«Άλμα» άνω του 11% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, καθώς το θετικό «κοκτέιλ» εξελίξεων επανέφερε δυναμικά τους αγοραστές στο ταμπλό.
Όπως αναφέρει στο insider.gr o Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής «η υποτίμηση στην εγχώρια αγορά είναι υπερβολική με αρκετές καταπιεσμένες μετοχές. Αυτό σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του εμβόλιου, δια χειρός Pfizer/BioNTech, και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, διαμορφώνουν ένα θετικό τοπίο, και οποιοδήποτε θετικό νέο σαφώς και το χρειαζόμαστε». Πλέον όπως σημειώνει ο έμπειρος χρηματιστής, οι 630 μονάδες αποτελούν τη βασική στήριξη για το Γενικό Δείκτη, με στόχο την παραμονή πάνω από αυτή. Το σκηνικό στην αγορά άλλαξε άρδην καθώς η σημερινή ανοδική διαφυγή από τη ζώνη των 585-590 οδήγησε σε μια άνοδο 67,40 μονάδων, αλλάζοντας την τάση βραχυπρόθεσμα.
Φυσικά, η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's, που έλαβε χώρα σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο με χαμηλή ορατότητα, επηρέασε σημαντικά τα ελληνικά ομόλογα, με τους επενδυτές ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech να επανέρχονται δυναμικά στις αγορές μετοχών. Η Citi ανέφερε πως η απρόσμενη κίνηση της Moody's, επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή στήριξη (δια χειρός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα spreads και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης) αποτελεί το «κλειδί» για την ποιότητα της πίστωσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους.
Ωστόσο τα μέτωπα της αγοράς παραμένουν αρκετά και ανοιχτά (πανδημία, τράπεζες, Ανατολική Μεσόγειος, νέα σελίδα στην πολιτική των ΗΠΑ) και αυτά είναι που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου μετά τη σημερινή αντίδραση, με κύριο το εάν τα περιοριστικά μέτρα θα επεκταθούν και μετά το τέλος του Νοεμβρίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 11,46% στις 655,50 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 120,1 εκατ. ευρώ. Άνοδο 12,38% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 1.552,23 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει «ράλι» αντίδρασης 26,99% στις 309,53 μονάδες. Αξίζει να επισημάνουμε πως η σημερινή άνοδος του Γενικού Δείκτη, ήταν η υψηλοτερη που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 111 μήνες, μετά από αυτή του Αυγούστου του 2011 με το 14,37%.
Οι τραπεζικές μετοχές επέστρεψαν από τα χαμηλά αγγίζοντας το limit up, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει κέρδη 29,18%, της Eurobank 26,17%, της Alpha Bank 28,96% και της Τράπεζας Πειραιώς 18,93%. Ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε στη σημερινή συνεδρίαση, την αντίσταση 275 και των 300 μονάδων, κερδίζοντας 65,78 μονάδες. Αντίδραση υπήρξε και στη μετοχή της Aegean που κατέγραψε limit up, 29,89%.
Αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν σε έκθεσή τους πως οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στο μέτωπο των εμβολίων μετά την θετική ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech που θα οδηγήσει πιθανώς τον FDA σε μια έγκριση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα πρέπει να συμβεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για κάποια επιπλοκή από τώρα έως την τελική έγκριση. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ξεπερνά το 90% είναι σημαντικά καλύτερη από τη βασική εκτίμηση της αγοράς και, ως εκ τούτου, στα assets με υψηλό ρίσκο θα πρέπει υπάρξει repricing. Η Deutsche Bank αναμένει μια ευρεία στροφή προς τα κυκλικά assets, τις μετοχές, τα εμπορεύματα και τα συναλλάγματα.