Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021, μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 2031.
Παρά το «σήμα» που υπήρξε, από ξένους οίκους και αναλυτές, για έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων διάρκειας μέχρι 30 ετών ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να «κλειδώσει» σε χαμηλές αποδόσεις, ο ΟΔΔΗΧ θέλησε στο ξεκίνημα τουλάχιστον της χρονιάς να πορευθεί σε ένα πιο «ασφαλές μονοπάτι», ειδικά καθώς η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία θυμίζει «καζάνι» που βράζει.
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 13:20 με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να ξεκινά στις 110 μ.β πάνω από το mid swap, δηλαδή περίπου στο 0,9%, και να διαμορφώνεται εν τέλει στο ιστορικό χαμηλό στις 100 μ.β (+mid swap), ήτοι στο 0,807%, με κουπόνι 0,75%.
Παράλληλα, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο στόχευε αρχικώς στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ, από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη του στόχου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ. Έτσι προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια επενδυτική ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν σε προηγούμενες εκδόσεις περιορίζονταν πέριξ των 2 - 2,5 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικό αποδεικνύεται επιπλέον το γεγονός, πως η έκδοση τράβηξε την προσοχή μεγάλων ποιοτικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, στα οποία κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του ομολόγου. Συγκεκριμένα το 93% του νέου 10ετούς κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 7% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Το 30% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία και το 12% διαχειριστές κεφαλαίων με έδρα τη Γαλλία. Τη μερίδα του λέοντος κατείχαν οι διαχειριστές κεφαλαίων (57%), με τις τράπεζες να ακολουθούν στο 28%, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία στο 7% και τα hedge funds στο 5%.
Ανάδοχοι την έκδοσης ήταν οι τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.
Αξίζει να επισημάνουμε πως η Societe Generale που λειτουργεί και ως primary dealer στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αναμένει μετά τη σημερινή έκδοση του 10ετούς τίτλου, ομολογιακές εκδόσεις μακράς διάρκειας εντός του έτους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με «βάθος» μέχρι τη 15ετία. Μετά τις επαναγορές από την ΕΚΤ οι ομολογιακές εκδόσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τη «SocGen» στα 4 δισ. ευρώ στο 10ετές benchmark, στα 3 δισ. ευρώ σε 15ετές, και άλλα 3 δισ. ευρώ σε κάποια άλλη έκδοση εκτός 30ετίας, με 2 δισ. ευρώ σε έντοκα.