Δραματική επιτάχυνση στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων - Υπάρχουν ωστόσο σημάδια αποκλιμάκωσης;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραματική επιτάχυνση στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων - Υπάρχουν ωστόσο σημάδια αποκλιμάκωσης;
H Μόσχα διαμηνύει πως αν σκοτωθεί έστω κι ένας Ρώσος οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντονμπάς, η Ρωσία «θα απαντήσει». Mε το «χέρι στη σκανδάλη» παραμένουν όλες οι πλευρές.

Τελευταία ενημέρωση 10:34

H είδηση σε διεθνή ΜΜΕ πως κάποια ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά από την ολοκλήρωση ασκήσεων στην περιοχή, το πρωί της Τρίτης, έφερε ελπίδες για μια αποκλιμάκωση της έντασης στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα. Οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά το νέο, «ρίχνοντας» την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου 1,3% σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή ήταν και μία είδηση που «έσπασε» σε κάποιο βαθμό το δυσοίωνο κλίμα των τελευταίων 24ωρων, που χαρακτηρίστηκαν από κλιμάκωση και εκατέρωθεν απειλές.

Νωρίτερα, για «δραματική επιτάχυνση της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων» στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες ώρες έκανε λόγο ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δίνει εντολή τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην πρεσβεία των ΗΠΑ να κλείσει και το προσωπικό της να μεταφερθεί στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα διαμηνύει πως αν σκοτωθεί έστω κι ένας Ρώσος οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντονμπάς, η Ρωσία «θα απαντήσει».

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ απαίτησε από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή».

Και όλα αυτά, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία αναπτύχθηκε έντονη φημολογία αργά την Δευτέρα, πως πρόκειται να εξαπολυθεί η ρωσική επίθεση. Η ουκρανική κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι ο οποίος μίλησε για τις επίμαχες αναφορές των δυτικών ΜΜΕ και την επικείμενη εισβολή, κάνοντας λόγο για «ειρωνεία». Ωστόσο, παραμένει το κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου για τις 16 Φεβρουαρίου ως «ημέρα ενότητας», όπου οι πολίτες πρέπει να υψώσουν τις σημαίες τους και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο.

«Προσπαθούν να μας τρομάξουν αναφέροντας ξανά ημερομηνία έναρξης στρατιωτικής δράσης», σχολίασε ο Ζελένσκι. «Αυτή την ημέρα, θα κρεμάσουμε τις εθνικές μας σημαίες, θα κρεμάσουμε κίτρινα και μπλε πανό και θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο την ενότητά μας».

Ο Ζελένσκι έχει αναφέρει και στο παρελθόν ότι, ενώ πιστεύει ότι η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στη χώρα του, η πιθανότητα μιας επικείμενης εισβολής έχει υπερεκτιμηθεί από τους δυτικούς συμμάχους, απαντώντας στις προσπάθειες της Μόσχας να εκφοβίσει την Ουκρανία και να σπείρει τον πανικό.

Μπλίνκεν: Οι εναπομείναντες Αμερικανοί να φύγουν αμέσως

«Έχω διατάξει αυτά τα μέτρα για έναν λόγο -την ασφάλεια του προσωπικού μας- και προτρέπουμε σθεναρά τους εναπομείναντες Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», ανέφερε στην δήλωση του ο Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για εισβολή της Ρωσίας «ακόμα και μέσα στην εβδομάδα».

Η ανακοίνωση ήρθε μερικές ώρες μετά τα δημοσιεύματα πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμβούλευσε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για να λάβει παραχωρήσεις από τη Δύση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει στην Ουκρανία έως και 1 δισ. δολάρια σε κρατικές εγγυήσεις δανείων για να «ηρεμήσουν» οι αγορές.

Εντωμεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία που συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν και την Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υπολογίζεται ότι 30.000 Ρώσοι στρατιώτες συμμετέχουν αυτή την στιγμή σε στρατιωτικές ασκήσεις 10 ημερών με τη Λευκορωσία, οι οποίες στην Δύση θεωρούνται ευρέως ως επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία.

Περισσότερες απειλές για κυρώσεις

Ενώ οι G7 την Δευτέρα με την σειρά τους απείλησαν την Ρωσία με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, μία προς μία οι κυβερνήσεις προστίθενται στην λίστα εκείνων που παίρνουν θέση εξαγγέλλοντας με την σειρά τους σοβαρά μέτρα. Για σοβαρές οικονομικές κυρώσεις έκανε λόγο το υπ. Εξωτερικών της Ιαπωνίας, προειδοποιώντας πως δεν θα μείνει αμέτοχη στην διαμάχη, με τον πρωθυπουργό Κισίντα να συναντιέται με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Πάντως, οι ελπίδες ακόμη παραμένουν στην πλευρά της διπλωματίας, με τους Μπάιντεν και Τζόνσον οι οποίοι επικοινώνησαν για το ζήτημα, να δηλώνουν πως δεν έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες μιας διπλωματικής λύσης.

Μπάιντεν και Τζόνσον υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας». Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Έκκληση για διπλωματική λύση εξέφρασε και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά από συνάντηση με τους πρεσβευτές Ρωσίας και Ουκρανίας στην έδρα του οργανισμού.

Σε δήλωση του, ο Πορτογάλος αξιωματούχος τόνισε πως «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ούτε καν την πιθανότητα μιας καταστροφικής σύγκρουσης.

Είναι ώρα για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και τις επιθετικές δράσεις στο πεδίο. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να ηρεμούν τα πνεύματα και όχι να τα οξύνουν» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στο «κόκκινο» οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις Γκουτέρες για να πέσουν οι τόνοι, η Ρωσία ανακοίνωσε πως «θα απαντήσει», αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον απεσταλμένο στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε», επεσήμανε ο Τσιζόφ. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε -στο Ντονμπάς ή όπου αλλού», συμπλήρωσε.

Οι ρωσόφονοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρώσο-ουκρανική κρίση: Η αποτυχία της διπλωματίας και ο κίνδυνος ενός πολέμου

Τζόνσον και Μπάιντεν συμφώνησαν ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο» για τη διπλωματία στην ουκρανική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider