Κρίσιμη για την αποφυγή μπλακάουτ το Πάσχα αποδεικνύεται η κινητοποίηση των παραγωγών με μικρά έργα ΑΠΕ τα οποία δεν διαθέτουν τηλεχειρισμό, ώστε οι ίδιοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες των έργων τους» πιθανότατα και τις τέσσερις ημέρες (από τη Μ. Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα) που η ζήτηση θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, ώστε οι παραγωγοί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το επίμαχο 4ήμερο και να απενεργοποιήσουν τα πάρκα τους – αφού δεν διαθέτουν τα συστήματα ώστε αυτό να γίνει από τους Διαχειριστές και από απόσταση. Το «κατέβασμα του διακόπτη» θα γίνεται από τις 11:00 έως τις 16:00, ενώ οι παραγωγοί θα ενημερώνονται το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, λαμβάνοντας σχετική ειδοποίηση μέσω sms το πρωί της ίδιας ημέρας.
Ο κομβικός ρόλος που θα παίξει η απενεργοποίηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών, το οποίο αφορά κυρίως φωτοβολταϊκά και αθροίζει συνολική ισχύ 3.570 MW, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινής δεύτερης σύσκεψης της Task Force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό ΠΕΝ Σταύρο Παπασταύρου.
Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν πως το 4ήμερο θα επικρατήσει χαμηλό αιολικό δυναμικό και, κατά συνέπεια, πως θα υπάρξει μικρή αιολική παραγωγή. Αυτό σημαίνει πως το αναμενόμενο πλεόνασμα «πράσινης» παραγωγής θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα φωτοβολταϊκά. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα ηλιακά πάρκα στη χώρα μας είναι μικρά έργα, στο δίκτυο διανομής, θα είναι επομένως καταλυτικής σημασίας να «ψαλιδιστεί» η παραγωγή των πάρκων χωρίς εξοπλισμό τηλεχειρισμού, για να «αντέξει» το σύστημα.
Επιπλέον «μαξιλάρι ασφαλείας»
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το επίμαχο τετραήμερο, ένα επιπλέον «μαξιλάρι ασφαλείας» που τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη είναι η διακοπή των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις όμορες αγορές (Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία). Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία, καθώς η διασύνδεσή της με την Ελλάδα βρίσκεται έτσι κι αλλιώς εκτός λειτουργίας μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Το «στοπ» στις εισροές ηλεκτρικής ενέργειας «κλείδωσε» χθες το βράδυ -με τον ΑΔΜΗΕ να προχωρά σε σχετικές ανακοινώσεις στο σάιτ του- καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές συνεννοήσεις με τους αντίστοιχους Διαχειριστές των τεσσάρων χωρών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η δυνατότητα για εισαγωγές από τις τέσσερις αγορές θα περιοριστεί δραστικά (στις περισσότερες περιπτώσεις θα μηδενιστεί) για όλο το διάστημα από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, από τις 10:00 έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Πρόκειται ακριβώς για τις ώρες που θα κορυφωθεί η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Επομένως, αν δεν είχε διασφαλιστεί πως εκείνα τα διαστήματα δεν θα υπάρχουν εισαγωγές, θα ήταν πιθανό να χρειάζονταν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές ΑΠΕ για να «κρατηθεί όρθιο» το ηλεκτρικό σύστημα.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Αξίζει να σημειωθεί ότι περιορισμός των εισαγωγών είχε εφαρμοστεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια, κατά τις πασχαλινές περιόδους. Μία από τις σημαντικές διαφορές που υπάρχει φέτος είναι πως έχουν στο μεταξύ αυξηθεί τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ στη χώρα μας, επομένως θα πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο «ψαλίδι» στην παραγωγή τους - καλύπτοντας για πρώτη φορά και έργα που δεν διαθέτουν τηλεχειρισμό.
Η ανταπόκριση των παραγωγών στα δύο crash test που προηγήθηκαν (τις Κυριακές 6 και 13 Απριλίου) δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και το επίμαχο τετραήμερο. Όπως αναφερόταν και στο δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, για τη χθεσινή σύσκεψη, στις 13 Απριλίου ανταποκρίθηκαν 4.400 παραγωγοί σε σύνολο 4.950 υπόχρεων παραγωγών, με το ποσοστό συμμόρφωσης να διαμορφώνεται στο 89%. Αν το ποσοστό αυτό επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης.
Κίνητρο για την κινητοποίηση των παραγωγών αποτελούν επίσης τα τσουχτερά πρόστιμα στην περίπτωση που δεν απενεργοποιήσουν τα έργα τους – και τα οποία κινούνται από 500 έως 1.500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ένα μέτρο που οι Διαχειριστές δεν μπορούν να είναι εκ των προτέρων βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα που θα έχει στην πράξη.
Επομένως, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ), θα βρίσκονται σε εγρήγορση καθ' όλο το 4ήμερο, ώστε να επιστρατεύσουν και άλλες «γραμμές άμυνας», στην περίπτωση που χρειαστεί. Ένα τέτοιο έκτακτο μέτρο είναι η αποσύνδεση γραμμών στη μέση τάση, όπου εκτός από έργα ΑΠΕ συνδέονται και καταναλωτές.