«Βυθίζεται» στους φόβους και την αβεβαιότητα της νέας μετάλλαξης το Χρηματιστήριο - Χάνονται κρίσιμες στηρίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Βυθίζεται» στους φόβους και την αβεβαιότητα της νέας μετάλλαξης το Χρηματιστήριο - Χάνονται κρίσιμες στηρίξεις
«Βουλιάζουν» οι αγορές υπό το φόβο της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που μπορεί να επαναφέρει τα lockdown. Ισχυρές πιέσεις υποδηλώνουν τα futures της Wall Street. Ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τράπεζες.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Χρηματιστήριο αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης στη Νότια Αφρική που προκαλεί ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της μετάλλαξης Β.1.1.529, όπως ανέφερε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η μετάλλαξη έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Παράλληλα, η μία χώρα μετά την άλλη τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην Ασία, βάζουν αυστηρούς περιορισμούς στις αεροπορικές πτήσεις, με τους πολίτες των χωρών που επιστρέφουν από μια λίστα χωρών (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα) μπαίνοντας σε καραντίνα. Ήδη το Ισραήλ εντόπισε το πρώτο κρούσμα αυτή της μετάλλαξης, με τον πρωθυπουργό της χώρας να εκφράζει τις έντονες ανησυχίες τους, λέγοντας πως είναι πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος από αυτό της μετάλλαξης Δέλτα.

Έτσι, οι αγορές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» με ένα ισχυρό πτωτικό gap στο Χρηματιστήριο, ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 16:00 υποχωρεί κατά 4,37% (39,44 μονάδες) στις 859,71 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 85,94 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 16:00). Απώλειες 3,28% καταγράφει ο FTSE 25 στις 2.086 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βουλιάζει κατά 4,06% στις 560 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα futures της Wall Street υποδηλώνουν έντονες πιέσεις από τους πωλητές, με τον Dow Jones στο -2,18% (απώλειες κοντά στις 800 μονάδες), τον S&P 500 στο -1,69% και τον Nasdaq στο -0,95%. Βουτιά καταγράφουν και τα συμβόλαια πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 5,45% στα 74,12 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτό το σκηνικό οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα αλλά και τον χρυσό που καταγράφουν αντίστροφες κινήσεις.

Στα της εγχώριας αγοράς, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες με την Εθνική Τράπεζα στο -5,39% και τα 2,545 ευρώ, την Πειραιώς στο -6,45% φτάνοντας έτσι τα 1,29 ευρώ, και τις Eurobank και Alpha Bank να βουλιάζουν κατά 4,47% και κατά 7,91% στα 0,8884 και 1,0135 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε ένα τέτοιο σκηνικό, η Aegean (μαζί με τις τράπεζες) δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, βουλιάζοντας κατά 6,18% στα 4,71 ευρώ, ενώ ακολουθούν Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΔΕΗ με απώλειες που ξεπερνούν το 4% και το 5%.

Ευρύτερα κανένας τίτλος από τα blue chips δε διασώζεται προς ώρας, με το ταμπλό να βάφεται «κόκκινο», καθώς 121 μετοχές της αγοράς βρίσκονται με αρνητικό πρόσημο και μόλις 9 με θετικό.

Η βραχυπρόθεσμη τάση πλέον έχει γυρίσει ξεκάθαρα σε πτωτική, μετά τη βίαιη πυροδότηση ρευστοποιήσεων, με το ΓΔ να διασπά τους δύο ΚΜΟ 200 στις 881 μονάδες και στις 867 μονάδες αλλάζοντας ευρύτερα και τη μεγάλη εικόνα της αγοράς. Πιθανό πέρασμα χαμηλότερα από τις 867 μπορεί να δώσει πάτημα στους πωλητές να στείλουν την αγορά μέχρι τις 830 μονάδες.

Ευρύτερα, στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX χάνει 2,91% στις 15.451 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κινείται στο -3,43% και τις 6.833 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE 100 χάνει 2,88% στις 7.100 μονάδες. Με πτώση 3,61% κινείται ο ισπανικός IBEX στις 8.525 μονάδες, ενώ απώλειες 2,92% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB στις 26.300 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider