Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των ασταθών αγορών πετρελαίου εάν αντλήσουν περισσότερο αργό, δήλωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αποτελούν δυο κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ που χαρακτηρίζονται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συρρικνούμενων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, μια εξέλιξη που ώθησε τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.
«Αυτοί οι κίνδυνοι, που έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αντισταθμίσουν την παραγωγή που εξαντλείται», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.
Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να μειωθεί στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, συγκρατούμενη σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία και, σε μικρότερο βαθμό, τα ΗΑΕ.
Μια επιτυχής έκβαση των διεθνών συνομιλιών με το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές της χώρας και να ανακουφίσει τον περιορισμό της προσφοράς, φέρνοντας σταδιακά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου πίσω στην αγορά.
Η ανάγκη αναπλήρωσης των εξαντλημένων αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επτά ετών, σημαίνει ότι η άμεση υπερπροσφορά είναι απίθανη.
Η πολιτική του ΟΠΕΚ+ τείνει να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα
Ως προς την πορεία των τιμών, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι τα χρόνια προβλήματα προμήθειας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ απειλούν να αυξήσουν τη στενότητα και την αστάθεια στην αγορά και να ωθήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερα.
Η αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ+ να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για αύξηση της προσφοράς ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας. Το καρτέλ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και μια συμμαχική ομάδα παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενίσχυσαν την προσφορά τους με φειδωλές αυξήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης η οποία προσκρούει στα περιορισμένα αποθέματα.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει δεχθεί αυξανόμενη πίεση από χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο να εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση της προσφοράς, καθώς η ζήτηση έχει αποδειχθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο και ορισμένα μέλη του καρτέλ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους λόγω της παλαιότητας των υποδομών μετά από χρόνια υποεπενδύσεων.
Στην τελευταία του συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα τηρήσει τις μέτριες, προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο.
«Η χρόνια υποαπόδοση του ΟΠΕΚ+ στην επίτευξη των στόχων παραγωγής του και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα», ανέφερε στην έκθεσή της η IEA. «Εάν το επίμονο χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και των επιπέδων-στόχων του συνεχιστεί, οι πιέσεις της προσφοράς θα αυξηθούν, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης αστάθειας και ανοδικής πίεσης στις τιμές».