Το βασικό σενάριο και οι προσδοκίες για το rebalancing του MSCI

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το βασικό σενάριο και οι προσδοκίες για το rebalancing του MSCI
Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα μέχρις ότου η MSCI ανακοινώσει τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των δεικτών της στο εξαμηνιαίο rebalancing.

Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα μέχρις ότου η MSCI ανακοινώσει το βράδυ της Πέμπτης τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των δεικτών της στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου rebalancing.

Τα funds έδειξαν να προεξοφλούν θετικές αλλαγές και ενίσχυση της παρουσίας της εγχώριας αγοράς στα «ραντάρ» των passive funds, και στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, σε μια διαδικασία ωστόσο, που αποτελεί «black box» για όλους. Έτσι, μπορεί για ακόμη μία φορά τρεις εισηγμένες να διεκδίκησαν μια θέση στο βασικό δείκτη MSCI Greece, ωστόσο, αυτό μάλλον περιορίζεται σε μία σίγουρη προσθήκη, και μάλιστα εκτάκτως στις 17 Νοεμβρίου, χωρίς να εντάσσεται στις αυριανές ανακοινώσεις.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται λοιπόν η προσθήκη της ΔΕΗ (από τον MSCI EM Small Cap που συμμετέχει) μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ ύψους 1,35 δισ. ευρώ και την έκδοση 150 εκατ. νέων μετοχών, φέρνοντας το συνολικό αριθμό στις 382 εκατ. μετοχές με την κεφαλαιοποίησή της να αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, κοντά στο 64,6% και στα 3,4 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΕΗ πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης (άνω των 2,95 δισ. δολαρίων) καθώς με ισοτιμία ευρώ/ δολάριο στο 1,1515, διαμορφώνεται στα 3,958 δισ. δολάρια. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί και το free float, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι και η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στον τίτλο, που έχει καταγράψει άνοδο κατά 28,46% από τις αρχές Οκτωβρίου και κατά 44,01% από τις αρχές του έτους. Ωστόσο επειδή η ΑΜΚ υλοποιήθηκε μετά το πέρας που η MSCI διενεργεί την εξαμηνιαία αναθεώρηση, θα προβεί σε επανεξέταση του ειδικού βάρους (size segment) με την εισαγωγή των νέων μετοχών στις 16 Νοεμβρίου, με το flow να έχει αφετηρία τότε και όχι στις 29 Νοεμβρίου που είναι το effective date για το rebalancing.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την JP Morgan το βάρος της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI EM Standard (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) θα κινηθεί στο 0,03% και στον FTSE EM θα αυξηθεί κατά 0,01%, τη στιγμή που οι εισροές αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. δολάρια από τα passive funds. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει σε εισροές της τάξεως των 177,32 εκατ. δολαρίων από την προσθήκη στο δείκτη MSCI EM, και 29,97 εκατ. δολάρια από την αύξηση του βάρους στον FTSE, κάτι που συνεπάγεται συνολικές εισροές 207,29 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη, μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες για προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας, κλείνοντας ωστόσο προς το αρνητικό σενάριο (η Societe Generale θεωρεί πιθανή την ένταξη της μετοχής στο δείκτη), καθώς η μέγιστη κεφαλαιοποίηση στο δεκαήμερο των συνεδριάσεων που επέλεξε να εξετάσει τον τίτλο της τράπεζας η MSCI ήταν στα 2,891 δισ. δολάρια (με ισοτιμία σταθμισμένης περιόδου 1,162178 δολ.) και η ελάχιστη τα 2,711 δισ. δολάρια. Παράλληλα, το free float διαμορφώνεται στο 59,61%, με τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση στο 1,723 δισ. δολάρια. Η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράφει άνοδο 23,35% από τις αρχές του έτους και 14,94% από τις αρχές Οκτωβρίου.

Για την Jumbo, το σενάριο παραμονής δείχνει να επικρατεί, καθώς η χαμηλότερη τιμή για τη μετοχή στο κρίσιμο δεκαήμερο διαμορφώθηκε στα 12,82 ευρώ (συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου) με τη κεφαλαιοποίηση της να ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, ήτοι 2,027 δισ. και σταθμισμένη στα 1,297 δισ. δολάρια. Η μετοχή παρότι κινείται χαμηλότερα από τους ΚΜΟ 30, 60 μπορεί να γυρίσει σε ανοδική τάση με παραμονή στο δείκτη, (σημείο που αγοράζεται από τα χαρτοφυλάκια) και να αναρριχηθεί προς την περιοχή 13,55 ευρώ και των 14,06 - 14,20 ευρώ, με τους δύο ΚΜΟ 200 στα 14,06 ευρώ και 14,23 ευρώ.

Όσο αφορά τη μετοχή της Μυτιληναίος, δεν έδειξε να πληροί τα κριτήρια, καθώς έφτασε σε μέγιστη κεφαλαιοποίηση τα 2,618 δισ. δολάρια με σταθμισμένη τα 1,784 δισ. δολάρια. Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 26,81% από τις αρχές του έτους, ενώ δείχνει αδυναμία επαναπροσέγγισης και τμήσης της αντίστασης των 16 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 14,40 ευρώ και επόμενη στα 13,70 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον βασικό δείκτη MSCI Greece εντάσσονται πέντε μετοχές, με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση στο 28,24%, τον ΟΠΑΠ στο 22,10%, την Alpha Bank στο 19,64%, τη Eurobank στο 18,81% και τη Jumbo στο 11,21%.

Παράλληλα, σχετικά με τα περιθώρια βελτίωσης της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας με φόντο το rebalancing του MSCI, o Κωνσταντίνος Ζούζουλας, υπεύθυνος ανάλυσης της Axia Ventures, διατηρεί επιφυλάξεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Όπως επισημαίνει, «πιο σημαντικό για το trading στην αγορά ήταν η ΑΜΚ της ΔΕΗ γιατί «ανάγκασε» νέα κεφάλαια να δουν την χώρα και έναν συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό δύναται να έχει, πιο μακροπρόθεσμη ανάγνωση για την αγορά και ιδιαίτερα τις εταιρείες που «ακουμπάει» ο κλάδος της ΔΕΗ. Από την άλλη, οι τράπεζες, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν πατούν στο momentum του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και αυτό θα βοηθούσε το trading».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «γενικά, η δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε να βελτιωθεί τόσο από συγκεκριμένα events (corporate actions) όσο και γιατί οι επενδυτές νιώθουν ότι η χώρα προχωράει και θα πρέπει να μειωθούν οι διαφορές στις αποτιμήσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί τον επόμενο χρόνο με τη στήριξη i) ενός υποστηρικτικού επενδυτικού κλίματος διεθνώς και ii) με καινούργια aggressive business plans από τις εταιρείες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτη ένταξη της ΔΕΗ στο δείκτη MSCI «βλέπει» η JP Morgan με «τσουνάμι» εισροών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider