Με το «πόδι στο γκάζι» και από τα υψηλά 7ετών συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο, «σκαρφαλώνοντας» πλέον πάνω κοντά στις 960 μονάδες σε και «βλέποντας» καλύτερα και σε πιο ρεαλιστική βάση πρώτα τις 970 μονάδες και μετέπειτα τις... 1.000. Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις και ειδικά μετά το «σήμα» που θα στείλει η Fitch την Παρασκευή.
Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τις πρώτες «ανάσες» και τα δείγματα κατοχύρωσης κερδών που καταγράφηκαν στο πρώτο μισό, οι αγοραστές υπερκαλύπτοντας το όγκο προσφορών που υπήρξε, έστειλαν υψηλότερα τόσο τις τράπεζες όσο και τους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ο ΟΤΕ, η Εθνική αλλά και τα ΕΛΠΕ χτύπησαν νέα πολυετή υψηλά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τελευταίο ημίωρο υπήρξε εκ νέου profit taking που έστειλε την αγορά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 960,88 μονάδων.
Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 873 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 970 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδυτές εστίασαν και στη νέα έκρηξη πληθωριστικών πιέσεων που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε άνοδο κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, έναντι ενίσχυσής του κατά 4,8% το Νοέμβριο. Ο δείκτης που σηματοδοτεί και το «κλείσιμο» του 2021 είχε πολλά χρόνια να καταγραφεί στα ελληνικά δεδομένα: Μόνο τα έτη έως το 1997 και το 2010 είχε ξεπεράσει ξανά το φράγμα του 5% σε ετήσια βάση...
Το μεγάλο «καμπανάκι» είναι πως πλέον το επίκεντρο των αυξήσεων στρέφεται από την ενέργεια στα τρόφιμα αλλά και σε άλλα είδη, όπως τα ρούχα, επιβεβαιώνοντας τους δείκτες που προανήγγειλαν διάχυση της ακρίβειας, αλλά και τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Επίσης συνεχίζεται η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών στο ρεύμα, ενώ πολύ μεγάλες παραμένουν οι αυξήσεις στα υπόλοιπα ενεργειακά πεδία.
Φυσικά αυτό αναμένεται να επηρεάσει και μερίδα εισηγμένων εταιρειών και μένει να φανεί «το πόσο» κατά τη διάρκεια των ετήσιων αποτελεσμάτων.
Στα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 0,57% στις 955,56 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει υψηλός και πάνω από 115 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 2.311 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη καταγράφει κέρδη 0,55% στις 649,19 μονάδες.
Στις τράπεζες, ήπια κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε στη Eurobank που υποχώρησε κατά 0,69% στα 1,009 ευρώ, ενώ στο «πράσινο» βρέθηκαν εκ νέου οι μετοχές των υπόλοιπων συστημικών. Κέρδη 1,63% κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank στα 1,25 ευρώ, με την ΕΤΕ στο +0,65% και τα 3,229 ευρώ και την Πειραιώς στο +0,71% και τα 1,41 ευρώ.
Μέρος των κερδισμένων θέσεων κλείδωσαν οι επενδυτές στη μετοχή της Jumbo μετά το ράλι της τάξεως του 10,15% σε εβδομαδιαία βάση, που έχει φέρει τη μετοχή στα 14,32 ευρώ.
Με σημαντικό όγκο συναλλαγών και κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι μετοχές του ΟΤΕ, ενώ περιορίστηκαν τα κέρδη σε ΔΕΗ και Mytilineos. Συγκεκριμένα, η μετοχή του ΟΤΕ χτύπησε ιστορικά υψηλά 14ετών κοντά, φτάνοντας πλέον στα 17,29 ευρώ. Στα 9,30 ευρώ έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ με υψηλό όγκο, ενώ με κέρδη 1,23% η μετοχή της Mytilineos ετοιμάζεται να υπερβεί και τα 16 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα 22 ευρώ εκτοξεύει τη τιμή στόχο της μετοχής της Μytilineos από 17,4 ευρώ προηγουμένως η Pantelakis Securities, με το uspide κοντά στο 45% από τα τρέχοντα επίπεδα και διατηρώντας της σύσταση «overweight».
Η χρηματιστηριακή αναμένει πως τα EBITDA του ισχυρού ομίλου θα φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ το 21, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι θα φτάσουν στα 500 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τα 600 εκατ. ευρώ το 2024. Παράλληλα, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2024, ενώ τα 150 εκατ. από τα EBITDA θα προκύψουν από την πράσινη ενέργεια.
Παράλληλα, στις κορυφαίες επιλογές μεταξύ των μετοχών των αναδυόμενων αγορών για την HSBC, συγκαταλέγεται για το 2022 η Eurobank διαθέτοντας ως βασικά εφόδια το μικρότερο όγκο NPEs και TLTRO, με τα οφέλη του πιστωτικού κύκλου να αποτυπώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα έσοδά της το επόμενο διάστημα.
Ο βρετανικός οίκος έχοντας δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας αγοράς, διατηρεί την εποικοδομητική του στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών (στις οποίες δίνει σύσταση «buy»), καθώς αναμένει από τις εισροές των ευρωπαϊκών πόρων την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης που θα διαμορφώσει άφθονες ευκαιρίες ενίσχυσης του δανεισμού για τις τράπεζες και θα ωφελήσει και την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Έτσι, παρά τους χαμηλούς ρυθμούς που καταγράφηκαν πέρυσι αναφορικά με την παροχή νέων δανείων, η HSBC προβλέψει 5% CAGR (σύνθετος ρυθμός ετήσιας αύξησης) στα χαρτοφυλάκια δανείων μέχρι το τέλος του 2026, στη βάση του RRF, των εξωτερικών παραγόντων και της αύξησης των καταναλωτικών δανείων.
Επιπλέον στον 25αρη υψηλή άνοδο σημείωσε η μετοχή της Aegean στο 3,25% και στα 5,40 ευρώ αλλά και η Coca Cola που ετοιμάζεται να πατήσει τα 32 ευρώ. Διόρθωση για τις μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,51% και τα 9,80 ευρώ με αδυναμία υπέρβασης των 10 ευρώ, αλλά και σε Τέρνα Ενεργειακή στο -1,62% και στα 13,40 ευρώ.