιμότητα μιας εταιρείας πετρελαίου συγκεντρώνει επίσης αυξανόμενη προσοχή.
Το 2006, η μέση απόδοση του κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκε σε upstream δραστηριότητες μεταξύ των μεγάλων εταιρειών (Big Oil) ανήλθε σε περισσότερο από 27%, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη του Boston Capital Group (ΒCG). Το 2019, ο μέσος όρος δεν ήταν περισσότερο από 3,5%. Αυτό ίσχυε πριν από την πανδημία και τις σοβαρές περικοπές δαπανών. Οι αποδόσεις της βιομηχανίας πετρελαίου, έδειξε η μελέτη, είχαν γίνει πολύ λιγότερο ανθεκτικές στις μεταβολές των τιμών.
Η διαφορά είναι πολύ έντονη για να την προσπεράσει κανείς ή για να την θεωρήσει ως συμπτωματική. Πράγματι, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι μια σημαντική αλλαγή στον κλάδο κατά την περίοδο μεταξύ 2006 και 2019 ήταν η αλλαγή στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο upstream.
Οι μύθοι για το σχιστόλιθο και τα βαθιά νερά
Μέχρι περίπου το 2006, η BCG σημείωσε στην έκθεσή της, έως και το 80% του χαρτοφυλακίου της Big Oil αποτελούταν από συμβατικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έκτοτε, υπάρχει μετατόπιση προς τις έρευνες σε βαθιά νερά και το σχιστόλιθο. Και ενώ οι επενδυτές ακούνε εδώ και χρόνια πώς μειώνεται το κόστος παραγωγής τόσο στα βαθιά νερά όσο και στο σχιστόλιθο, αυτό δεν συνέβη για όλα τα πεδία βαθέων υδάτων ή για όλα τα πεδία σχιστόλιθου.
Η μη συμβατική εξερεύνηση και παραγωγή βαθέων υδάτων συνεχίζει, γενικά, να είναι πολύ πιο δαπανηρή σε σχέση με τα ρηχά νερά. Αυτό οφείλεται σε καθαρά πρακτικά ζητήματα όπως είναι το ... βάθος. Όσον αφορά στο σχιστόλιθο, αυτό συμβαίνει λόγω της έντασης κεφαλαίου του fracking. Έτσι, η υπόσχεση του μη συμβατικού πετρελαίου και του πετρελαίου βαθέων υδάτων, με βάση τα ποσοστά απόδοσης της επένδυσης, υπολείπεται των υποσχέσεων.
Η εταιρική ευθύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη
H εταιρική κοινωνική ευθύνη και η τάση για βιώσιμη διακυβέρνηση (ESG Environment, Social & Governance) βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα επενδυτών και επιχειρήσεων. Οι επενδυτές που προτίθενται να τοποθετήσουν χρήματα σε μια εταιρεία ελέγχουν όλο και περισσότερο πλέον το αν είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Αυτό φυσικά δεν το κάνουν μόνο από αλτρουισμό. Οι επενδυτές λένε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για πολλές εταιρείες, και όσο πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη είναι μια εταιρεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης που έχει.
Προφανώς, οι εταιρείες πετρελαίου βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μέλλον τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά την πανδημία. Και αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητα.
«Από τη μία πλευρά, έχουμε την ενεργειακή μετάβαση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 280 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ σήμερα, από τα οποία, τα279 λειτουργούν με πετρέλαιο και η μέση διάρκεια ζωής ενός οχήματος είναι 12 χρόνια», δήλωσε ο Bob Maguire, διευθύνων σύμβουλος της Carlyle Group, στο Energy Intelligence Forum.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα αλλά θα πρέπει να παράγονται διαφορετικά για να ικανοποιήσουν το μεταβαλλόμενο συναίσθημα των επενδυτών προς τη βιομηχανία. Σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Capital Group, το 65% των επενδυτών πετρελαίου θέλουν οι εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στους παράγοντες ESG έναντι των κερδών, ακόμα κι αν αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Το 83% λένε ότι το Big Oil θα πρέπει να επενδύσει σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα έναντι των βασικών δραστηριοτήτων τους. Μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία του 86% πιστεύει ότι οι επενδύσεις από εταιρείες πετρελαίου σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα τις καθιστούσαν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
Πηγή: oilprice.com