Στη ριζική αναμόρφωση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των ορκωτών λογιστών, θα προχωρήσει από τις αρχές της νέας χρονιάς νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.
Η έναρξη των εργασιών της επιτροπής, την οποία είχε αναγγείλει στη Βουλή ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, κατά την ψήφιση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, θα ολοκληρώσει τις κινήσεις για την εξυγίανση του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς που αποτέλεσαν εξαρχής προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έρχεται δε, στον απόηχο των συνεχών αποκαλύψεων για την υπόθεση της Folli – Follie και με στόχο να θωρακίσει πλήρως κάθε «γρανάζι» της κεφαλαιαγοράς, αποτρέποντας την επανάληψη νέων σκανδάλων στο μέλλον.
Η σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τον Ιανουάριο και η έναρξη των εργασιών της θα αναθεωρήσουν εκ βάθρων τις δομές, τη λειτουργία και τη στελέχωση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς επίσης και των ορκωτών λογιστών. Οι εργασίες της επιτροπής θα εμπνευστούν και από τις εν εξελίξει διεργασίες στη Γερμανία, όπου οι Αρχές ερευνούν το σκάνδαλο της Wirecard. Σημειώνεται ότι, παράλληλα, επιταχύνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διεργασίες για την Ενιαία Επιτροπή Κεφαλαιαγορών, ιδιαίτερα λόγω Brexit.
Οι τομές που έρχονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα συμπληρώσουν τις αλλαγές που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση με τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση (4706/2020). Ο νόμος αυτός αποτέλεσε την πρώτη θεσμική απάντηση στα σκάνδαλα της Folli – Follie.
Μεταξύ άλλων, με τον νόμο αυτό:
- Επήλθε αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με αντικατάσταση του προέδρου του Χρηματιστηρίου από τον πρόεδρο της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων)
- Θεσπίστηκαν πολύ αυστηρότερες ποινές (αυξήθηκαν από 50.000 σε 1 εκατ. ευρώ) για παραβιάσεις των ορκωτών λογιστών
- Επιβλήθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ
- Ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών πλήρης αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος θα προβλέπει ρητά καθήκοντα, χρονοδιαγράμματα και απόδοση ευθυνών για αδράνεια, ελλιπή ή πλημμελή άσκηση των εποπτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.
- Αναγγέλθηκε η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με έργο τη ριζική αναμόρφωση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε από τη Βουλή το καλοκαίρι επέφερε τομές στη διοίκηση των εισηγμένων επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη βέλτιστη επιχειρησιακή λειτουργία τους. Το fit and proper, δηλαδή η καταλληλότητα των μελών των διοικήσεων των εταιρειών τέθηκε για πρώτη φορά, ως όρος εκ των ουκ άνευ για τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων επιχειρήσεων. Οι γνώσεις, η εμπειρία, η φήμη και η ανεξαρτησία των στελεχών της διοίκησης θα αποτελούν πλέον τη «διαφήμιση» της εταιρείας, ενώ οι επιδόσεις της διοίκησης θα κρίνονται τόσο από τους μετόχους της επιχείρησης, όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα μπορεί να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα (οι προβλεπόμενες κυρώσεις για παραβάσεις των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης είναι αναλογικές του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης).
Επιφορτίζοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αυξημένες εποπτικές αρμοδιότητες και την αυτονόητη υποχρέωση να παρεμβαίνει εγκαίρως σε διαφαινόμενες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης εισηγμένων επιχειρήσεων και αναβαθμίζοντας τον ρόλο των μετόχων, ώστε η συμμετοχή τους στην επιχείρηση να είναι ενεργή και όχι τύποις, η κυβέρνηση στόχευσε, με τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, να «καθαρίσει» το στίγμα που άφησε στο ελληνικό χρηματιστήριο η Folli – Follie και να αποτρέψει την επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων.
Πλέον, με τις διεργασίες που θα ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή τον Ιανουάριο, στόχος θα είναι η θέσπιση αυστηρής εποπτείας και για τους ελέγχοντες (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ορκωτοί λογιστές) τις εισηγμένες επιχειρήσεις και τη λειτουργία του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς.
Η θεσμική θωράκιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η εμπέδωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης που αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο της Folli – Follie, συμβαδίζουν με την μελέτη προτάσεων για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου που ζήτησε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων φορέων της κεφαλαιαγοράς το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως έχει πει, μιλώντας στη Βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, στρατηγική της κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ως φερέγγυου θεσμού για την προστασία των μικροεπενδυτών, για την προσέλκυση νέων επενδυτών και την άντληση κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Διεκδικούμε σημαντικό περιφερειακό ρόλο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και αποβλέπουμε σε μια σύγχρονη Οικονομία, πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες που μας ανοίγουν οι γεω – οικονομικές ανακατατάξεις και η ενίσχυση της Ευρώπης και το Ταμείο Ανάκαμψης», έχει τονίσει ο κ. Ζαββός.
Διαβάστε επίσης:
Μήνυσεις από Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη κατά του στελέχους της Folli Follie Ν. Σάκκου
Δ. Κουτσολιούτσος: Δεν αποκόμισα παράνομο περιουσιακό όφελος από τη Folli Follie
Folli Follie: Στην ανακρίτρια για συμπληρωματική απολογία η οικογένεια Κουτσολιούτσου
Τα πολιτικά «απόνερα» από την έκθεση της PwC για τη Folli Follie