Προσφορές άνω των 30 δισ. ευρώ για το ελληνικό 10ετές - 2,5 δισ. αντλεί το Δημόσιο με επιτόκιο 0,88%

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσφορές άνω των 30 δισ. ευρώ για το ελληνικό 10ετές - 2,5 δισ. αντλεί το Δημόσιο με επιτόκιο 0,88%
Ισχυρή ζήτηση για την επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου λήξης 2031. Ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ οι προσφορές, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ. Στις 82 μ.β + Mid Swap υποχώρησε το επιτόκιο.

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ζήτηση που καταγράφηκε στο reopening του 10ετούς ελληνικού ομολόγου λήξη Ιουνίου 2031, που είχε εκδοθεί στις αρχές στις 27 Ιανουαρίου, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ (συνολικά 6 δισ. ευρώ από την έκδοση), όπως είχε αναφέρει αρχικώς το insider.gr.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ (σχεδόν 12x υπερκάλυψη), με το επιτόκιο να υποχωρεί από το αρχικό guidance που είχε τεθεί στις 90 μ.β + Mid Swap (κοντά στο 0,98%) στις 85 μ.β + Mid Swap, στο 0,94%, κλείνοντας τελικά στις 82 μ.β + Mid Swap ήτοι κοντά στο 0,888%

Την έκδοση ανέλαβε να «τρέξει» ένα ισχυρό syndicate που αποτελούνταν από τις BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura.

Πρωταρχικός στόχος για τον ΟΔΔΗΧ ήταν η άντληση 2 δισ. ευρώ, με την ισχυρή ζήτηση ωστόσο, να ανοίγει το δρόμο για αύξηση του ποσού στα 2,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την έκδοση του Ιανουαρίου το επιτόκιο είχε κλείσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,807%, με κουπόνι στο 0,75% ενώ ο όγκος των προσφορών ξεπέρασε τα 29 δισ. ευρώ.

ΟΔΔΗΧ

Σε ό,τι αφορά την κατανομή, το 69% κατευθύνθηκε σε real money investors, το 22% σε τράπεζες, το 6% σε hedge funds, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 3% κατέληξε σε κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον το 92% της επανέκδοσης του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 8% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 24% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, το 19% με έδρα τη Γαλλία, με τη Γερμανία να ακολουθεί στο 13%, τις σκανδιναβικές χώρες στο 9%, την Ιταλία στο 8% και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν.

Από την άλλη, η επόμενη που ξημερώνει στην Ευρωζώνη και οι κινήσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ, καθώς η ελληνική οικονομία δε διαθέτει το investment grade, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να τοποθετούνται λόγω και των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρονται.

Όπως είχαν εκτιμήσει αναλυτές ξένων οίκων μιλώντας στο insider.gr, θα υπάρξει μια «γέφυρα» μεταξύ του PEPP (μετά τη λήξη του) και του κανονικού QE της ΕΚΤ, με αυξομειώσεις μεταξύ των προγραμμάτων ώστε να παραμείνει με ένα μικρό flow η Ελλάδα, με σταδιακή μετάβαση. Πέραν αυτού, μπορεί να εξεταστεί από το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης ακόμη και το «σπάσιμο» του APP των 20 δισ. ευρώ αγορών μηνιαίως σε δύο κομμάτια, με το πρώτο να μένει ως έχει και το δεύτερο να αποτελεί μια συνέχεια του PEPP. Έτσι, θεωρούν απίθανο από την ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα από τη μια στιγμή στην άλλη με μηδενικό ρυθμό αγοράς ομολόγων, τη στιγμή δε που υπάρχει ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο.

Από τη μεριά του, ο Jacob Nell, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ευρώπη, αναμένει μιλώντας στο insider.gr περαιτέρω ευελιξία στο QE μετά τον Μάρτιο του 2022 (ορόσημο λήξης του προγράμματος), που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα είτε μέσω μιας επέκτασης του PEPP είτε μέσω μιας προσαρμοσμένης εφαρμογής του APP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider