Αισιοδοξία και θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία και θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές
Οι πρώτες ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αποτυπώνονται στα ταμπλό των συνεδριάσεων.

Τελευταία ενημέρωση 17.23

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Τρίτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει «καρφωμένο» στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης ενισχύουν την αισιοδοξία στην αγορά.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης διεθνή ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την είδηση πως κάποια ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά από την ολοκλήρωση ασκήσεων στην περιοχή, ενισχύοντας σημαντικά τις ελπίδες για μια αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 1,16% και βρίσκεται στα επίπεδα των 466,32 μονάδων, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας οδηγεί τα κέρδη, ενισχυμένος κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.128,41 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,57%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,68% στις 15.368 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύεται κατά 1,55% στις 6.958 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,59% και διαμορφώνεται στις 7.577 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 1,72% στις 26.870 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 διαμορφώνεται στις 8.682 μονάδες, με κέρδη 1,27%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 6,5% καταγράφει η μετοχή της γερμανικής Delivery Hero, ενώ η ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού Temenos χάνει 9% μετά τις ανακοινώσεις για τις επιδόσεις της κατά το δ' τρίμηνο του 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται και οι δείκτες της Wall Street στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Τρίτης, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 440 μονάδες ή 1,3%, ενώ S&P 500 και Nasdaq κερδίζουν 1,6% και 2,1% αντίστοιχα, σβήνοντας τις ήπιες απώλειες που κατέγραψαν κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Μάκρο

Κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ μεταξύ των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας και η επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων έπληξε την ανάκαμψη της οικονομίας. H αύξηση του ΑΕΠ για τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν της τάξης του 0,4% στο δ' τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας. Το ύψος του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο είναι αυξημένο σε σχέση με το 6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί ανακοινωθεί, ωστόσο κατέγραψε μικρή μείωση από το 6,5% για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Η έκρυθμη κατάσταση που διαδραματίζεται στην ανατολική Ευρώπη και οι φόβοι για μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, με τους κυριότερους δείκτες την Τρίτη να ακολουθούν την γενικότερη πτωτική τάση, παρά το γεγονός πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, χαμηλότερα ωστόσο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο κατέγραψε απώλειες 0,79% και έκλεισε στις 26.865 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI διαμορφώθηκε στις 24.355, σημειώνοντας πτώση 0,82%.

Στον αντίποδα, με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shangai να ενισχύεται κατά 0,5% στις 3.446 μονάδες, ενώ ο Shenzen διαμορφώθηκε στις 13.345 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,69%. Τέλος, ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 2.676 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βαρίδι» για την Wall Street οι απειλές πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider