Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να βγει και η Ελλάδα στις αγορές, ανοίγοντας την αυλαία για πρώτη φορά στο νέο έτος.
Παρά το «σήμα» που υπήρξε, από ξένους οίκους και αναλυτές, για έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων διάρκειας μέχρι 30 ετών ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να «κλειδώσει» σε χαμηλές αποδόσεις, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να πορευθεί, στο ξεκίνημα τουλάχιστον, σε ένα πιο «ασφαλές μονοπάτι».
Σύμφωνα με τη Societe Generale που λειτουργεί και ως primary dealer στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές αυτό το μήνα (Ιανουάριο), με έκδοση 10ετούς τίτλου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ.
Πέραν αυτού, η γαλλική τράπεζα αναμένει ομολογιακές εκδόσεις μακράς διάρκειας από το Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με «βάθος» μέχρι τη 15ετία. Μετά τις επαναγορές από την ΕΚΤ οι ομολογιακές εκδόσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τη «SocGen» στα 4 δισ. ευρώ στο 10ετές benchmark, στα 3 δισ. ευρώ σε 15ετές, και άλλα 3 δισ. ευρώ σε κάποια άλλη έκδοση εκτός 30ετίας, με 2 δισ. ευρώ σε έντοκα.
Παράλληλα, αναλυτές αναφέρουν στο insider.gr πως ο ΟΔΔΗΧ έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ιταλία, καθώς το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα και αυτό μπορεί να προκαλέσει άνοδο στα yields της περιφέρειας αν πάνε σε έκτακτες εκλογές.
Από την άλλη, «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία παραμένει η έλλειψη του investment grade, που για την ώρα μπορεί να μην γίνεται ορατό καθώς η ΕΚΤ έχοντας απλώσει ένα τεράστιο «δίχτυ προστασίας» πάνω από την Ευρωζώνη, έχει παρασύρει τις αγορές στο δικό της μονοπάτι μη αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης. Ωστόσο, το τέλος του PEPP το Μάρτιο του 2022, με τις λήξεις να επανεπενδύονται μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να φέρει την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια υψηλότερα στα rating actions ώστε να συμμετέχει κανονικά στο επόμενο QE, με τη σωστή αποτελεσματική και έγκαιρη χρήση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί «game changer», κάτι που έχει καταστεί σαφές από όλους τους οίκους αξιολόγησης.
Ευρύτερα για την Ευρωζώνη, η Societe Generale εκτιμά πως οι εκδόσεις κρατικών και «green» bonds θα φτάσουν τα 1,19 τρισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτεται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, και τη Γαλλία. Ο Ιανουάριος όπως σημειώνει, θα είναι πιο «καυτός» μήνας του έτους, καθώς όπως εκτιμά θα εκδοθεί χρέος ύψους περίπου 170 δισ. ευρώ, με υψηλά benchmarks.